• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MAR_TINA: No... doma jsem dělala pokus v oblasti bramborových knedlíků plněných uzeným a ve svém obáváném fialovém bloku to mám rozepsané - porce čtyř knedlíků se zelím vyšla, počítáno s cenami v maloobchodě a s DPH, na cca 13,60, počítané 8 knedlíky o 80 g. Nowaco mělo 680 g za 44,90 bez DPH, takže za 51,20 vč. DPH, takže jeden 80g knedlík byl za 6.,70. Ergo 4 knedle za nějakých 26,85 a ještě přidat zelí.

    Snad jediné, kde je fakt výrazná finanční pitomost dělat z čerstvého, jsou hranolky. Poslední katalog Everestu má na ně akci, 17,90 bez DPH za 2,5 kg. Což je levnější než syrový brambory a bohužel, značná část lidí na čerstvý hrancle řekne, že jsou jakési rozbředlé a nekřupou - bodejť, protože připomínají to, čemu se nadává americké brambory.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Tak to my vychodocesi z testa z varenych brambor delame tzv. pacuchy - v podstate jde o tasticky plnene kysanym zelim (samozrejme vlastnim) a uzenym. Nutno smazit na sadle.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BRUKEV: Nech toho, sbíhají se mi sliny :-) Ale knedlíky mám rád i z tvarohového těsta, jen kynuté mi moc nejedou. Moje oblíbené je jsou i placky z těsta z uvařených brambor, pečené na plotně, polité máslem a posypané cukrem. ale je to piplačka je připravovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GENTIANA: jak to vychází finančně, ta náhrada prefabrikátů? Líp, hůř, stejně? To mě dost zajímá.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    STEPNI_VLK: Já zase miluju ovocné knedle z bramborového těsta. Od malička mám nejraději, když ten bramborový knedlík lžičkou rozkrojím, vypadne z něho ovoce a já si tou půlkou knedlíku jak bagr radlicí naberu roztečené naslazené máslo smíchané s trochou té ovocné šťávy,....

    O víkendu je jasný oběd:)))).
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    GENTIANA: Miluji cokoliv z bramborového těsta, takže za jeho domácí přípravu uděluji minimálně deset palců navrch! Ježiš, jak já bych si teď dal přesňáky pomazané sádlem s pořádnou vrstvou povidel a máku s cukrem, jak je dělávala bábina nebo máma. Království za domácí přesňáky!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENTIANA: přidělení vlastního kanclu? Něco mi říká, že tam budeš na jednotku dočasnosti - jeden furt.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Při průzkumu skladu jsem našla různé poklady - umělou smetanu, kýbl něčeho od Knorru, co se jmenuje 4 sliby a je to základ na zeleninový vývar... a s šéfem jsme se domluvili, že tyhle sračky posbírám, nachystám do bedny a že to odvezeme. Knorrem budem sypat chodník, stejně je to hlavně sůl a ostatní se prostě nechá u popelnice lovcům a sběračům, furt jsou to jouly, že.

    Nevím, jestli jsem to zmínila, ale bylo mi řečeno, že umělou smetanu si objednávala psychopatka a dělala z toho tiramisu. Z toho a z pomazánkovýho másla, a plácala do toho ovoce a čokoládový topping. Od 9. února máme narváno po střechu, naučím kuchty normální tiramisu z vajec a smetany a z tvarohu, to se prodá a uvidíme, co bude.

    Polívky a omáčky už se dělají z kostí, masa a zeleniny, našla jsem láhev na šlehačku a bombičky, takže se objedná karton opravdové smetany, ne té z rostlinného oleje a balakrylu, ale to stihnu až příští týden, do té doby se bude sprejovat rostlinnou, ale on si vídeňskou kávu skoro nikdo nedává. Už bych si tam troufla pozvat lidi, i když některé jídla je potřeba doladit a vychytat. Jo a cokoli z bramborového těsta je domácí; kynuté knedle neděláme sami, ale jsou z výrobny ze sousední dědiny a v létě budou pstruzi zpoza kopce, někdo tam má sádky.

    Včera mě Nejvyšší odvlekl takřka násilím, než tam uškrtím tu blbku z recepce, proti které je bedna kytu inteligent, nebo umlátím nějakého toho pocestného, protože mě už sralo všecho a všichni, a cestou dom jsem se dozvěděla, že už-ne-provozní má dovolenou ne do dneška, ale do 31. a měla jsem radost, že můžu ještě pracovat - asi mi fakt hrabe. A taky mi přidělil kancl a řekl, že si ho mám zařídit, jak chcu. Taky dobře.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ZUZKAOU: pracuje ve Špindlu, bydlí v Olomoucu. Jeseníky jsou taky jenom blbý hory, ale aspoň mu tam jezdí přímý autobus málem zpod baráku.
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    VENIKA: a bylo to aaa jako eee nebo spis jako mmmm?
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    DIVER: ja to mela nedavno primo u Plachutty a bylo to aaa
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Vysvetluje to burty se slehackou?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NEvím kam s tím, tak sem. Antropologický sborník o nordické kuchyni - full texty




    S7 | 2012 Nordic Food Culture
    http://aof.revues.org/6950
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: taky bych šla z Prahy, býti tam ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENTIANA: ještě je tu podvratná otázka - proč jde z Prahy do pohraničí?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ZUZKAOU: kuchařka psychopatka je ze hry a druhá kráva krávoucí taky, i když to ani jedna ještě neví:D dneska si Nejvyšší plácnul s novým provozákem, který myslí, vaří a tak, takže to bude lepší.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    No, a právě od toho by tam měl být nějaký ten šéf/provozní. Pokud bude systém nepravidelně pravidelných kontrol relativně častý a zaměstnanci budou mít strach, aby to na ně neprasklo, tak by se jedno z úděsných dědictví socialismu (kdo nekrade, okrádá rodinu) mohlo docela výrazně snížit, ne-li úplně vymýtit..
    RAB1T
    RAB1T --- ---
    ZUZKAOU: Bojim se ze na to prijdou rychle. Pokud jsem pochopil tak to jede na principu automatickeho odecitani surovin podle prodanych jidel. Takže baby brzo začnou šidit na porcích.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOIDBERG: no proto se zavádí ten systém, který to hlídá, že. A proto z něj personál není nadšen.

    Výhodou je, že podle toho co G. píše, tak jim bude nějakou dobu trvat, než se ho naučí ovládat tak, aby v něm mohli šidit.
    STUPID_141
    STUPID_141 --- ---
    ZOIDBERG: Furt to jde, když se chce))
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    Zásobování magi - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=zQGOt5Ielts
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    GENTIANA: Mít známého někde v kuchyni bylo u nás na vsi považováno za terno - hned se mohl koupit pašík na vykrmení navíc. Ale čekal bych, že dnes už si to bude majitel hlídat, asi jsem naivní.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MEANKITTY11: potvrzuji, paní Zelenková z Křivé uličky sice dělala jen umývačku nádobí na mé ZŠ, ale domů jezdila s menším dvoukolákem. Byl modrý, měl odrazky a paní nijak neskrývala náklad mléka, másla a masa. Asi to sami doma žrali, s manželem byli oba tlustí. Ani nevím, zda ještě žijí.


    GENTIANA: Ubezdušte nejtučnějšího člena personálu, to bude na 90% spravedlivé ;)
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    GENTIANA: Na základce naše kuchařky chodily po práci domů každá minimálně s jednou kabelou velikosti zavazadla na týdenní pobyt, třeba to u vás funguje taky tak a zmíněnej konzum je utajenej u někoho v garáži.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Inventura vyhodnocena.

    Podle schodků v kde čem to vypadá, jako by někde za barákem někdo měl koloniál. Jenom aby se napravilo manko v oblasti masa, bylo by nutno ubezdušit nejmíň jednoho pocestného, nebo radši dva malé.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: hovězí špičku? Nejedla jsem u plachutty, ale je to starý vídeňský recept a na vařené hovězí to je dobré, ale fakt musíš mít co nejlepší suroviny, protože tam nic ničím nezamaskuješ. Včetně té zeleniny.

    1. udělat klasický silný hovězí vývar s klasickou aromatikou (pepř, nové koření, petržel, tymián, libeček, celerová nať)

    2. ve slitém vývaru táhnout maso a morkové kosti (jednu na osobu) tak 2 hodiny. Pak tam na 30-40 minut přihodit mrkev a případně další kořenovou zeleninu, kterou chceš pak jíst.

    Maso nakrájet na plátky, přidat kost, zeleninu, zalít vývarem, posypat pažitkou či petrželkou. K tomu křen s jablky, topinky na morek, případně brambory a různé omáčky.

    Tady to má Žídek

    Recept: Tafelspitz | Nebíčko v papuľke
    http://www.nebickovpapulke.sk/recept/tafelspitz
    DIVER
    DIVER --- ---
    STEPNI_VLK: "(...) tvrdí to alespoň proslulý vídeňský kuchař a restauratér Ewald Plachutta (to je ten, který naučil celý svět baštit vařenou hovězí špičku s morkem a pažitkovou omáčkou)..."

    znate to nekdo?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jak připravit plíčky na smetaně? Poradí Roman Paulus | Dobrá chuť | www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/jak-pripravit-plicky-na-smetane-poradi-roman-paulus-fy1-/dobra-chut.aspx?c=A130117_173545_dobra-chut_ape
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ... a jedna veselá historka tak mimochodem.

    Vím, že sem leta letoucí jezdí v lednu jakási matematická konference. A taky lyžařský zájezd z jedné školy kdesi v Bohumíně. Taky se mi doneslo, že se jeden matematik pokoušel o sebevraždu z nešťastné lásky skokem z okna. Z prvního patra. Včera mě ovšem učitelé pozvali na slivovicu a kus řeči a dozvěděla jsem se, že se tu tehdy lyžák a matematici potkali, a že zdravotníkem byl jakýsi otec - chirurg, díky kterému matematik po pádu na hlavu chodí, myslí a podobně, a že tahle záležitost byla pro děti nejlepším zážitkem z výletu (tomu se nedivím, to ve škole nemaj).
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Dodělala jsem inventuru a musím zpracovat poznámky, ale už je jasné, že je tu kvalitní bordel.

    Nechtějte vědět, jak se zachází se žrádlem, když se nikdo nekouká. Je to lehce nehygienické (protože nikdo nedrhne decimálku po každém použití, které občas zahrnuje, že se na ni hodí půl syrového prasete) a silně děsivé - kdo nepřehazoval hromadu syrových kuřat, nepochopí.

    Dneska psal nějaký týpek z Jaguár veterán klubu, poptává po okolí cca 30 cimer a parkoviště pro podobný počet aut.

    Pak psal jiný týpek, jestli vaříme bezlepkově. No, doposud se o to nikdo nepokoušel, ale jakožto skorobezlepkáč se kurva podívám na to, aby se tu bezlepkově vařilo.

    Hotelová kočka se zájmem koukala skleněnýma dveřma, jak přehazujeme ty haldy masa. Zítra ji zkusím nafotit, je dost plachá, ale taky pěkně zvědavá a když se něco dole děje, čučí a kafrá do toho.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam