• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    On je taky hotel něco jiného, než běžná hospoda. Hospoda může mít klidně koncept a na jídelníčku deset jídel obdobného ražení, a lidi tam na to přijdou, protože tam půjdou cíleně ti, co jim to chutná. Hotel musí v první řadě nakrmit ubytované a to pokud možno tak, aby host na čtrnáctidenní dovolené neměl třikrát totéž.
    SYNTHY
    SYNTHY --- ---
    GENTIANA: ... život není peříčko a výskytem nácků, českého lidu, nanynek, odborníků, debilů, psychopatů a tvorů vykonávajících činnost ne přesně podle představ někoho, kdo ho hodlá poslat k čertu, překypuje. Sleduji tvou nyxostory od samého začátku a ukázky tvého světonáhledu mi říkají, že jsem rád za to, že místo výkonu poslání je tajné a jsem ušetřen nutkání si tuto oblast na mapě zakroužkovat červenou fixou a označit popiskem: " Pozor, tady je Krakonošovo." ;-)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    GENTIANA: Něco jiného ovšem je, když někdo bazíruje na detailech a prkotinách, a na druhé straně když kuchyně vaří páté přes deváté bez konceptu. Pak to klasicky dopadá tak, že některá jídla si lidé dávají jednou za uherský rok, a suroviny na ně jsou promrazené do mrtva, příp. jinak umrtvené. Vepřoknedlozelo, řízek a smažák na jednom lístku nepovažuji za žádné faux pas. Ale víme tu prd, jaké máte přesné složení jídelního lístku, takže bych to asi více nerozmazával..
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    A přiznávám se, že mě food nazis serou. Nemám nic proti myšlence silného konceptu a zásad a možná, kdybych měla na dvorku ropnou studnu, tak si založím putyku, kde budu vařit, co se mi zlíbí a jak se mi zlíbí a já jsem mlsná a vybíravá. Jenomže to tu není moje putyka, není tu ropná studna, takže je potřeba jaksi vařit pro český lid, který si žádá vepřoknedla, řízku a smažáku. No a pak odněkud vyhřezne nějaká nanynka, která si na kolejích už jednou uvařila špagety s kečupem, takže je odborník na všecko, co se provozování restaurace týče, a začne mít hipstersky ironické poznámky o tom, jak každýpřecevíže kohout na víně a žemlovka se fakt absolutně nesmí připravovat v jednom podniku.

    Mám tady na krku hotel, kromě putyky řeším, že někdo třískl fénem o zeď a jaksi ho tím zničil, že je potřeba vyměnit vodoměr, mám tu na stole hromadu nějaké drobné administrativy a celý víkend budu opravovat bordel v databázi, který paní vedoucí tak krásně vytvořila. A pak přijde nějakej debil, co se poválí v křesle a řekne, že von by teda dělal knedlík šišatější a že támhle je otisk prstu a jak je možné, že se správné šišatosti knedlíků nevěnuje více péče a že tu nedbáme na hygienu. Obvykle se pak ten nějakej debil diví, že ho pošlu k čertu.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    VANEK: no, jak se to vezme. Jasně že kosti se vaří od rána do poledňa, ale nikdo okolo nich nepotřebuje tancovat, stačí občas prošťouchnout a pak scedit. Určitě je pracnější uvařit brambory, nastrouhat, uplácat těsto a válet šišky. No a
    Nicméně, je to spíš záležitost organizace práce. No a když kuchařky vykazujou 10 hodin práce a z toho dvě hodiny míchají prefabrikáty, hodinu něco skládají na talíře a sedm hodin užírají a houpou nohama, nemá to jakýkoli úsporný smysl.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MACHALIK: pstruhy nemáme a knedlíky taky neudíme, děláme je v páře. A pokud se ti ta eklektičnost nelíbí, se stim smiř.

    ZOIDBERG: tak nějak, i když to není až tak mega velký a nánosy odborových rekreací se podařilo výrazně odstranit.

    KASUMI: Dělám záskok za provozní, která půjde do pyči. A vzala jsem se tady tak, že pracuju ve firmě, která se zabývá více věcima a protože doba je zlá, tam, kde jsem dělala dřív, mě přestalo být potřeba, teda, potřeba možná ne, ale zaplatitelno ano a byla jsem nejméně nepostradatelná. Takže se udělaly škatulata a já sedím v lese.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZOIDBERG: souhlas. Kynuté nemusím taky. ale bratěsto, tvarohové a odpalované, to zase jooo:)
    VANEK
    VANEK --- ---
    GENTIANA: Pak je doplňující otázka je, jak to vychází časově. Dá rozum, že hotové jídlo vyjde dráž než suroviny; v restauraci jsou ty knedlíky taky dražší než doma. Já bych chápal otázku MAR_TINA, jak to vychází u srovnatelných věcí jako ty 4 sliby (umělá smetana asi lacinější bude).

    KASUMI: Přece konzultantka.
    EVILMIND
    EVILMIND --- ---
    KASUMI: nova manzelka nejvyssiho? ;)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    GENTIANA: Me by spis zajimalo, kde (at je to kdekoliv) ses tam vzala a jakou tam mas funkci, kdyz nejsi provozni :)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    MACHALIK: Divoká kombinace, pravda. Z toho, co tady paní domácí pospisuje, si představuju, že hospodaří na nějaké mega horské, ex odborářské, chatě, který tyje ze škol v přírodě, kogresů kde čeho ,atd. Něco jsme se po těchto zařízeních najezdili po Beskydech, ještě s naším starým klubem, a zážitky to byly všelijaké.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    A urcite mate v jedne hospode uzeny knedliky, pstruhy, hrancle a tandoori masalu? Jsou i steaky, testoviny & pizza, burgunon, thajsky kari a treba sneci nebo kaviar? Borsc, carpaccio, zemlovka, kohout na vine--
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GENTIANA: aha, jasný :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GENTIANA: bramborový těsto mi doma vychází taky na cca 1/4 ceny. Spíš mě zajímala záměna "knorr omáčka z 10 litrového kýble" za opravdovou masovou. Jestli ty hospody vaří sračky kvůli úspoře nebo spíš kvůli lenosti. A stačí ti na to personál?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    a koukla jsem na sklad a cosi zvané bujon slepičí a bujon hovězí stojí 289 něco a 239 něco za kilo. Vzhledem k tomu, že u těchhle srágor je polovička obsahu sůl, u které je nákupka asi 4 koruny, dá se říct, že to stojí dvojnásobek mínus osm korun.

    Kolik stojí rostlinná smetana, už nezjistím, protože nějaký mocný myslitel ji dal na jednu skladovou kartu se smetanou normální a ono se to průměruje a při tom neskutečnym bordelu, jaký máme v automatických odpisech, nezjistím momentálně vůbec nic.


    Ještě jedna věc: lidi mi píšou do pošty, kde teda su a kdy můžou přijet. Já vám to tu časem vyslepičím, ale až pokroky převládnou nad komorními horory a až budu moct s čistým srdcem říct, že aspoň na půlku jídel bych se nestyděla kohokoli pozvat. A až budou ti pstruzi a podobné vymoženosti reálně zajištění. Což mi připomnělo, že jsem chtěla koupit kus zázvoru a udělat tandoori pastu, protože místní tikka masala má silné reservy.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MAR_TINA: No... doma jsem dělala pokus v oblasti bramborových knedlíků plněných uzeným a ve svém obáváném fialovém bloku to mám rozepsané - porce čtyř knedlíků se zelím vyšla, počítáno s cenami v maloobchodě a s DPH, na cca 13,60, počítané 8 knedlíky o 80 g. Nowaco mělo 680 g za 44,90 bez DPH, takže za 51,20 vč. DPH, takže jeden 80g knedlík byl za 6.,70. Ergo 4 knedle za nějakých 26,85 a ještě přidat zelí.

    Snad jediné, kde je fakt výrazná finanční pitomost dělat z čerstvého, jsou hranolky. Poslední katalog Everestu má na ně akci, 17,90 bez DPH za 2,5 kg. Což je levnější než syrový brambory a bohužel, značná část lidí na čerstvý hrancle řekne, že jsou jakési rozbředlé a nekřupou - bodejť, protože připomínají to, čemu se nadává americké brambory.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Tak to my vychodocesi z testa z varenych brambor delame tzv. pacuchy - v podstate jde o tasticky plnene kysanym zelim (samozrejme vlastnim) a uzenym. Nutno smazit na sadle.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BRUKEV: Nech toho, sbíhají se mi sliny :-) Ale knedlíky mám rád i z tvarohového těsta, jen kynuté mi moc nejedou. Moje oblíbené je jsou i placky z těsta z uvařených brambor, pečené na plotně, polité máslem a posypané cukrem. ale je to piplačka je připravovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GENTIANA: jak to vychází finančně, ta náhrada prefabrikátů? Líp, hůř, stejně? To mě dost zajímá.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    STEPNI_VLK: Já zase miluju ovocné knedle z bramborového těsta. Od malička mám nejraději, když ten bramborový knedlík lžičkou rozkrojím, vypadne z něho ovoce a já si tou půlkou knedlíku jak bagr radlicí naberu roztečené naslazené máslo smíchané s trochou té ovocné šťávy,....

    O víkendu je jasný oběd:)))).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam