GENTIANA: v RVP jsou velmi obecné kecy
http://zpd.nuov.cz/RVP/H/RVP%206551H01%20Kuchar%20cisnik.pdf
z toho co se týká vaření
- vyžívá znalosti o potravinách a výživě při výběru vhodných surovin
a technologických úprav pro přípravu pokrmů;
- orientuje se ve způsobech předběžné úpravy a přípravy surovin;
- vysvětlí rozdíly mezi jednotlivými druhy tepelných úprav pokrmů a umí je využít;
- dohotovuje a expeduje pokrmy;
- připravuje teplé a studené nápoje běžně zařazené na nápojovém lístku;
- charakterizuje zásady přípravy dietních pokrmů podle různých typů diet;
- orientuje se v kuchyních cizích zemí, charakterizuje používané suroviny a způsob zpracování a podávání;
- sestaví nabídku pokrmů pro příslušníky různých etnických společenství podle jejich tradic a náboženských zvyklostí;
- pracuje s normami, recepturami a odbornou literaturou;