• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    GENTIANA: Vínu za 90 se vyhnu obloukem, protože při obvyklé marži hotelů a restaurací (230 procent, co jsem naposledy slyšel) musí nutně jít o strašlivý patok, v nejlepším případě o sudovku s nezatříděným přívlastkovým vínem.
    Pětikilo bych dal jen za osvědčenou kvalitu u vína, které dobře znám, jinak radím spíš cenovou hladinu kolem tří kil, tam si člověk ještě dovolí nějaký experiment. Plus u dražších vín marži degresivní (jak to dělají třeba v Red Pifu), tzn. krámská cena + 100 korun (de facto korkovné). Nespornou výhodu má takový přístup v tom, že dobré věci z ciziny nevystřelí hned do astronomických výšek.
    VANEK
    VANEK --- ---
    GENTIANA: Nejsem směroplatný, ale asi znám nejvíc případů c). Ovšem nerozumím, kam jinam s tím než na vinný lístek? Nechat číšníky nabízet spikleneckým šeptem, jen pokud se host při spatření tištěného lístku ofrní?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    A abych nekafrala, další zážitky z lesa:

    1. vajca již bereme z téměř místního zdroje z Drahanovic
    2. v pátek dorazí zásilka mlsotek od Michlovského z Rakvic, ale nevím, jestli to dám na vinný lístek, je to dražší kategorie. Takže prosím o odezvu: když jste někde v hotýlku na dovolené a chcete si dát při večeru flašku vína, dáte si něco za 90, protože je to za 90, nebo müllera a svatovavřinecké, protože to zní povědomě, nebo oceníte nějaké to přívlastkové či nějakou zajímavou odrůdu z novošlechtění, ale vypláznete 3 - 5 stovek?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MAR_TINA: já si dneska hodlám otevřít láhev veltlínu, výběr z hroznů 2008 a do toho Runštuka se ti podívám, ale obávám se, že Ceres v něm fakt není. A pak tu mám starší verzi těch norem, s jinými pachateli na frontispisu, a tam taky je sádlo a podobné věci.

    ZUZKAOU: jenomže, upřímně řečeno, zaprvé učni o praxi v kuchyni nestojí, protože dřina a špína, takže se kdovíjak nesnaží, zadruhé nic neumí a zatřetí ve většině provozu fakt často není čas a síla, aby nad nima někdo stál a učil je, jak správně krájet slepici (nebo co). Navíc si za ně škola účtuje jako za levnou pracovní sílu, takže se spíš využívají tam, kde jsou k něčemu, než aby prznili suroviny a ještě jim někdo ukazoval, že tudy cesta nevede, správně se slepice krájí takhle, tady máš druhou, zkus si to.
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    HOFFMI: presne tak, ani spetka a vubec tam nechybi
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    A kulajda opravdu bez cukru jo?
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    OMNIHASH: myslim ze recepty jsou porad jen recepty, dokud je clovek opravdu nevyzkousi ja jsem si polivkovej dil docela uzil:


    brokolicovy krem - spatna fotka, ale skvela polivka, ten pecenej cesnek a blansirovana brokolice opravdu udelaji sve


    kulajdu jsem delal uz mockrat, takze to nebylo takovy prekvapeni, ale to ztraceny vejce navrch je top a poucil jsem se, ze opravdu ho lze udelat jen z tech nejcerstvejsich vajec


    kucharska maturita - consome, voila mam ji, schvalne jsem tam necpal zadnou zeleninu a vychutnal si jen tu extra silnou chut vyvaru s jatrovym knedlickem, je to pecka ale rikam na rovinu, ze litr jenom ty hnedy vody stoji minimalne 100Kc a jsou to 2 dny prace, takze to je opravdu jen na slavnostni prilezitosti
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    TOOMIX: a nedela je tady?

    PORTUS PRAHA občanské sdružení
    http://www.portus.cz/dobroty.html
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    87HIGHFLYER: jojo, říkali v 1. díle, že dělá utopence a nakládaný hermelíny, nebo tak nějak
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    CLUBEER: myslim že obraceče klobás nebo tak něco
    CLUBEER
    CLUBEER --- ---
    a von snad kuchare vopravdu nekde dela
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    TOOMIX: tak to by v provozu s jídlem neměl...
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    CLUBEER: kdyby aspoň vybalil ty dredy
    CLUBEER
    CLUBEER --- ---
    87HIGHFLYER: nejhorsi je ten v satku
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ASACHI: to že sou kopyta je v pohodě, mě štve jak sou prkený a nudný (plus teda ty prostřihy a zpovědi)
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    87HIGHFLYER: Ono ti kuchtikove tam hrajou roli hlupaku, diky kterym se televizni divak neciti sam hloupe (ze tu zcela jasnou vec doted nevedel) + bydlenka kdyz vidi, ze nekdo jiny procitnul a prestal lit do rajcatove polevky kecup, tak ze by i ona mohla zkusit divoky zivot cerstvych a normalnich surovin.

    Kazdopadne me taky pekne serou :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    WITTGENSTEIN: hm, to souhlasim. Treba blbou domaci majonezu uz jsem vzdal - bez ohledu na pocet nactenych clanku a zhlednutych videi ta vec proste nikdy nezhoustne.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    87HIGHFLYER: já bych je prostě vyhodil. Líbilo by se mi to, kdyby to bylo jako když dělal pro Interspar, jak vařil pro dva za stovku ;)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    nějak mě začíná srát ta trojčlená banda kuchtíků a ty jakoby "reality show" zpovědi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam