Jestli se mohu vložit do diskuze s vlastní ztkušeností... pracuji již několikátým rokem ve Švýcarsku jako umělecký kovář (takže většinou na dílně, ale také docela dost montujeme, takže jídlo po hospodách) a máme dohromady skoro dvě hodiny pauzu na oběd a ještě jednu krátkou (30 minut) pauzu na kafe a svačinu (Znüni). Pracovní doba přes zimní čas 7:30 - 17:15. Ze začátku mne to docela štvalo, ale časem jsem si na to tempo uvykl. O produktivitě práce se snad zmiňovat nemusím. A přesně jak tuším PAN_SPRCHA psal - všechno se probere při obědě, do hospody se po práci nechodí vůbec, takže on ten čas strávenej v tý pracovní době je v podstatě úplně stejnej jako jsem měl v čechách - v tom samém oboru - protože jsme potom chodili na pívo, nebo jsem melouchařil.. Aspoň si toho volného času člověk váží více.
Jinak jídlo a polední meníčka jsem VŽDY zažil jako polévku, hlavní jídlo, salát nebo desert a kávu a předkrmy většinou byli nějaké pomazánky s pečivem apod. Opravdu nikdy jsem to jinak nezažil. A ještě postřeh že v 90% všechna menu obsahovala též vegetariánské volby. I obyčejné dělnické hospy. A úplně v pohodě se to dá všechno stihnout za tu hodinu a půl.
Ad Pohlreich a svíčková. Pohlreicha jsem dříve docela žral, ale klesnul u mě hodně hluboko zvláště v tom jaká je to mediální mrdka a prodejná děvka. Ale na jeho obranu bych se k jeho názoru přiklonil, protože podobná jídla už dávno ve světě skončila a ať se to někomu líbí nebo ne food bussines jde s trendama. Určitě to nemyslel tak jak to vyznělo z toho článku. Jen to podle mě chce nahradit něčím "modernějším", poplatné dnešní době.