• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales



    Co je totální úlet?Samozřejmě jídlo...



    Klik na Babicu: [ Spolek pratel Mistra Babici aneb všichni si to doma uděláme, protože je to jednoduchý, rychlý a dobrý! ]

    jeden polerich vladne vsem, jeden jim vsem kaze. Do kuchyne uvrhne a k plotne privaze.
    rozbalit záhlaví
    DUCK
    DUCK --- ---
    KASUMI: Proc me porad stavite do pozice obhajovatele jedne skoly ? V tom rozhovoru prece neni, ze vzdelani je jen z ssgh (at je to kde chce a je to co chce). Porad optimisticky verim, ze v CR existuje skola, kde se da naucit vareni :)

    KASUMI: Me moje skola tak nedala zadne dovednosti, ktere potrebuji k praci, to vubec nezavisi na druhu, ani stupni skoly.

    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DUCK: jeste dodam, ze jsem se tam nic noveho a prevratneho nenaucila
    maximalne vim, kam patri jakej ptak (rozumej drubez, kachana apod) a jak se deli omacky..
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    WITTGENSTEIN: Na papír dere bílej tesák, důležitá je relevantní praxe, tj. mít něco odvařeno. Z tohohle hlediska asi nad Cuketkou vede Polreich. Ale no offence, Cuketku čtu rád. Btw. stran monarchie - čím víc jezdím do Rakouska, tím víc lituju odtržení. Dolní Rakousko je naprostej kulinářskej ráj (nikoliv RaJ :-))), Wachau je možná nejpříjemnější kout střední Evropy. Skvělé jídlo, spousta vynikajícího a (oproti Moravě) levného vína (-> při návratu bylo v kufru 52 lahví :-)), za všech okolností příjemná a ochotná obsluha kdekoliv, vaření pouze z místních surovin... Symbolem přístupu Rakušáků ke gastronimii je reklama na McD, kde je velkým písmem uvedeno, že se na výrobu burgrů používá pouze Rakouské hovězí. K tomu není co dodat.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DUCK:

    ja jsem primarne advokat, nicmeme mam vyucni list kuchar ze ssgh, kterou zastituje pohlreich, potkala jsem ho tam jednou a za cely rok tam mel jednu prednasku
    mmch v mem rocniku "studovala" iveta fabesova, ktera nastoupila v druhem pololeti a ja ji tam videla asi 2x
    a roman vanek, ktery nastoupil asi po 3/4 skolnim roce a vicemene tam byl jen kvuli papiru.. ve skole jsem ho nikdy nevidela a zkousku on a iveta delali v prakulu .. pry..
    studovala jsem dalkove, chodila jsem tam 2x kazdy mesic

    pouze teorie do nas cpana z vlastnich skript a ucebnic, ktere mimochodem ukazoval nedavno vanek, jak jsou plny reklamy na maggi a knorr (se slogany ala "kdyz si nevis rady, pomuze ti maggi") - je to tak
    runstuk nam byl doporucen jako vhodna pracovni pomucka, pricemz bylo neprimo receno, ze tohle bysme fakt meli mit, pac je to zaklad..
    ve skole vari externi dodavatel a vari priserne - tzn. ani tam nevari studenti
    za mych studii (rok 2010/2011, tzn dost NEDAVNO) skola nemela vlastni kuchynske studio, kde by studenti mohli zkouset varit nebo by jim nekdo neco ukazoval - to teprve stavela
    zkousky jsme skladali v nejake zakladni skole nekde jinde, ve cvicnych kuchynkach
    praxi jsem si zaridila sama v restauraci prosecco

    takze.. jsem ted opravnena kritizovat pohostinstvi? nebo jeste ne? a je roman vanek? papir ma jen formalni, ale vzdelani ziskal jinak, ze jo.. praxi.. zkousel, experimentoval.. vystudovany vytvarnik btw..
    uprimne se domnivam, ze o kucharine vim MNOHEM mene nez Cuketka nebo wittgenstein.. protoze zakladem kucharskyho vzdelani neni podle me to, co se nabiflujete ze skript, vychazejicich ze socialistickych tradic planovaneho hospodarstvi, ale to srdce a ten zajem o to a vlastni aktivita .
    ale PAPIR na to mam a klidne muzu nekde oficialne varit (jestli me nekdo nabere, je vec uz jina, ale nepochybuji, ze kdybych chtela, praci jako kucharka sezenu.. mozna za par tisic mesicne.. ale sezenu)
    DUCK
    DUCK --- ---
    WITTGENSTEIN: Ja se nepru o kvalitu skolstvi, v tom bych s tebou i souhlasil (alespon podle meho selskeho rouzumu, rozhodne nejsem odbornikem a take nemam vzdelani ;) ). Ale zrejme jsem take zamrzl svym rozumem pred prvni valkou, protoze to, ze clovek absolvoval nejakou skolu a ma tedy na to "papir" lze dle meho brat jako urcity dukaz toho, ze o tom alespon neco slysel a podle kvality skoly, ktera onen "papir" vydala mohu usuzovat o erudici toho daneho cloveka.
    NUSIK
    NUSIK --- ---
    prave naopak, jsme v 21. stoleti, kde kazdej, kdo si na internetu dokaze najit recept na kouhouta na vine a doma ho uvarit ma dostatecnou kvalifikaci na to si otevrit francouzskou restauraci :)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    DUCK: + DUCK: Zdá se mi to, anebo jsem se vrátil do Rakouska-Uherska před první světovou? Protože jinam si přístup "nemáš papír, nejsi odborník" zařadit neumím.
    Ještě jednou: až tady budeme mít školu srovnatelnou s CIA, pak se lze oháněti bumážkou. Zatím se lze oháněti pouze bumážkou ze zvláštní školy. Co si myslet o učňácích, kde se učí polívku z lančmítu? Boloňské špagety s kečupem a šunkou? Kde si člověk vylosuje maturitní otázku "Rizoto se zeleninou a kečupem"? Kde jsou učebnice prokládané reklamami omáčkové směsi z Knorru?
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    WITTGENSTEIN: Licence pro hospody jsem zmiňoval už níže, o škodlivosti současné podoby Svazu Evropských Socialistických Republik (zkráceně Ekobolševická Unie) není sebemenší pochyby.
    DUCK
    DUCK --- ---
    WITTGENSTEIN: Mimochodem, bavime se tu o strednim vzdelani, pochybuji ze na stredni zdravotnicke se probira jak spravne provest operaci jater obezniho cloveka :)
    DUCK
    DUCK --- ---
    WITTGENSTEIN: Vzdelani je vetsinou chapano formalne, tzn. nema na to "papir". A to on opravdu nema. Kvalita skoly, ktera mu zaplatila za reklamu s tim nema co delat, stejne tak jako kvalita skolstvi obecne.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    DUCK: Opět, CO je to kuchařské vzdělání? Zeptej se Kasumi, co se učí na té střední škole, kterou propaguje Pohlreich na plakátech v metru. Učebnice z anno dazumal (a jo, i ty Runštukovy Normy tam byly dobrovolně povinné), nulová praxe (neměli ani vlastní kuchyni) a samozřejmě pedagogové, kteří jsou sto let za opicemi (zapomeňte na to, že by se studenti dozvěděli něco o sous vide, molekulární kuchyni, nebo aspoň o odžilkování foie gras.)

    Obecně: naprosto chápu, co restauratéři proti bloggerům mají. Když byl kdysi host nespokojen, řekl to nanejvýš svým známým. Dneska si postěžuje na blogu, rozšíří odkaz na Twitteru, bude se sdílet na FB a nedá se to zastavit. V zahraničí mají fotky známých foodkritiků vylepené v kuchyni, aby je personál poznal a věnoval jim maximální péči; to už se s foodbloggery nedá. Stejně tak internet znalosti demokratizoval; kdysi jste museli spokojit s tím, jak vypadá místní verze pad thai, dneska můžete složení zkontrolovat správnou recepturu přes Google.
    Sofistikovanější filipiku proti bloggerům vedl kdysi Rachad, opět v linii "když neznáte restaurační provoz, nemůžete kritizovat". Což bohužel vede vždy k absurdním závěrům, že pokud jste nepracovali v asijské lince na výrobu bot, nemůžete kritizovat boty od Bati.

    PS. Jasně, mohou existovat bloggeři namyšlení, nedovzdělaní a podobně. Ale takoví zdaleka nemají tne vliv, jaký jim Pohlreich připisuje.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    SAMOUT: Licence pro hospody? Škodlivost EU?
    DUCK
    DUCK --- ---
    No, koukam ze do dnesniho modreho zivota si mohu zapsat bod za vyvolani flamu :)

    WITTGENSTEIN:

    Cuketka proste nema kucharske vzdelani, v tom ma pravdu. Facebook neni nic tak zasadniho a uzitecneho, v tom ma taky pravdu :) Rada lidi ma pocit, ze muze kecat do vseho, prestoze tomu nerozumi, v tom ma taky pravdu. Stale v tom nevidim neco nesympatickeho. Naopak odpovida na polozene otazky primo, podle toho jak to citi a neni z toho videt snaha o zalibeni se vsem. To je naopak sympaticke.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Ale stejne me bavi, jak se tu nekdo chytne odpovedi na jednu otazku z mnoha, a na ty se toci. Pritom kritika foodblogeru je jenom zcela minoritni cast rozhovoru, a zbylym odpovedim se neda absolutne nic vytknout.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MUTHA: V tom rozhovoru říká, že Cuketka nemá vzdělání (WTF), ale aspoň je srdcař.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: no však tím pádem třeba Pospěchová. Ale podle mého prostě si vytvořil názor podle Macka a poněkud neplatně generalizoval. Ostatně proč by se měl orientovat ve foodblogerské scéně. Teda pokud zrovna nemá potřebu se k nim veřejně vyjadřovat....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: ano a věnují se zcela jiné činnosti. Proto by jaksi foodbloger neměl vést hospodu a kuchař se vztekat nad existencí foodblogerů.


    SAMOUT: třeba Pospěchová, že...
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    WITTGENSTEIN: pan Pe to vzal jako osobni utok, a napsal Mackovi odpoved, kde ho neprimo poslal do zadele. Macek mu odepsal, a tim debata skoncila. Stran sloupkaru v novinach - mam vetsinou pocit ( v LN treba) ze se tam ten dotycnej proste prisel nadlabnout, a pak sesmolil par libovolnych vet, aby mu to redakce proplatila. Cukatka je ustrel, a tim se da souhlasit.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MARIHAI: Divinis to byl a pan Pé to vzal úkorně.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MUTHA: OK, definuj vzdělání :)
    MARIHAI
    MARIHAI --- ---
    ZUZKAOU: expolitik Macek zkritizoval tu Pohlreichovu italskou nevim jak se to menuje
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam