• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales



    Co je totální úlet?Samozřejmě jídlo...



    Klik na Babicu: [ Spolek pratel Mistra Babici aneb všichni si to doma uděláme, protože je to jednoduchý, rychlý a dobrý! ]

    jeden polerich vladne vsem, jeden jim vsem kaze. Do kuchyne uvrhne a k plotne privaze.
    rozbalit záhlaví
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    GENTIANA: Vína z Lechovic vylít za měsíčku do kanálu. Ta potěší jen lidi, kteří prahnou po etanolu v jakékoli podobě.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    VANEK: no, problém je, že jsem tu zdědila sklep po důře, co pila slabý čaj a ve víně se vyznala adekvátně. Takže jsem oučetně měla převážně víno bílé levné, víno bílé drahé, totéž v červeném, ryzlink rýnský naskladněný jako vlašský, rulandské modré smíchané s rulandským šedým, pálavu výběr z bobulí mezi bílejma levnejma při nákupní ceně asi 250 bez DPH, a hlavně, skoro samé Lechovice. Jejich jakostní vína jsou, no, stydím se to nabízet a v lepším případě chutnají jako Víno Vitana, do prášku stačí přidat vodu a líh. V horším hůř.
    Ta smutnější část sklepa jsou zoxidované mrtvolky - ujišťuju kohokoli, že chardonnay fakt nemá být oranžové, i kdyby čert na koze jezdil.

    Takže když jsem nakupovala, Nejvyšší se dost ošíval při vínech okolo stovky za láhev (prodejní cena okolo 230), že to je drahý a nikdo to nekoupí. Pravda, bylo to před víkendem se sešlostí zazobanců, kteří mi ve sklepě udělali průvan v té dražší sekci. Jenomže nezjistím podle minulých roků, co se tady tak mohlo pít obvykle, protože když se nabízí sračky, tak si napodruhé dám taky radši ten slabý čaj.

    Ale asi mi holt nezbyde, než přestát bouřku, až šéf uvidí fakturu na dva a půl tisíce za devět lahví, co jsem si vzala na košt, a pak ho vmanipuluju do představy, že ve světě převažuje c), nikoli a).
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    GENTIANA: Vínu za 90 se vyhnu obloukem, protože při obvyklé marži hotelů a restaurací (230 procent, co jsem naposledy slyšel) musí nutně jít o strašlivý patok, v nejlepším případě o sudovku s nezatříděným přívlastkovým vínem.
    Pětikilo bych dal jen za osvědčenou kvalitu u vína, které dobře znám, jinak radím spíš cenovou hladinu kolem tří kil, tam si člověk ještě dovolí nějaký experiment. Plus u dražších vín marži degresivní (jak to dělají třeba v Red Pifu), tzn. krámská cena + 100 korun (de facto korkovné). Nespornou výhodu má takový přístup v tom, že dobré věci z ciziny nevystřelí hned do astronomických výšek.
    VANEK
    VANEK --- ---
    GENTIANA: Nejsem směroplatný, ale asi znám nejvíc případů c). Ovšem nerozumím, kam jinam s tím než na vinný lístek? Nechat číšníky nabízet spikleneckým šeptem, jen pokud se host při spatření tištěného lístku ofrní?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    A abych nekafrala, další zážitky z lesa:

    1. vajca již bereme z téměř místního zdroje z Drahanovic
    2. v pátek dorazí zásilka mlsotek od Michlovského z Rakvic, ale nevím, jestli to dám na vinný lístek, je to dražší kategorie. Takže prosím o odezvu: když jste někde v hotýlku na dovolené a chcete si dát při večeru flašku vína, dáte si něco za 90, protože je to za 90, nebo müllera a svatovavřinecké, protože to zní povědomě, nebo oceníte nějaké to přívlastkové či nějakou zajímavou odrůdu z novošlechtění, ale vypláznete 3 - 5 stovek?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MAR_TINA: já si dneska hodlám otevřít láhev veltlínu, výběr z hroznů 2008 a do toho Runštuka se ti podívám, ale obávám se, že Ceres v něm fakt není. A pak tu mám starší verzi těch norem, s jinými pachateli na frontispisu, a tam taky je sádlo a podobné věci.

    ZUZKAOU: jenomže, upřímně řečeno, zaprvé učni o praxi v kuchyni nestojí, protože dřina a špína, takže se kdovíjak nesnaží, zadruhé nic neumí a zatřetí ve většině provozu fakt často není čas a síla, aby nad nima někdo stál a učil je, jak správně krájet slepici (nebo co). Navíc si za ně škola účtuje jako za levnou pracovní sílu, takže se spíš využívají tam, kde jsou k něčemu, než aby prznili suroviny a ještě jim někdo ukazoval, že tudy cesta nevede, správně se slepice krájí takhle, tady máš druhou, zkus si to.
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    HOFFMI: presne tak, ani spetka a vubec tam nechybi
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    A kulajda opravdu bez cukru jo?
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    OMNIHASH: myslim ze recepty jsou porad jen recepty, dokud je clovek opravdu nevyzkousi ja jsem si polivkovej dil docela uzil:


    brokolicovy krem - spatna fotka, ale skvela polivka, ten pecenej cesnek a blansirovana brokolice opravdu udelaji sve


    kulajdu jsem delal uz mockrat, takze to nebylo takovy prekvapeni, ale to ztraceny vejce navrch je top a poucil jsem se, ze opravdu ho lze udelat jen z tech nejcerstvejsich vajec


    kucharska maturita - consome, voila mam ji, schvalne jsem tam necpal zadnou zeleninu a vychutnal si jen tu extra silnou chut vyvaru s jatrovym knedlickem, je to pecka ale rikam na rovinu, ze litr jenom ty hnedy vody stoji minimalne 100Kc a jsou to 2 dny prace, takze to je opravdu jen na slavnostni prilezitosti
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    TOOMIX: a nedela je tady?

    PORTUS PRAHA občanské sdružení
    http://www.portus.cz/dobroty.html
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    87HIGHFLYER: jojo, říkali v 1. díle, že dělá utopence a nakládaný hermelíny, nebo tak nějak
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    CLUBEER: myslim že obraceče klobás nebo tak něco
    CLUBEER
    CLUBEER --- ---
    a von snad kuchare vopravdu nekde dela
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    TOOMIX: tak to by v provozu s jídlem neměl...
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    CLUBEER: kdyby aspoň vybalil ty dredy
    CLUBEER
    CLUBEER --- ---
    87HIGHFLYER: nejhorsi je ten v satku
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ASACHI: to že sou kopyta je v pohodě, mě štve jak sou prkený a nudný (plus teda ty prostřihy a zpovědi)
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    87HIGHFLYER: Ono ti kuchtikove tam hrajou roli hlupaku, diky kterym se televizni divak neciti sam hloupe (ze tu zcela jasnou vec doted nevedel) + bydlenka kdyz vidi, ze nekdo jiny procitnul a prestal lit do rajcatove polevky kecup, tak ze by i ona mohla zkusit divoky zivot cerstvych a normalnich surovin.

    Kazdopadne me taky pekne serou :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    WITTGENSTEIN: hm, to souhlasim. Treba blbou domaci majonezu uz jsem vzdal - bez ohledu na pocet nactenych clanku a zhlednutych videi ta vec proste nikdy nezhoustne.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    87HIGHFLYER: já bych je prostě vyhodil. Líbilo by se mi to, kdyby to bylo jako když dělal pro Interspar, jak vařil pro dva za stovku ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam