• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENTIANA: to chce tmelení týmu u někoho ve sklípku, kdo je to naučí. A teda tentokrát bez špetky ironie.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ZUZKAOU: naštěstí spíš ten jihozápad, jinak bychom to mohli dávno zabalit. A rekord drží učitelky z Frýdku-Místku, které tu byly na týdenní lyžařský výcvik. Pozvaly mě na slivovici a daly vybrat z dvanácti lahví od dvanácti různých strýčků.
    SAMMAEL: provozního bych k vínu nepustila, ještě by ho uhranul, ale má právo servisovat kompresor a cokoli od piva, to umí výborně. Personál se snažím školit, zatím se děvčátka vypracovala od No to ale já nevím (telecí ksicht) k Já vám zavolám paní vedoucí, ona vám řekne, v mezičase si aspoň čtou lístek, protože je zajímá samy od sebe, co máme a já zjišťuju, jaké víno se tak hodí ke kysanému zelí. Nebo k interiéru z roku 1973.
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    GENTIANA: Ad víno: Záleží na tom, jak ten hotýlek vypadá a jak se chová personál. Pokud je vidět, že číšník pozná akorát červené a bílé, a to ještě jen za světla, tak si dám raději čaj. Nejsem odborník, a nemám zmapované vinice, takže bych nerad, aby mi donesl nějaké Chateau Headache jen proto, že provozní napsal do lístku cenu 300+, ergo to musí být kvalita.
    Ale jinak jsem pro variantu c).
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    VANEK: Vlastní pozorování + potvrzení od Matesoly.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    WITTGENSTEIN: z Vinselektu? No, tak tohle radši v e-krámu ani nenabízí.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Hm, tak ten Veltlín je výborný, ale fenyklové rizoto se k němu nehodí, je příliš jemné.
    VANEK
    VANEK --- ---
    WITTGENSTEIN: Těch 230 %. Jo, tak to by asi celkem odpovídalo (jako výsledná cena, ne samotná marže).
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ZUZKAOU: No baže, třeba Michlovského Král vinohradu se v Tesku prodává za 80 kaček. Na druhém konci spektra na kousky za víc než tisícovku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale můžu dodat na vinaře od Jindřichova - totallokal.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    VANEK: Co konkrétně? Jinak velkoobchodní cena Musila přímo ze sklepa je cca 70 Kč za jakostky a 150 za přívlastky a archivy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: respektive je otázka odkud je většina vašich hostů - jestli z jihu či západu, tak 230 - 500 dobrý, jestli z východu, tedy z Ostravy, tak tam je to stejně marný ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENTIANA: no Michlovský je obchodník, takže má velmi rozdílné řady vína.

    A 230 za pitelnou flašku není moc.
    VANEK
    VANEK --- ---
    WITTGENSTEIN: BTW tos slyšel odkud? Zkoušel jsem teď googlit nějaké vinné lístky s Musilem, že by se to exaktně spočítalo aspoň porovnáním s http://www.vasevinoteka.cz/producers/musil/ , ale všechny byly nějak neaktuální.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    GENTIANA: Laciná surovina z Moldavska, Bulharska, Maďarska a kupodivu občas i z Itálie. Po odrůdě či nějakém teroirrovém projevu bych tam fakt nepátral.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    WITTGENSTEIN: takže to stejně jsou stopky.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    GENTIANA: Etiketa je zanedbatelná položka (když tedy nebudeme počítat náklady na lahvovací linku), korek s lahví dohromady za 14 káčé, plus minus autobus.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    WITTGENSTEIN: no, na zítřek si vychladím ten Laurot, co jsem uzmula u Nejvyššího v kanceláři a dneska si otevřu veltlín, výběr z hroznů 2008, anžto je v ledničce. Z přemýšlení o Lechovicích mě nějak rozbolely játra.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    WITTGENSTEIN: no, já používám fíglfaktor 1.7 u vín, kde je cena s DPH pod stovku. Ony ty bezpřívlastková dlouho nevydrží, tak ať se otáčejí. To svatovavřinecké za 85 má nákupku 39 koliksi a nepila bych ho, přiznávám se bez mučení. Vlastně ho odmítám zkoušet, protože když si vezmu, kolik tak může stát láhev, korek a etiketa, bude to lisované ze stopek. Bílým tohoto typu by se ovšem mohly dát čistit trubky.

    Nejdražší tu mám Pálavu výběr z hroznů za 420, ale té mám jednu láhev a tu si klidně vypiju sama, když na to dojde.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    GENTIANA: Vína z Lechovic vylít za měsíčku do kanálu. Ta potěší jen lidi, kteří prahnou po etanolu v jakékoli podobě.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    VANEK: no, problém je, že jsem tu zdědila sklep po důře, co pila slabý čaj a ve víně se vyznala adekvátně. Takže jsem oučetně měla převážně víno bílé levné, víno bílé drahé, totéž v červeném, ryzlink rýnský naskladněný jako vlašský, rulandské modré smíchané s rulandským šedým, pálavu výběr z bobulí mezi bílejma levnejma při nákupní ceně asi 250 bez DPH, a hlavně, skoro samé Lechovice. Jejich jakostní vína jsou, no, stydím se to nabízet a v lepším případě chutnají jako Víno Vitana, do prášku stačí přidat vodu a líh. V horším hůř.
    Ta smutnější část sklepa jsou zoxidované mrtvolky - ujišťuju kohokoli, že chardonnay fakt nemá být oranžové, i kdyby čert na koze jezdil.

    Takže když jsem nakupovala, Nejvyšší se dost ošíval při vínech okolo stovky za láhev (prodejní cena okolo 230), že to je drahý a nikdo to nekoupí. Pravda, bylo to před víkendem se sešlostí zazobanců, kteří mi ve sklepě udělali průvan v té dražší sekci. Jenomže nezjistím podle minulých roků, co se tady tak mohlo pít obvykle, protože když se nabízí sračky, tak si napodruhé dám taky radši ten slabý čaj.

    Ale asi mi holt nezbyde, než přestát bouřku, až šéf uvidí fakturu na dva a půl tisíce za devět lahví, co jsem si vzala na košt, a pak ho vmanipuluju do představy, že ve světě převažuje c), nikoli a).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam