• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    WITTGENSTEIN: No to je právě ono, že já se bavim o dělání stejnýho druhu masa bez a se zatáhnutím. Takže v druhu masa a jeho vyzrálosti v tomhle případě rozdíl rozhodně není. Každopádně děkuju za rady, ale vzhledem k počtu vlastních pokusů a důvěře ve vlastní schopnost rozlišit chuť a šťavnatost masa, ti přenechám důkazy a pokusy, a budu dělat maso, tak jak vim že bude š´tavnatý, a tim nemyslim chuťově lepší, ale prostě šťavnatý ;-)

    Ještě se tě zeptám, jak děláš roastbeef?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    jak delam steak ja.. trouba v tom je..
    necham ho pred upravou chvili venku, potru ho olejem, z kazde strany ho podle tlousky opecu na jinak suche panvi, dam ho do alobalu, necham zabaleny cca 10 minut odstat, otevru, posolim maldonem, zase zavru a dam do vyhrate trouby na 2-3 minuty, necham jeste pak odstat

    jestli je to spatne, tak smolik, mne to takhle chutna :)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    PASTEL: Záleží na druhu masa, jeho vyzrálosti (ať už jde o staření suché nebo mokré) a v neposlední řadě o to, JAK ho pečeš, tedy na kombinaci času a teploty. Pořiď si digitální teploměr, doporučují čtyři z pěti kuchařů :)

    PS. Pokud to maso pečeš v troubě, tak prudké orestování určitě zlepší chuť. Ale dalšímu úniku šťávy nezabrání.
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    MIC: o určitě neneznám, ale když teda ted mám dokázaný, že vlastně tim zatáhnutim na pánvi z toho masa akorát vyždímu vodu, tak ted nějak nevim, jaktože když netučný maso před pečenim nenechám zatáhnout a nevyždímu z něj tu šťávu, jaktože je to po upečení tak suchý, že se to nedá žrát.
    MIC
    MIC --- ---
    PASTEL: to asi neznáš moji tchýni, která zbožňuje Jiříka (Babicovýho)
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    WITTGENSTEIN: aha no tak bifteky zatahovat nenechávám
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Tady dělá někdo bifteky v troubě? (Fakt by mě to zajímalo.)
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    PASTEL: S tim že půlhodinová kremace na pánvi na nejvyšší teplotu je u mě nějakej pokus o vědeckej pokus a né způsob pečení masa.
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    Pokud je otázkou, zda je zatáhnutím maso utěsněný tak to je jasný, že ne. Ale zkus to jinak upeč maso jen tak, a pak upeč stejný maso stejnym způsobem, ale nech ho předtim zatáhnout, to je u mě jedinej důkaz, kterej má v tomhle problému nějakou relevanci.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    KASUMI: Ne že bych měl dneska hádavou náladu, ale...

    Důkaz sporem (reductio ad absurdum) je typ logického důkazu, ve kterém se prokáže, že předpoklad vede k nesmyslnému výsledku (ke sporu), což znamená, že předpoklad je nepravdivý, a tedy platí jeho negace.

    Jinak to maso zajisté zpevníš, ale unikat to kudy má. No, myslím, že téma je důkladně vydřeněné.
    GIANT
    GIANT --- ---
    no proste smysl a princip je asi takovej - zprudka to opect, aby to dostalo lepsi chut diky lehkymu opaleni (coz WITTGENSTEIN pojmenoval jakousi reakci :-)) a vnitrek zustal skoro syrovej a pak dodelat pri nizky teplote diky ktery se to dobre prohreje a nestihne vysusit, cimz byl ale nevznikla ta chut, kdyby se to delalo pomalu od zacatku ne?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    WITTGENSTEIN: to neni metoda sporem, ty sporisto :)
    jako laik jsem si to predstavovala tak, ze tim, ze rychle opecu vnejskem masa, tak zpevnim to maso a stava nebude mit kudy unikat
    necham to tam pul hodiny je v tomto pripade deibilita, pze samozrejme to upecu do sucha

    to, ze to nema smysl z jinych duvodu, je vec jina
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    WITTGENSTEIN: Hlavně třeba u králíka funguje to dobré "mramorování" 100%.
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    Matfyzák v kuchyni :-D
    WITTGENSTEIN: ano máš pravdu je to tak :-)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    KASUMI: To je přece metoda sporem. Pokud platí hypotéza, že prudké opečení nějak "zatáhne" póry v mase, takže šťávy neunikají, pak by fakt unikat neměly. Jenže ono se nic nezatáhne, svalová vlákna se s vyšší teplotou zkroutí a tu vodu doslova vyždímají (syčení, které slyšíte z pánvičky, je zvuk vypařující se vody). Voda se kapilárami dostává ze středu na povrch, jakmile má střed víc než pětašedesát stupňů, finito, užijte si chuť pilin. (Jediné, co to částečně může zamaskovat, je dobré mramorování masa tukem, nejvíc u wagyu. Ten se v mase rozpustí a napomáhá dojmu šťavnatosti).
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    WITTGENSTEIN: Tak to je zas extrem
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    WITTGENSTEIN: Proč bych proboha dělala takovou kravinu :-D To bych musela mít v hlavě nas...
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    PASTEL: Tak si ho prosím jednou pořádně zatáhni, nech ho na pánvi půl hodiny pěkně na devítku a pak nám prosím poreferuj, kolik "zamčené" šťávy jsi po rozkrojení našla :)
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    Já teda nechávám maso zatáhnout před pečenim, a to že je šťavnatější než když to neudělám, to mám tak vyzkoušený, že mi to nerozmluví ani deset tisíc laboratorních pokusů.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    WITTGENSTEIN: :DD to mas za to posledni slovo :D
    podivam se, diky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam