• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    VANEK
    VANEK --- ---
    WITTGENSTEIN: BTW tos slyšel odkud? Zkoušel jsem teď googlit nějaké vinné lístky s Musilem, že by se to exaktně spočítalo aspoň porovnáním s http://www.vasevinoteka.cz/producers/musil/ , ale všechny byly nějak neaktuální.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    GENTIANA: Laciná surovina z Moldavska, Bulharska, Maďarska a kupodivu občas i z Itálie. Po odrůdě či nějakém teroirrovém projevu bych tam fakt nepátral.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    WITTGENSTEIN: takže to stejně jsou stopky.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    GENTIANA: Etiketa je zanedbatelná položka (když tedy nebudeme počítat náklady na lahvovací linku), korek s lahví dohromady za 14 káčé, plus minus autobus.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    WITTGENSTEIN: no, na zítřek si vychladím ten Laurot, co jsem uzmula u Nejvyššího v kanceláři a dneska si otevřu veltlín, výběr z hroznů 2008, anžto je v ledničce. Z přemýšlení o Lechovicích mě nějak rozbolely játra.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    WITTGENSTEIN: no, já používám fíglfaktor 1.7 u vín, kde je cena s DPH pod stovku. Ony ty bezpřívlastková dlouho nevydrží, tak ať se otáčejí. To svatovavřinecké za 85 má nákupku 39 koliksi a nepila bych ho, přiznávám se bez mučení. Vlastně ho odmítám zkoušet, protože když si vezmu, kolik tak může stát láhev, korek a etiketa, bude to lisované ze stopek. Bílým tohoto typu by se ovšem mohly dát čistit trubky.

    Nejdražší tu mám Pálavu výběr z hroznů za 420, ale té mám jednu láhev a tu si klidně vypiju sama, když na to dojde.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    GENTIANA: Vína z Lechovic vylít za měsíčku do kanálu. Ta potěší jen lidi, kteří prahnou po etanolu v jakékoli podobě.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    VANEK: no, problém je, že jsem tu zdědila sklep po důře, co pila slabý čaj a ve víně se vyznala adekvátně. Takže jsem oučetně měla převážně víno bílé levné, víno bílé drahé, totéž v červeném, ryzlink rýnský naskladněný jako vlašský, rulandské modré smíchané s rulandským šedým, pálavu výběr z bobulí mezi bílejma levnejma při nákupní ceně asi 250 bez DPH, a hlavně, skoro samé Lechovice. Jejich jakostní vína jsou, no, stydím se to nabízet a v lepším případě chutnají jako Víno Vitana, do prášku stačí přidat vodu a líh. V horším hůř.
    Ta smutnější část sklepa jsou zoxidované mrtvolky - ujišťuju kohokoli, že chardonnay fakt nemá být oranžové, i kdyby čert na koze jezdil.

    Takže když jsem nakupovala, Nejvyšší se dost ošíval při vínech okolo stovky za láhev (prodejní cena okolo 230), že to je drahý a nikdo to nekoupí. Pravda, bylo to před víkendem se sešlostí zazobanců, kteří mi ve sklepě udělali průvan v té dražší sekci. Jenomže nezjistím podle minulých roků, co se tady tak mohlo pít obvykle, protože když se nabízí sračky, tak si napodruhé dám taky radši ten slabý čaj.

    Ale asi mi holt nezbyde, než přestát bouřku, až šéf uvidí fakturu na dva a půl tisíce za devět lahví, co jsem si vzala na košt, a pak ho vmanipuluju do představy, že ve světě převažuje c), nikoli a).
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    GENTIANA: Vínu za 90 se vyhnu obloukem, protože při obvyklé marži hotelů a restaurací (230 procent, co jsem naposledy slyšel) musí nutně jít o strašlivý patok, v nejlepším případě o sudovku s nezatříděným přívlastkovým vínem.
    Pětikilo bych dal jen za osvědčenou kvalitu u vína, které dobře znám, jinak radím spíš cenovou hladinu kolem tří kil, tam si člověk ještě dovolí nějaký experiment. Plus u dražších vín marži degresivní (jak to dělají třeba v Red Pifu), tzn. krámská cena + 100 korun (de facto korkovné). Nespornou výhodu má takový přístup v tom, že dobré věci z ciziny nevystřelí hned do astronomických výšek.
    VANEK
    VANEK --- ---
    GENTIANA: Nejsem směroplatný, ale asi znám nejvíc případů c). Ovšem nerozumím, kam jinam s tím než na vinný lístek? Nechat číšníky nabízet spikleneckým šeptem, jen pokud se host při spatření tištěného lístku ofrní?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    A abych nekafrala, další zážitky z lesa:

    1. vajca již bereme z téměř místního zdroje z Drahanovic
    2. v pátek dorazí zásilka mlsotek od Michlovského z Rakvic, ale nevím, jestli to dám na vinný lístek, je to dražší kategorie. Takže prosím o odezvu: když jste někde v hotýlku na dovolené a chcete si dát při večeru flašku vína, dáte si něco za 90, protože je to za 90, nebo müllera a svatovavřinecké, protože to zní povědomě, nebo oceníte nějaké to přívlastkové či nějakou zajímavou odrůdu z novošlechtění, ale vypláznete 3 - 5 stovek?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MAR_TINA: já si dneska hodlám otevřít láhev veltlínu, výběr z hroznů 2008 a do toho Runštuka se ti podívám, ale obávám se, že Ceres v něm fakt není. A pak tu mám starší verzi těch norem, s jinými pachateli na frontispisu, a tam taky je sádlo a podobné věci.

    ZUZKAOU: jenomže, upřímně řečeno, zaprvé učni o praxi v kuchyni nestojí, protože dřina a špína, takže se kdovíjak nesnaží, zadruhé nic neumí a zatřetí ve většině provozu fakt často není čas a síla, aby nad nima někdo stál a učil je, jak správně krájet slepici (nebo co). Navíc si za ně škola účtuje jako za levnou pracovní sílu, takže se spíš využívají tam, kde jsou k něčemu, než aby prznili suroviny a ještě jim někdo ukazoval, že tudy cesta nevede, správně se slepice krájí takhle, tady máš druhou, zkus si to.
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    HOFFMI: presne tak, ani spetka a vubec tam nechybi
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    A kulajda opravdu bez cukru jo?
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    OMNIHASH: myslim ze recepty jsou porad jen recepty, dokud je clovek opravdu nevyzkousi ja jsem si polivkovej dil docela uzil:


    brokolicovy krem - spatna fotka, ale skvela polivka, ten pecenej cesnek a blansirovana brokolice opravdu udelaji sve


    kulajdu jsem delal uz mockrat, takze to nebylo takovy prekvapeni, ale to ztraceny vejce navrch je top a poucil jsem se, ze opravdu ho lze udelat jen z tech nejcerstvejsich vajec


    kucharska maturita - consome, voila mam ji, schvalne jsem tam necpal zadnou zeleninu a vychutnal si jen tu extra silnou chut vyvaru s jatrovym knedlickem, je to pecka ale rikam na rovinu, ze litr jenom ty hnedy vody stoji minimalne 100Kc a jsou to 2 dny prace, takze to je opravdu jen na slavnostni prilezitosti
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    TOOMIX: a nedela je tady?

    PORTUS PRAHA občanské sdružení
    http://www.portus.cz/dobroty.html
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    87HIGHFLYER: jojo, říkali v 1. díle, že dělá utopence a nakládaný hermelíny, nebo tak nějak
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    CLUBEER: myslim že obraceče klobás nebo tak něco
    CLUBEER
    CLUBEER --- ---
    a von snad kuchare vopravdu nekde dela
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    TOOMIX: tak to by v provozu s jídlem neměl...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam