• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHARELATED - spříznění na cestě
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    KUATO: Ještě přípodotek: o těch jemnějších věcech srdce určitě lépe mluvit z očí do očí;

    dost se trápím tím, že se diskusně rozvolňuje a různě zamlžuje, co je jasně špatně.
    Zranění působená sexuálním násilím jsou hluboká, špatně se z nich zotavuje. Je to taková ohavná věc pokřivování.
    Na druhé straně to, co se skrývá v oboustranném přitakání, bývá velmi krásné, tvořivé, oblažující.
    Za sebe tu tedy nemám problém rozlišit dobré a zlé.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    KUATO: Ten můj text se týkal záměrně aspektu uplatnění moci, protože tam to shledávám dost jednoznačným.
    Navíc mi ani tak nejde o situace jakési pochybné výměny a la Hollywood, ale o situace, kdy strana A pouze získává a strana B pouze ztrácí – od práva na rozhodování o svém těle po právo na nezraněnou duši, abych tak řekla.
    Tam pak není žádná relativizace na místě. Strana A je agresor a strana B je oběť.

    Můj hlavní zájem je v tom, aby se lidé už od dětství naučili rozumět, kde je jejich výsostný prostor.
    Už jsem to dnes napsala jinde:

    Myslím, že to nejdůležitější, co máme udělat, je vysvětlit svým dětem, že jejich tělo je jen jejich, že starší či dospělý nemá na nic právo, protože je starší či dospělý, že když se mi něco hnusí, má to dobrý důvod, že pokud "všichni už" a "já ještě ne", nemusím jít proti sobě do jakési domněle nutné zkušenosti.
    KUATO
    KUATO --- ---
    NATASHA: prijde mi, ze je to v realu nekdy dost nejednoznacne. nebudem diskutovat o situaci jasneho znasilneni, na tom neni co resit. ovsem v pripade toho, kdy se holka chce rychleji prosadit v showbussinesu a tak se necha prefiknout nejakym Weinsteinem - to je na jednu stranu z jeho strany zneuziti moci, na druhou stranu z jeji strany krapitko vypocitavost, protoze by taky mohla rict NE a jeji cesta k uspechu mohla byt delsi nebo by se holt musela zivit necim jinym, protoze by se ukazalo, ze proste jine holky jsou lepsi herecky, takze talentem se neprosadi.. nicmene uvedomuju si, ze se bavim v obecne rovine a jednotlive konkretni pripady by mohly mit celou radu svych specifik, diky kterym by celkovy obraz vypadal jinak.

    jako obecne mi vztahy prijdou slozite - uz jen tim, ze se v nich setkavaji lide ruznych potreb, zralosti a zkusenosti. to co si vzajemne davaji muze byt a casto byva odlisne. kdyz o tom tak uvazuju, tak bych se nimral i v tom pojmu "laska", ale to bychom se uz vubec nedomluvili, rozhodne ne jednoduse par vetama pres internety.. ale moje vztahova historie zas neni tak kosata, abych mohl trousit moc rozumu. lepsi partner do diskuze naosobno za par dni (co se nabizi) na tohle tema by byla Jana, ale ta bohuzel na Oko nepojede, protoze ji prijede navsteva..
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    NATASHA: A ještě poznámka: láska (i ta extatická a smyslná) se realizuje druhým člověkem, ale ne jemu navzdory nebo dokonce na jeho účet. Kdo koná bez ohledu, miluje jen sebe, svůj cíl...
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    SNOP: Je důležité vzít zde (a kdekoliv jinde) v potaz PRAXI těch věcí, praxi, která je prostě agresivním zneužitím pozice moci – staršího vůči mladšímu, silnějšího vůči slabšímu, tlupy vůči jednotlivci, mocného vůči bezmocnému, plánujícího vůči zaskočenému, agresora vůči nevinnému.

    Je potřeba, aby se široce rozmohla a stala známou nutnost vyjádřeného souhlasu, jak se to třeba snaží na školách šířit sdružení Konsent. Domnívat se cokoliv je v oblasti intimních vztahů/kontaktů blbina. Vyžadovat cokoliv by měla být ostuda.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SNOP: hele, neni cele to hnuti otocene proti zneuzivani zen (i kdyz u nemaleho procenta z nich mam podezreni, ze v danou chvili nohy roztahly ze zcela zistnych duvodu), tedy s citama by se to krizit nemelo..
    SNOP
    SNOP --- ---
    (poznamka k metoo, mam potrebu to nejak vyjadrit, tady se stydim nejmene)

    Cokoli lze v zárodku
    utnout.
    Chtíč -
    ten lze navíc ovládat střízlivostí, vůlí
    a pravidelnou masturbací.
    Ale jak ovládnout třeštění lásky, která se vůli směje a opíjí až k zbláznění?
    Co si počít?
    Zjevná božskost snad přečin činí méně závažným,
    ale neruší jej, naopak:
    nesouhlasná vlnovka podtrhuje porušenost bytí.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Myslím, že není od věci vystudovat kus uměleckého řemesla (klidně s důrazem na to řemeslo).
    Pokud má člověk puzení k umění, stejně nedá pokoj, i kdyby přes den byl třeba úředníkem.
    A zacházení s nástroji daného oboru poskytuje porozumění, které se úplně nemusí chápat ve chvíli, kdy se vštěpuje, ale "sepne" to celé později.
    KUATO
    KUATO --- ---
    JAMINA: no jo, ja mam podezreni, ze tak dost dobre bude i u nas, ale aspon bude mit par let pekne studentske leta a pak se holt bude muset ohanet jako vsichni :o).
    JAMINA: dostala se na dva obory tam, ale chtela delat hracky. jako kdyz jsme se tam byli podivat na extra prohlidce, kterou nam pan Anlauf udelal, pac jsme prosvihli den otevrenych dveri, tak v ukazkove sekci pro obor hracka jsem mel celou dobu zmeneny stav vedomi a ficel jsem si slusne, to u tech dvou designu - technicky a graficky nebylo, ten hmatatelny genius loci.
    JAMINA
    JAMINA --- ---
    (...ale abych nešířila jen skepticismus:
    Někteří spolužáci z té umělecké střední se nakonec uplatnili hodně šikovně - vylíhli se tam z našeho ročníku 2 skvělé sochařky, 1 oceňovaný umělecký kovář, jeden designér luxusnějšího nábytku, jeden restaurátor historických knih a rukopisů, jedna úspěšná malířka a jeden scénograf loutkového a alternativního divadla. Pak pár grafických designérů a jeden týpek má svůj vlastní typografický ateliér.

    Zbylá polovina lidí z ročníku si rozebrala rozličné profese od vedoucího v Penny marketu, přes učitelky výtvarky a ajťáky přes trenéra basketu, politika a památkáře, obchodního cestujícího a kamioňáka, až po schizofrenika v invalidním důchodu - ten asi jediný maluje opravdové ryzí umění a má na to čas. Takže jsme šikovní a život je holt umění :)

    Vlastní dřevěné hračky zkoušela vyrábět a prodávat jen jedna holka z mého ročníku, měla i dílnu s frézou, ale po pár letech to vzdala, zisk jen pokryl náklady a úsilí, na důstojnou obživu to ale bohužel nebylo. )
    JAMINA
    JAMINA --- ---
    KUATO: a bude tvořit hračky a dekorativní předměty, anebo navrhovat design průmyslových výrobků? Tipuju to na ty hračky, ten obor jsem studovala taky, pilníky a rašple jsme tam používali. (Jedna divoká pubertální spolužačka děsila některé nesmělejší a tehdy zatím nepolíbené spolužáky vyhrožováním, že si bude rašplovat přirození a různými jinými fantaziemi. Pilin tam pravda lítalo hodně, občas i nějakej kus dřeva ulít od pily kam neměl, ale nakonec jsme to studium kupodivu přežili s neuříznutými prsty.)

    Jinak tipuju že tvoje dcerka ještě zažije různé fáze prozření a rozčarování o uměleckém světě, o práci rukama i o možnostech uživení se uměleckým řemeslem v Čechách, navíc v době kompjůtrů a plastových hraček z Číny...

    Ale zatím ji moc nestrašte :)
    Já nakonec po absolvovani dvou vysokých umělecky zaměřených škol rezignovala na snahy o vnucování estetiky klientům nebo na podnikání s malbama. A na to abych umění vyučovala nemám nervy, takže nakonec se skoro už 2 roky živím jako zubní sestřička :-D Tož místo abych vrtala do dřeva teď asistuju u vrtání do zubů. Můzy za mne holt nájem nezaplatí, ale zase si teď můžu malovat o víkendech a nemusím řešit prodejnost a líbivost své tvorby. Každopádně život sám mě naučil nebát se práce (rukama). V patnácti to ale člověk slyšet pravda nechce, to je holt období velkých snů a ideálů, ach :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    JAMINA: minuly tyden jsem kupoval prvni sadu veci do skoly - pilniky na drevo i zelezo, pilka.. Mirjam mela krivou hubu, jakoze si asi neuvedomovala, ze rukodelnost znamena delat rukama :o)). vtipkama, ze kdyby bylo nejhur, muze vyrabet a dodavat do zverimexu hobliny pro zvirata na podestylku, jsme ji naladu moc nepozvedli :o)
    KUATO
    KUATO --- ---
    dite rado obrazky :o)

    JAMINA
    JAMINA --- ---
    KUATO: pocházím z Krnova, do Opavy jsem dojizdela vlakem a lidi z tamní umprumky byli jedni z nejzajimavejsich, co jsem kdy potkala. Tak přeju ať je tam tvoje dcera spokojená :)

    Jinak to mám asi podobně jako tvoje žena - tvořila jsem hodně, ale po vejšce mi kreativita dost usla. Ale taky cejtim, že brzy zas začnu, dostala jsem teď velkou sadu olejovych barev, tak je na čase.
    KUATO
    KUATO --- ---
    JAMINA: no podivejme, jsi od Opavy jo?

    moje zena ma tez vystudovane umeni a driv patlala dost, jeste na vysce, ale ted uz moc ne, ale zase chce, takze v ramci jeji sebeterapie to samozrejme podporuju, protoze kdyz neco dela, tak aspon min picuje po nas ostatnich :o). a aspon se bude ve vymenku pres zimu trochu topit :o). vlastne to bude hrozna romantika - topeni ve vincku drevem a hajzl v boude na dvore :o).
    JAMINA
    JAMINA --- ---
    KUATO: gratuluji, tam jsem kdysi dávno v pravěku taky studovala :)
    Je skvělý, že jí budujete ateliér, to je muj zatim nesplněný sen (a sen asi každeho čmaralisty patlálisty).
    KUATO
    KUATO --- ---
    SNOP: diky, vyridim :o). letos nas ceka budovani atelieru ve vymenku po babine, co loni umrela, aby mohla velka i mala cmaralistka kde tvorit :o).
    SNOP
    SNOP --- ---
    Najs! Tak ze ji blahopreji :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    dcerecka se dostala na talentovky na Stredni umeleckou v Opave, dneska zverejnili vysledky, tak vecer budem doma slavit :o).
    KUATO
    KUATO --- ---
    NATASHA: tezko rict. kamarad chtel vybrat z toho popela kosticky, aby si z nich udelal nejaky nahrdelnik, kdyz uz teda dela dlouhodobe celkem poctive tu Kali a kdyz uz se nas planovany vylet na jeden stary opusteny hrbitov v sudetach odklada na neurcito, tak jsem to chtel udelat aspon trochu ritualne :o), ale zatimco vetsinu prosince se sralo kde co, tak posledni tyden je trochu klidnejsi, tak snad to vydrzi :o).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam