• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales



    Co je totální úlet?Samozřejmě jídlo...



    Klik na Babicu: [ Spolek pratel Mistra Babici aneb všichni si to doma uděláme, protože je to jednoduchý, rychlý a dobrý! ]

    jeden polerich vladne vsem, jeden jim vsem kaze. Do kuchyne uvrhne a k plotne privaze.
    rozbalit záhlaví
    CORIOLANUS
    CORIOLANUS --- ---
    JUNIOR: neskoncila, jen se delaji jinak.. i svickova jde zmodernizovat.. pokud to budes nazyvat pecena hovezi panenka s kremovym prelivem z korenove zeleniny, podavana s houskovymi nocky, zni to jinak nez "svickova se sesti" a taky to muze byt jiny.. knedliky udelas mensi a s podilem celozrnne mouky a do omacky nenacpes hladkou mouku, ale pouze rozmixujes notnou davku zeleniny a smetanou jen dotahnes, misto toho aby tam bylo bylo pul litru slehacky.. no a na zaver naaranzujes na talir, aby to vypadalo a mas moderni zdrave jidlo, kteremu neni co vytknout..
    EDERA
    EDERA --- ---
    JUNIOR: Opravdu podobná jídla jinde skončila? Když přijedu do Tyrol, tak se tam jídelní lístky v hospodách hemží jídly, která byla vymyšelná pro těžce pracujícího horala a člověk dnešního typu by si při jejich pravidelné konzumaci přivodil předávkování cholesterolem. V Norimberských hospodách by se zas nevzdávají klobásek apod.
    Osobně mám ke svíčkové vřelý vztah a přijde mi, že to je jedno z jídel, na kterém se pozná dobrý kuchař. Překvapivě vymazlit ji umí i náš kuchař v závodce. A protože si ji nedávám se šesti, ale se dvěma, tak pak dokážu i odpoledne pracovat a moje váha je prakticky stabilní od té doby, kdy mi bylo patnáct. Což už je teda opravdu dlouho!
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    Jestli se mohu vložit do diskuze s vlastní ztkušeností... pracuji již několikátým rokem ve Švýcarsku jako umělecký kovář (takže většinou na dílně, ale také docela dost montujeme, takže jídlo po hospodách) a máme dohromady skoro dvě hodiny pauzu na oběd a ještě jednu krátkou (30 minut) pauzu na kafe a svačinu (Znüni). Pracovní doba přes zimní čas 7:30 - 17:15. Ze začátku mne to docela štvalo, ale časem jsem si na to tempo uvykl. O produktivitě práce se snad zmiňovat nemusím. A přesně jak tuším PAN_SPRCHA psal - všechno se probere při obědě, do hospody se po práci nechodí vůbec, takže on ten čas strávenej v tý pracovní době je v podstatě úplně stejnej jako jsem měl v čechách - v tom samém oboru - protože jsme potom chodili na pívo, nebo jsem melouchařil.. Aspoň si toho volného času člověk váží více.

    Jinak jídlo a polední meníčka jsem VŽDY zažil jako polévku, hlavní jídlo, salát nebo desert a kávu a předkrmy většinou byli nějaké pomazánky s pečivem apod. Opravdu nikdy jsem to jinak nezažil. A ještě postřeh že v 90% všechna menu obsahovala též vegetariánské volby. I obyčejné dělnické hospy. A úplně v pohodě se to dá všechno stihnout za tu hodinu a půl.

    Ad Pohlreich a svíčková. Pohlreicha jsem dříve docela žral, ale klesnul u mě hodně hluboko zvláště v tom jaká je to mediální mrdka a prodejná děvka. Ale na jeho obranu bych se k jeho názoru přiklonil, protože podobná jídla už dávno ve světě skončila a ať se to někomu líbí nebo ne food bussines jde s trendama. Určitě to nemyslel tak jak to vyznělo z toho článku. Jen to podle mě chce nahradit něčím "modernějším", poplatné dnešní době.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    QUORRA: Jsi mladá, to se projeví časem :)
    I když ty jsi tady doktor, tak to musíš vědět líp :)

    Já když musím z nějakého důvodu jíst rychle, tak je mi potom blbě a tu klávesnici/pacienta/stavbu bych akorát tak pozvracela :)
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    "Já jsem měla teďka tříhodinovou pauzu, pane Novák, tak ten bypass spíchnem za čtvrt hodinku!"

    Asi jsem nikdy v životě neměla půlhodinovou pauzu na oběd, resp. naposledy ve školce, a nijak se to na mém zdraví neprojevilo. Jestli to ono není trochu přehnaný s tím démonizováním.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MUTHA: Osobní zkušenosti jsou úplně opačné. Francouzi a Italové(pravda ti s kterýma dělám jsou ze severu) se kterýma dělám makaj docela slušně, španělé taky. Rozhodně je nasazení a pracovní produktivita o dost vyšší než v český pobočce, kde se stojí fronta ve tři u píchaček.
    DUCK
    DUCK --- ---
    ALONSY: a nebo ho prejede auto cestou do restaurace a budou se smat oni ;)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    PAN_SPRCHA: Ať si - oni chcípnou v padesáti na infarkt a ty se budeš smát :-))
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MUTHA: já už jsem na to alergickej. Tady v práci je nás pár co chodíme na dlouhej oběd do slušnější restaurace a pak tady posloucháme: "nojo, to asi máte míň práce, když si můžete dovolit chodit do restaurace a ne do kantýny" (to že se nám to do pracovní doby stejně nepočítá, takže tu musíme být o to dýl, jim vůbec nedochází, prostě jsme ty nemakačenka na siestě)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    DUCK: to kde jsem byl v německu já, tam to byl těžkej big brother. bezkontaktní čipový náramky který zaznamenávaly jakejkoliv pohyb. Je fakt že se člověk o nic nemusel starat, všechno se načetlo do systému. Ve dveřích na každým patře a u hlavního vchodu je tam rám co zaznamená všechny průchody a pak si člověk může projet historii vlastních pohybů na firemním intranetu.
    DUCK
    DUCK --- ---
    PAN_SPRCHA: Ano, v DE jsem je taky nezazil. Popravde jsem nikdy nepracoval ve firme, ktera by je mela :) Krome jedene pul rocni brigady, kde se ovsem stejne systematicky obchazeli ... Systememe prvni prijde do prace pichne vsem, posledni odchazi pichne vsem ...
    DUCK
    DUCK --- ---
    ALONSY: Pokud to je pro ne opravdu tak zasadni, tak je nacase zmenit zamestnavatele, ktery to bude akceptovat.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ALONSY: proč? Pokud chtějí delší oběd, přikoupit si mohou i předkrm, zákusek. Pokud jim nevyhovuje délka pracovní pauzy, není to chyba čechů jako takových, ale zaměstnavatele a jím nastavených pravidel.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    ALONSY: tak záleží na zaměstnavateli. U nás prostě píchneš odchod na oběd a když se vrátíš za dvě hodiny, tak se ti počítá půlhodina na oběd a práce se načítá zase od tý doby co si píchneš příchod. úplně stejnej systém jsem zažil i v německu, v Belgii nemají píchačky vůbec a všichni si chodí do práce a na obědy tak nějak jak chtějí.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    DUCK: Ano, každému vyhovuje něco jiného, ale Češi, kteří se mají rádi a nechtějí si kazit zažívání půl hodinovým obědem mají prostě smůlu.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    DUCK: to vůbec ne, celé to začalo, tím že MUTHA pořádný oběd = nemakačenka a jediné správné je to do sebe naházet a zpátky k píchačkám. Já mám pracovní zkušenosti z Německa a Belgie, to nejsou žádný jižní státy.
    DUCK
    DUCK --- ---
    PAN_SPRCHA: Predem se omlouvam, ale tohle uvazovani me vytaci. Kdo urcuje ten hlavni a jediny spravny trend, ktery musi vsichni bez vyjimky prijmout ? Cilem je tedy nejaky Euroobcan ? V jiznich statech maji siestu, protoze pres obed je proste takove horko, ze se poradne pracovat neda. Co z toho usuzovat ? Ze to je takhle jedine spravne vsude ? Nejsme stejni lide, kazdemu proste vyhovuje neco jineho, ale nic to nedokazuje o tom, ze je jeden horsi nebo lepsi.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Ale hezky nám tu Zdenda ten klub oživil :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PAN_SPRCHA: O tom, že si někdo v práci píchne a žije zbytek dne, bys možná měl vyprávět někomu, kdo se nevrátil do každodenní pracovní docházky po šestinedělí a nárazově nepracoval předtím ;o) Tohle fakt není můj problém, že bych práci "přežívala" a žila ve volném čase. Jenže jaksi nějaký ten mimopracovní čas člověk potřebuje, pokud má rodinu a práce není jeho jediný koníček.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    No, a navíc mi jaksi připadá, že řecká kuchyně není žádná velká výhra: vrcholem rafinovanosti je tam mleté maso a cokoli zabaleného do vinného listu. (Neříkám, že to není dobré, nějaké kleftiko bych si hned dal, ale velké jméno ta kuchyně nemá.)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    ZUZKAOU: Až na to, že v rámci Ano, šéfe Zdenda necestoval jen po prdelích a maloměstech, a přesto - pokud si dobře pamatuju - všude tlačil víceméně to samé. Takže to měl buď ve scénáři, nebo se prostě jen snaží přes média zviditelnit za každou cenu, tj. i za cenu popření sebe sama..
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    BRUKEV: jo, češi jsou zaostalí. na 40 let se tady zastavil jakýkoliv přirozený vývoj, tak proč si nalhávat, že zaostalí nejsme?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam