• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PAN_SPRCHA: O tom, že si někdo v práci píchne a žije zbytek dne, bys možná měl vyprávět někomu, kdo se nevrátil do každodenní pracovní docházky po šestinedělí a nárazově nepracoval předtím ;o) Tohle fakt není můj problém, že bych práci "přežívala" a žila ve volném čase. Jenže jaksi nějaký ten mimopracovní čas člověk potřebuje, pokud má rodinu a práce není jeho jediný koníček.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    No, a navíc mi jaksi připadá, že řecká kuchyně není žádná velká výhra: vrcholem rafinovanosti je tam mleté maso a cokoli zabaleného do vinného listu. (Neříkám, že to není dobré, nějaké kleftiko bych si hned dal, ale velké jméno ta kuchyně nemá.)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    ZUZKAOU: Až na to, že v rámci Ano, šéfe Zdenda necestoval jen po prdelích a maloměstech, a přesto - pokud si dobře pamatuju - všude tlačil víceméně to samé. Takže to měl buď ve scénáři, nebo se prostě jen snaží přes média zviditelnit za každou cenu, tj. i za cenu popření sebe sama..
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    BRUKEV: jo, češi jsou zaostalí. na 40 let se tady zastavil jakýkoliv přirozený vývoj, tak proč si nalhávat, že zaostalí nejsme?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    PAN_SPRCHA: ty kokso, mně už to nedá, byť to není o jídlu: nejspíš pracuješ někde v německu a já si říkám, proč radši nejdeš na nějaké německé forum, když jsou ti češi tak zaostalí?

    Viz.: ...Češi si pořád myslí, že v práci je důležité hlavně být.../...V civilizovaný evropě už pochopili.../...To je právě to špatný český uvažování...

    Nabyl jsem dojmu, že jen u nás se maká klasickou osmičkou a že jsme nějak retardovaní.


    PAN_SPRCHA: Tak a poté co jsem vychladnul, tak k tématu:) Já tě chápu, ono to časově vyjde na stejno, ale tady jsou asi lidi fakt víc zvyklí, že se chodí za zábavou večer. Jako že odmakají do 16/17 hodin svou osmičku a do knajpy jdou třeba až pak. A mně to taky moc nevyhovuje, mám stejnou zkušenost, jako TAPINA: když jsem měl velkou "obedovku", tak jsem paradoxne stíhal míň. Tam jsem jel, to jsem chtěl vyřídit, pivo jako večer s klukama jsem si stejně během oběda nemohl dát,...

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAPINA: u půl úvazků je hlavní problém, že zaměstnavatel platí víc jak půlku povinných odvodů.

    STEPNI_VLK: no ta logika je jaksi vedená možností obchodního úspěchu. Pokud máš hospodu v malém městě a kuchaře, co byl nejdál v Zadaru na dovolené, tak jaksi pokud dotyčná hospoda má vařit něco, co nebude ostuda a půjde to prodat se ziskem, tak nic moc jiného, než místní kuchyni nenajdeš.

    To že on sám nemá českou kuchyni rád je pak něco jiného. Stejně tak, že to, že ji v Imperialu nabízí - tam je to opět vedeno kupeckými počty.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PAN_SPRCHA: Ne, prací ne. Kdybych pracovala 12 hodin denně, tak mám pocit užitečné činnosti. Pracuju 7 hodin denně, jak jsem psala. Zbylých 5 (což je jen o málo míň) strávím cestou do práce, z práce, na oběd, z oběda, bezcílným poflakováním, ale jak je to rozkouskované, tak to není dost času na to, abych ho věnovala něčemu smysluplnému. Do 30 let mi to i vyhovovalo, teď už ne. Nechci se vidět s rodinou jen po tmě a přitom si odpracovat (a vydělat) míň, než člověk, co dělá standardních 8,5 hodiny.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TAPINA: "zabitý celý den" jak zabitý? prací? To je právě to špatný český uvažování. Ráno si píchnout, odpoledne odpíchnout a žít jenom zbytek dne. Někteří kolegové co mi tvrdí že na dlouhý oběd nemají čas si pak jdou po práci sednout na jedno a pak jdou domů ve stejnou hodinu jako my co chodíme na delší obědy.
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    Zdenda asi začal fetovat...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SYNTHY: Celou dobu všechny restaurace předělává na tradiční česká jídla, ušklíbá se nad zahraničí připomínajícími variacemi (je jedno, zda vydařenými či nikoliv), omílá jednolitý koncept, zdůrazňuje místní suroviny, odkazuje na recepty ze starých kuchařek a pak v rozhovoru českou kuchyni totálně sepsuje, potažmo doporučuje inspirovat se po všech čertech v zahraničí? Já tomu člověku nerozumím. Přesněji řečeno, nechci mu rozumět..
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PAN_SPRCHA: Zkusil sis to někdy? Já měla před dítětem pracovní dobu 3 hodiny - 2 hodiny pauza, 4 hodiny, a vracet se k tomu nehodlám. 7 hodin produktivní činnosti, ale zabitý komplet celý den.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Přesně, a pak jsou práce, kdy čím víc času v ní strávíš, tím víc práce uděláš, protože jsi závislá na tom, kolik klientů má možnost k tobě přijít. Onehdá se mi dostal pod myš nějaký článek o polovičních úvazcích. Jak je špatně, že jich tu je málo a je to proto, že zaměstnavatelé za půlku času platí půlku mzdy, z čehož se nedá vyžít. A přitom člověk za 4 hodiny udělá totéž, co za osm, protože je produktivnější. Ehm, jak který, tedy.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    ZUZKAOU: tak tady máš taky nárok na 30 minut pauzu ze zákona. U němců mi přišlo, že si na tý dvouhodinový pauze vlastně nahrazuje to, že po práci nejdou na pivo s kolegama jako češi. Všechno se probere u oběda. (taky je v Essenu spousta restaurací, co mají otevříno jenom 11:00-15:00 a večer a o víkendu už ne a nejsou to nějaký samoobslužný kantýny, ale normálně vypadající restaurace s obsluhou)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: ještě dodám, že Řekové jsou nejvypasenější národ Evropy, předčí i Čechy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SYNTHY: ehm, to jako že řecká kuchyně je lehká a moderní? Srsly? A to klidně zapomenu na gyrost, do kterého automatick narvou hranolky dovnitř.

    Ale většina klasických řeckých jídel je postavená na cukru či oleji a půlka se toho smaží. Namátkou - musaka, baklava, pasticio, všechny ty plněné taštičky, masové kuličky a tak.


    Ohledně Německa - 30 minut ze zákoníku práce. Pokud se to někde prodlužuje, je to benefit, nikoliv pravidlo...

    Mittagspause – Wikipedia
    http://de.wikipedia.org/wiki/Mittagspause
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAR_TINABRUKEV: jasně že mluvim o kancelářských krysách. Ani v Itálii nechodí pokrývači na tříchodové menu, ty si dávaj bagetu na střeše. Jenže u nás i ti z kanceláří, chodí na rychlej dvacetiminutovej oběd s co nejtěžším jídlem.


    BRUKEV: jo tři hodiny, dvě hodiny pauza, čtyři hodiny, je standardní pracovní doba v Německu(jasně že opět mluvím o kancelářích)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Ale jo, líbilo by se mi, kdyby tady ve Vidlákově byla nějaká "lehká" jídelna, ve které si člověk na tác nandá jednoduché jídlo a salát na váhu nebo třeba polívku, ovoce, maličký moučník, prostě si vybere, nakombinuje a v klidu si to sní. Tak jednou týdně bych zašla.

    Ale rozhodně bych nechtěla jít v 11:30 k Ještěrovi chlapům vysvětlit, že moučná omáčka se šesti se ruší :D
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    PAN_SPRCHA: ty asi neděláš rukama, že? A děláš na živnost, nebo na běžný pracovní poměr?

    To jakože třeba parta pokrývačů začne v 8 ráno, v 11 jde na oběd a tam si řeknou: kluci, dneska nemakáme do 17 hodin. Dáme si místo půlhodinového guláše pořádné tříchodové menu, jak nám doporučuje Sprcha, zůstanem tu do 13:30 a pak to doděláme potmě do sedmi hodin večer?


    PAN_SPRCHA: ale no tak, to jako v Reichu všichni makají m hodky, pak tři hodky pauza a pak čtyři do zavíračky?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PAN_SPRCHA: Nejsou všichni kancelářský přehazovači papírů. Spoustu druhů práce odpočinutým mozkem a najedeným tělem nezrychlíš a nezrychlíš. A nemusí to být u pásu, stačí někam jet - to auto jede pořád stejně rychle nebo třeba popisovat porosty nebo jámy (to dělám já). V zimě ještě ztíženo dobou, kdy je denní světlo. I strojvůdci, lékaři a učitelé jaksi pracují na "hodiny" ne na výkon.

    Já trávím všedním obědem v průměru hodinu (vaření a jedení) a v průběhu dne si dám ráda delší nepracovní pauzu s kafem. Když je hodně práce, stáhnu to na mnohem kratší dobu. Když to jde, ráda to skončím dřív, aby byl i čas po práci - zejména za denního světla. Radši si jdu odpoledne zajezdit na kole než prosedět dvě hodiny u oběda.
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    PAN_SPRCHA: to jsou divny počty ti řeknu.. :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam