• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GENTIANA: bramborový těsto mi doma vychází taky na cca 1/4 ceny. Spíš mě zajímala záměna "knorr omáčka z 10 litrového kýble" za opravdovou masovou. Jestli ty hospody vaří sračky kvůli úspoře nebo spíš kvůli lenosti. A stačí ti na to personál?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    a koukla jsem na sklad a cosi zvané bujon slepičí a bujon hovězí stojí 289 něco a 239 něco za kilo. Vzhledem k tomu, že u těchhle srágor je polovička obsahu sůl, u které je nákupka asi 4 koruny, dá se říct, že to stojí dvojnásobek mínus osm korun.

    Kolik stojí rostlinná smetana, už nezjistím, protože nějaký mocný myslitel ji dal na jednu skladovou kartu se smetanou normální a ono se to průměruje a při tom neskutečnym bordelu, jaký máme v automatických odpisech, nezjistím momentálně vůbec nic.


    Ještě jedna věc: lidi mi píšou do pošty, kde teda su a kdy můžou přijet. Já vám to tu časem vyslepičím, ale až pokroky převládnou nad komorními horory a až budu moct s čistým srdcem říct, že aspoň na půlku jídel bych se nestyděla kohokoli pozvat. A až budou ti pstruzi a podobné vymoženosti reálně zajištění. Což mi připomnělo, že jsem chtěla koupit kus zázvoru a udělat tandoori pastu, protože místní tikka masala má silné reservy.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MAR_TINA: No... doma jsem dělala pokus v oblasti bramborových knedlíků plněných uzeným a ve svém obáváném fialovém bloku to mám rozepsané - porce čtyř knedlíků se zelím vyšla, počítáno s cenami v maloobchodě a s DPH, na cca 13,60, počítané 8 knedlíky o 80 g. Nowaco mělo 680 g za 44,90 bez DPH, takže za 51,20 vč. DPH, takže jeden 80g knedlík byl za 6.,70. Ergo 4 knedle za nějakých 26,85 a ještě přidat zelí.

    Snad jediné, kde je fakt výrazná finanční pitomost dělat z čerstvého, jsou hranolky. Poslední katalog Everestu má na ně akci, 17,90 bez DPH za 2,5 kg. Což je levnější než syrový brambory a bohužel, značná část lidí na čerstvý hrancle řekne, že jsou jakési rozbředlé a nekřupou - bodejť, protože připomínají to, čemu se nadává americké brambory.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Tak to my vychodocesi z testa z varenych brambor delame tzv. pacuchy - v podstate jde o tasticky plnene kysanym zelim (samozrejme vlastnim) a uzenym. Nutno smazit na sadle.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BRUKEV: Nech toho, sbíhají se mi sliny :-) Ale knedlíky mám rád i z tvarohového těsta, jen kynuté mi moc nejedou. Moje oblíbené je jsou i placky z těsta z uvařených brambor, pečené na plotně, polité máslem a posypané cukrem. ale je to piplačka je připravovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GENTIANA: jak to vychází finančně, ta náhrada prefabrikátů? Líp, hůř, stejně? To mě dost zajímá.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    STEPNI_VLK: Já zase miluju ovocné knedle z bramborového těsta. Od malička mám nejraději, když ten bramborový knedlík lžičkou rozkrojím, vypadne z něho ovoce a já si tou půlkou knedlíku jak bagr radlicí naberu roztečené naslazené máslo smíchané s trochou té ovocné šťávy,....

    O víkendu je jasný oběd:)))).
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    GENTIANA: Miluji cokoliv z bramborového těsta, takže za jeho domácí přípravu uděluji minimálně deset palců navrch! Ježiš, jak já bych si teď dal přesňáky pomazané sádlem s pořádnou vrstvou povidel a máku s cukrem, jak je dělávala bábina nebo máma. Království za domácí přesňáky!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENTIANA: přidělení vlastního kanclu? Něco mi říká, že tam budeš na jednotku dočasnosti - jeden furt.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Při průzkumu skladu jsem našla různé poklady - umělou smetanu, kýbl něčeho od Knorru, co se jmenuje 4 sliby a je to základ na zeleninový vývar... a s šéfem jsme se domluvili, že tyhle sračky posbírám, nachystám do bedny a že to odvezeme. Knorrem budem sypat chodník, stejně je to hlavně sůl a ostatní se prostě nechá u popelnice lovcům a sběračům, furt jsou to jouly, že.

    Nevím, jestli jsem to zmínila, ale bylo mi řečeno, že umělou smetanu si objednávala psychopatka a dělala z toho tiramisu. Z toho a z pomazánkovýho másla, a plácala do toho ovoce a čokoládový topping. Od 9. února máme narváno po střechu, naučím kuchty normální tiramisu z vajec a smetany a z tvarohu, to se prodá a uvidíme, co bude.

    Polívky a omáčky už se dělají z kostí, masa a zeleniny, našla jsem láhev na šlehačku a bombičky, takže se objedná karton opravdové smetany, ne té z rostlinného oleje a balakrylu, ale to stihnu až příští týden, do té doby se bude sprejovat rostlinnou, ale on si vídeňskou kávu skoro nikdo nedává. Už bych si tam troufla pozvat lidi, i když některé jídla je potřeba doladit a vychytat. Jo a cokoli z bramborového těsta je domácí; kynuté knedle neděláme sami, ale jsou z výrobny ze sousední dědiny a v létě budou pstruzi zpoza kopce, někdo tam má sádky.

    Včera mě Nejvyšší odvlekl takřka násilím, než tam uškrtím tu blbku z recepce, proti které je bedna kytu inteligent, nebo umlátím nějakého toho pocestného, protože mě už sralo všecho a všichni, a cestou dom jsem se dozvěděla, že už-ne-provozní má dovolenou ne do dneška, ale do 31. a měla jsem radost, že můžu ještě pracovat - asi mi fakt hrabe. A taky mi přidělil kancl a řekl, že si ho mám zařídit, jak chcu. Taky dobře.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ZUZKAOU: pracuje ve Špindlu, bydlí v Olomoucu. Jeseníky jsou taky jenom blbý hory, ale aspoň mu tam jezdí přímý autobus málem zpod baráku.
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    VENIKA: a bylo to aaa jako eee nebo spis jako mmmm?
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    DIVER: ja to mela nedavno primo u Plachutty a bylo to aaa
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Vysvetluje to burty se slehackou?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NEvím kam s tím, tak sem. Antropologický sborník o nordické kuchyni - full texty




    S7 | 2012 Nordic Food Culture
    http://aof.revues.org/6950
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: taky bych šla z Prahy, býti tam ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENTIANA: ještě je tu podvratná otázka - proč jde z Prahy do pohraničí?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ZUZKAOU: kuchařka psychopatka je ze hry a druhá kráva krávoucí taky, i když to ani jedna ještě neví:D dneska si Nejvyšší plácnul s novým provozákem, který myslí, vaří a tak, takže to bude lepší.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    No, a právě od toho by tam měl být nějaký ten šéf/provozní. Pokud bude systém nepravidelně pravidelných kontrol relativně častý a zaměstnanci budou mít strach, aby to na ně neprasklo, tak by se jedno z úděsných dědictví socialismu (kdo nekrade, okrádá rodinu) mohlo docela výrazně snížit, ne-li úplně vymýtit..
    RAB1T
    RAB1T --- ---
    ZUZKAOU: Bojim se ze na to prijdou rychle. Pokud jsem pochopil tak to jede na principu automatickeho odecitani surovin podle prodanych jidel. Takže baby brzo začnou šidit na porcích.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam