• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHARELATED - spříznění na cestě
    KENNAZ
    KENNAZ --- ---
    DAW: "postnoormalni doba" se mi libi :-))))))

    ale s tou uplnou volnosti interpretace bych se mozna prela - pojmy totiz maji 2 atributy - obsah a rozsah - nebudu tim zatezovat, pointa je, ze kazde jablko si zachovava jistu miru jablkovitosti, at si pod tim nekdo predstavi cosi nejakych vlastnosti :-)
    DAW
    DAW --- ---
    KENNAZ: Nojono, zijem uz holt v tyhle postmoderni dobe :-) Interpretace interpretaci interpretujeme interpretacemi.. :-))) Ja jsem si to vylozil zas tak jak pisu ja..

    Nebo vlastne ted me doslo, ze jsem kdysi vymyslel novej nazev pro tu soucasnou dobu, pac postmoderna uz je prekonana zejo.. Jak vono to bylo?... Jo uz vim: 'postnormalni doba' :-) Co tomu rikas?
    KENNAZ
    KENNAZ --- ---
    DAW:
    no to jo, ale vyjadrovala jsem se k onomu citatu - ten klade nenávist jako predpoklad lidske touhy po vitezstvi :-)
    LAMED
    LAMED --- ---
    KENNAZ: Souhlasím. Myslím,že nenávist může být součástí chtění vítězit, ale rozhodně není předpokladem.
    Nezdá se mi taky,že by láska a nenávist vycházela ze stejného základu.Řekl bych,že nenávist vzniká když se okolí chová jinak než bychom si přáli a nejsme schopni to přijmout a dát tomu hlubší význam. - Zkrátka zabedněnost ve svým egu.
    Láska je nedefinovatelná - přesahuje ego (tudíž člověk může milovat i nenávidět zároveň).Taky to podle mě není o altruismu, protože ten většinou svědčí o špatném sebehodnocení.
    Řekl bych, že pravá láska vychází z pochopení duše.
    DAW
    DAW --- ---
    KENNAZ: Ja bych to videl spis tak, ze ne ze ta nenavist je motorem, ktery zene cloveka k touze zvitezit, ale ze se z te touhy rodi. Ze se rodi z vnitrniho popudu k vyjimecnosti. Mozna jako druhotny projev neschopnosti prijmuti vzajemne harmonie vseho, ale naopak snahy se postavit nad to ostatni. Cimz se pak v cloveku probouzi ta nenavist.
    KENNAZ
    KENNAZ --- ---
    ad "Lidé prece chtejí vítezit a predpokladem toho je nenávidet."

    daw: myslím, že je těžké se bez kontextu domýšlet, jaký druh vítězství tím autor myslel ;-)

    ovšem kořen touhy dokázat - a dokazovat - druhým, že jsi lepší než oni, spočívá imho v neschopnosti spokojeně existovat bez kladné odezvy okolí, která vychází z nedostatku sebevědomí (vědomí vlastní hodnoty) - že jde ve finále vždy spíš o to, aby to člověk dokázal sobě - akorát není-li schopen udělat si názor na svou hodnotu/cenu sám, potřebuje být takový v očích jiných, což je imho důvodem k soutěži, soupeření, vítězení, dokazování....
    .čili si myslím, že hnacím motorem (jakéhokoliv) vítězství je touha dobrat se vnějšího potvrzení vlastní hodnoty (nikoli nenávist) .-)
    SHEEN
    SHEEN --- ---
    DAW: Mně se na tom něco nezdá. Autor by v takovém případě zcela opomněl dost velkou skupinu vítězství. ... Tenhle citát bych si rozhodně nikam nevyvěsila.
    DAW
    DAW --- ---
    Zaroven ale souhlasim se Stepnim Vlkem, ze laska i nenavist vychazi ze stejneho zakladu a mozna se dokonce v pocatku jedna o stejnou energii, urcity vnitrni potencial, ktery muze byt realizovan bud do jednoho, nebo druheho protipolu.
    DAW
    DAW --- ---
    Myslim, ze autor to myslel jako touhu zvitezit nad druhymi lidmi. Nikoliv zvitezit tim, ze prekonas sam sebe, nebo dosahnes nejakeho vrcholu, ale ciste vnitrni touhu dokazat (a dokazovat) druhym, ze jsi lepsi nez oni. V tom bych opravdu dokazal spatrit hodne sobectvi a egocentrismu, a mozna ze prave v tom spociva koren nenavisti.
    KENNAZ
    KENNAZ --- ---
    ee. pardon, mělo to být Daw2sheen :-))
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Mně se taky nenávist jako motiv nebo motor k vítězství zdá být nesmysl.
    Kennaz správně říká, že je vlastně paralyzující - nenávist člověka ovládá, ale k destrukci, ne ke konstrukci.
    KENNAZ
    KENNAZ --- ---
    sheen:
    imho kde je láska, pro nenávist a fundamentalismus není místo, taky myslím, že láska nepotřebuje vítězit.ale to zas záleží na tom, kdo jak tu "lásku" vnímá :-)
    KENNAZ
    KENNAZ --- ---
    ahoj všichni :-)

    Natashina definice se mi líbí, ale tnenávist vidím i jako všezničující duševní rozpoložení, jež může kromě aktivit, vedoucích ke zničení předmětu nsnávisti, vést naopak k úplné paralýze "postiženého" - což asi k žádnému vítězství na žádném poli nepovede :-)
    DAW
    DAW --- ---
    SHEEN: To taky. Vitezstvi, fundamentalismus, nenavist a jakou roli v tom vsem hraje laska..
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Nenávist. Hm.

    Řekla bych: Silně emotivní negativní postoj vůči osobě, věci, filosofii apod., jehož důsledkem může být vyhrocené jednání za účelem poškození, případně zničení nenáviděného objektu.
    SHEEN
    SHEEN --- ---
    DAW: A já myslela, že šlo o slovo vítězství. Hmmm?
    DAW
    DAW --- ---
    NATASHA: Jasne. Prave se snazime usnest na tom, co to vlastne je nenavist :-)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    DAW: Ovšem v rámci domluvy je dobré se na nějakých těch významech aspoň občas usnést :)
    DAW
    DAW --- ---
    SHEEN: Ano, to mas pravdu. Kazdej se na to divame z jineho uhlu a slovum prikladame jine vyznamy..
    SHEEN
    SHEEN --- ---
    PARAZIT: Já teda nevím, ale nějak mi není jasné proč by předpokladem k vítězství měla být jak nenávist, tak touha ovládat druhé či mít moc. VždyŤ vítězství ve sportu je prostě jen důkazem schopností, vůle a vytrvalosti, přeci nemusíme přitom nenávidět druhé či jim bránit v jejich projevení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam