• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    MACHALIK: Divoká kombinace, pravda. Z toho, co tady paní domácí pospisuje, si představuju, že hospodaří na nějaké mega horské, ex odborářské, chatě, který tyje ze škol v přírodě, kogresů kde čeho ,atd. Něco jsme se po těchto zařízeních najezdili po Beskydech, ještě s naším starým klubem, a zážitky to byly všelijaké.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    A urcite mate v jedne hospode uzeny knedliky, pstruhy, hrancle a tandoori masalu? Jsou i steaky, testoviny & pizza, burgunon, thajsky kari a treba sneci nebo kaviar? Borsc, carpaccio, zemlovka, kohout na vine--
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GENTIANA: aha, jasný :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GENTIANA: bramborový těsto mi doma vychází taky na cca 1/4 ceny. Spíš mě zajímala záměna "knorr omáčka z 10 litrového kýble" za opravdovou masovou. Jestli ty hospody vaří sračky kvůli úspoře nebo spíš kvůli lenosti. A stačí ti na to personál?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    a koukla jsem na sklad a cosi zvané bujon slepičí a bujon hovězí stojí 289 něco a 239 něco za kilo. Vzhledem k tomu, že u těchhle srágor je polovička obsahu sůl, u které je nákupka asi 4 koruny, dá se říct, že to stojí dvojnásobek mínus osm korun.

    Kolik stojí rostlinná smetana, už nezjistím, protože nějaký mocný myslitel ji dal na jednu skladovou kartu se smetanou normální a ono se to průměruje a při tom neskutečnym bordelu, jaký máme v automatických odpisech, nezjistím momentálně vůbec nic.


    Ještě jedna věc: lidi mi píšou do pošty, kde teda su a kdy můžou přijet. Já vám to tu časem vyslepičím, ale až pokroky převládnou nad komorními horory a až budu moct s čistým srdcem říct, že aspoň na půlku jídel bych se nestyděla kohokoli pozvat. A až budou ti pstruzi a podobné vymoženosti reálně zajištění. Což mi připomnělo, že jsem chtěla koupit kus zázvoru a udělat tandoori pastu, protože místní tikka masala má silné reservy.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MAR_TINA: No... doma jsem dělala pokus v oblasti bramborových knedlíků plněných uzeným a ve svém obáváném fialovém bloku to mám rozepsané - porce čtyř knedlíků se zelím vyšla, počítáno s cenami v maloobchodě a s DPH, na cca 13,60, počítané 8 knedlíky o 80 g. Nowaco mělo 680 g za 44,90 bez DPH, takže za 51,20 vč. DPH, takže jeden 80g knedlík byl za 6.,70. Ergo 4 knedle za nějakých 26,85 a ještě přidat zelí.

    Snad jediné, kde je fakt výrazná finanční pitomost dělat z čerstvého, jsou hranolky. Poslední katalog Everestu má na ně akci, 17,90 bez DPH za 2,5 kg. Což je levnější než syrový brambory a bohužel, značná část lidí na čerstvý hrancle řekne, že jsou jakési rozbředlé a nekřupou - bodejť, protože připomínají to, čemu se nadává americké brambory.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Tak to my vychodocesi z testa z varenych brambor delame tzv. pacuchy - v podstate jde o tasticky plnene kysanym zelim (samozrejme vlastnim) a uzenym. Nutno smazit na sadle.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BRUKEV: Nech toho, sbíhají se mi sliny :-) Ale knedlíky mám rád i z tvarohového těsta, jen kynuté mi moc nejedou. Moje oblíbené je jsou i placky z těsta z uvařených brambor, pečené na plotně, polité máslem a posypané cukrem. ale je to piplačka je připravovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GENTIANA: jak to vychází finančně, ta náhrada prefabrikátů? Líp, hůř, stejně? To mě dost zajímá.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    STEPNI_VLK: Já zase miluju ovocné knedle z bramborového těsta. Od malička mám nejraději, když ten bramborový knedlík lžičkou rozkrojím, vypadne z něho ovoce a já si tou půlkou knedlíku jak bagr radlicí naberu roztečené naslazené máslo smíchané s trochou té ovocné šťávy,....

    O víkendu je jasný oběd:)))).
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    GENTIANA: Miluji cokoliv z bramborového těsta, takže za jeho domácí přípravu uděluji minimálně deset palců navrch! Ježiš, jak já bych si teď dal přesňáky pomazané sádlem s pořádnou vrstvou povidel a máku s cukrem, jak je dělávala bábina nebo máma. Království za domácí přesňáky!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENTIANA: přidělení vlastního kanclu? Něco mi říká, že tam budeš na jednotku dočasnosti - jeden furt.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Při průzkumu skladu jsem našla různé poklady - umělou smetanu, kýbl něčeho od Knorru, co se jmenuje 4 sliby a je to základ na zeleninový vývar... a s šéfem jsme se domluvili, že tyhle sračky posbírám, nachystám do bedny a že to odvezeme. Knorrem budem sypat chodník, stejně je to hlavně sůl a ostatní se prostě nechá u popelnice lovcům a sběračům, furt jsou to jouly, že.

    Nevím, jestli jsem to zmínila, ale bylo mi řečeno, že umělou smetanu si objednávala psychopatka a dělala z toho tiramisu. Z toho a z pomazánkovýho másla, a plácala do toho ovoce a čokoládový topping. Od 9. února máme narváno po střechu, naučím kuchty normální tiramisu z vajec a smetany a z tvarohu, to se prodá a uvidíme, co bude.

    Polívky a omáčky už se dělají z kostí, masa a zeleniny, našla jsem láhev na šlehačku a bombičky, takže se objedná karton opravdové smetany, ne té z rostlinného oleje a balakrylu, ale to stihnu až příští týden, do té doby se bude sprejovat rostlinnou, ale on si vídeňskou kávu skoro nikdo nedává. Už bych si tam troufla pozvat lidi, i když některé jídla je potřeba doladit a vychytat. Jo a cokoli z bramborového těsta je domácí; kynuté knedle neděláme sami, ale jsou z výrobny ze sousední dědiny a v létě budou pstruzi zpoza kopce, někdo tam má sádky.

    Včera mě Nejvyšší odvlekl takřka násilím, než tam uškrtím tu blbku z recepce, proti které je bedna kytu inteligent, nebo umlátím nějakého toho pocestného, protože mě už sralo všecho a všichni, a cestou dom jsem se dozvěděla, že už-ne-provozní má dovolenou ne do dneška, ale do 31. a měla jsem radost, že můžu ještě pracovat - asi mi fakt hrabe. A taky mi přidělil kancl a řekl, že si ho mám zařídit, jak chcu. Taky dobře.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ZUZKAOU: pracuje ve Špindlu, bydlí v Olomoucu. Jeseníky jsou taky jenom blbý hory, ale aspoň mu tam jezdí přímý autobus málem zpod baráku.
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    VENIKA: a bylo to aaa jako eee nebo spis jako mmmm?
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    DIVER: ja to mela nedavno primo u Plachutty a bylo to aaa
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Vysvetluje to burty se slehackou?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NEvím kam s tím, tak sem. Antropologický sborník o nordické kuchyni - full texty




    S7 | 2012 Nordic Food Culture
    http://aof.revues.org/6950
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: taky bych šla z Prahy, býti tam ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENTIANA: ještě je tu podvratná otázka - proč jde z Prahy do pohraničí?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam