• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales



    Co je totální úlet?Samozřejmě jídlo...



    Klik na Babicu: [ Spolek pratel Mistra Babici aneb všichni si to doma uděláme, protože je to jednoduchý, rychlý a dobrý! ]

    jeden polerich vladne vsem, jeden jim vsem kaze. Do kuchyne uvrhne a k plotne privaze.
    rozbalit záhlaví
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ZUZKAOU: Hranolků. Ten hranolek, ty hranolky, těch hranolků, vy zatracení gramatičtí židi.

    Jak je drahá škrabka, ti zjistím, odhadem tak 90 000.

    BRUKEV: McCain je dobrej.

    Doma dělaný hrancle jsou nepraktický, protože se musí předkrájet, skladovat pod vodou, zavazí to, má to omezenou životnost atd.; asi jdou předsmažit, zavakuovat a zachladit, nezkoušela jsem to, ale když se zmrazí, tak z nich pak vznikne sračka. Pravděpodobně se dá koupit nějaký krájecí stroj, ale v běžném provozu by to chtělo asi člověka navíc jako mistra přes brambory.

    A když už jsme u toho, provozák zajistil zásobování. Kromě toho, že jsem přebírala nějaké henté od Bikosu a byly tam věci z Makra, tak právě došly brambory. Nemám ráda lidi.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    GEISHA: opékané, americké, hranolky, steakové hranolky, vlnky, mřížky
    ZUZKAOU: i na hranolky existuje hranolkovač, takže ani toho krájení bych se nebál :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BUNDA: v okamžiku, kdy máš hodíš brambory do takové té věci co je oškrábe, tak si nemyslím, že výsledná cena hranolek bude vyšší, než u kupovaných. POkud by si musel mít dvě ukrajinky na škrábání, tak by ty náklady asi byly vysoké. Ale ten stroj je v každé školní jídelně, takže to nic moc extra drahého nebude.

    A to že kuchař něco nakrájí a osmaží je jeho práce, ne náklad navíc!
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    GEISHA: no je otázka jestli by ti lidé domácí hranolky i adekvátně zaplatili.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    GEISHA: proto si v hospodě hranolky nedávám, pokud nejsou uvedeny jako domácí. Největší voser jsou ale "opékané brambory", kdy vezmou brambory na kusy a proženou je friťákem
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MC_KALAPU: ty teploty mě docela zarazily...No, asi se s tim nechtěj srát jako Heston
    MC_KALAPU
    MC_KALAPU --- ---
    TOOMIX: slusna snuska vymluv - kupovany sou lepsi, domaci lidem nechutnaj, je to moc pracny..
    Na domaci hranolky nic nema, kdyz sou udelany dobre.
    Taky je dobrej ten blabol, ze smazi hranolky 2x na 100 stupnu (asi to bude preklep), vzdycky se nejdriv smazej na 100-110 (kdy se vicemene jen uvari v oleji) a pak se rychle smazi na 170-190 (a to se dela krupava kurcicka).
    Na 100C by nikdy krupavy hranolky neudelal
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Právě jsem domluvila koupi 120 thonetek za dumpingovou cenu. Sice budou potřebovat nový potah, ale ten hnědý plyš je stejně neskutečně ohavný.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Kupované, nebo domácí? Jak dělají hranolky šéfkuchaři | Dobrá chuť | www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/...703_140553_dobra-chut_ape#utm_source=idnes&utm_medium=text&utm_campaign=sph
    EDERA
    EDERA --- ---
    Naši teenageři (14-16) vyrazili na prázdniny. Druhý den do telefonu hlásili, že vařili polívku. Čekala jsem nějakou pytlíkovku nebo nudle yum-yum, ale prý normálně koupili kuřecí stehna a zeleninu a dělali vývar ze základních surovin. Pohlreichova osvěta není marná!:-)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    V lese je narváno, máme tu těch asi 110 lidí. Někdo rozdrbal požární alarm, takže jsem v půl druhé vstávala, abych ho šla vypnout. A pak o třičtvrtě na dvě, ve dvě nula pět a celkem asi pětkrát. Pokaždé jsem ho poctivě vypnula, zkontrolovala, že odnikud nejde kouř a tak, a za deset minut zase. Když jsem usoudila, že je čas na pantok a štípačky, probudila jsem se natolik, že jsem vymyslela, jak ho ojebat. Pak jsem pro změnu nemohla usnout. Pokud to dnes v noci udělá zas, vyrvu ty dráty ze zdi.

    Žlutému ďáblovi se pokazila spojka, takže čekám, až ho dotáhne odtahovka.

    Taky mám angínu. Jak to tak chodí, tak čím větší vystrkov, tím větší pravděpodobnost, že člověku začne být mizerně mezi pátečním odpolednem a sobotním ránem. Protože jsem tady nic lepšího neměla, kloktala jsem pálenkou a v pondělí jsem si zajela do špitálu do Šumperka na ORL. Doktor mi schválil rozhodnutí neriskovat pohotovost v Bruntále, naznav, že on by teda taky radši chcípl, jakož i pesticidní medicínu, napsal mi hromadu léků, kdyby mě zas něco chytilo přes víkend a já začínám uvažovat o možnosti, že si najdu nějaký klidný flek doma v okresním městě. Třeba bych mohla dělat hajzlbábu na magistrátě, titul koneckonců mám. Nebo logistika u Maerska, na to brzy budu mít špičkovou kvalifikaci.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LEADA: hledani prostoru pro investice a jejich schvaleni jsou dve ruzny veci, zatim mi pripada, ze provozni vari, manazerka vede provoz a reditele si dela vlastnik :)
    navic imho nejde rict, ze nerozumim ucetnictvi, muzu jen rict, ze do toho pronikam za chodu
    fail on so many levels, its almost win :)
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    LEADA: ja bych nezapominal na cz prostredi, zvlast v horni dolni... cz podnikatele neradi investuji nad ramec neceho, do motivace atd., vesmes to jede stylem - do auta ani korunu, dokud tomu neupadne aspon vejfuk
    LEADA
    LEADA --- ---
    PALEONTOLOG: samozrejme...ale tohle uz je spis na majitele....nevim, jake ma pravomoce rozhodovat o investicich apod....
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LEADA: jako ředitelku by taky mohly zajímat investice a návratnost, režie a její úspory, výkony a pověst podniku, kterej si periodicky shazuje :) ale lidi mají rádi katastrofy :)
    LEADA
    LEADA --- ---
    GENTIANA: jediné, co tě na účetnictví jako ředitelku zajímá jsou náklady/výnosy. Jestliže Ti například náklady připadají moc vysoké, je dobré si je rozklíčovat pomocí jednotlivých tříd. To ti všechno ukáže účetní, co kde najdeš. Stejně tak s výnosama.
    Já tomuhle neříkám "rozumět účetnictví". Prostě ti doporučuju zajít za účetní, poprosit jí, ať si na tebe udělá chvilku času a řekne ti svůj názor. Z vlastní zkušenosti vím, že účetní má velmi dobrý přehled o tom, kde se zbytečně vyhazují peníze a kde by naopak bylo dobré přidat. Jistě, jsou to názory teoretického rázu, ale mohou ti pomoci. Je to zase jiný úhel pohledu....
    Probém ředitelů a manažerů je pouze ten, že nikoho nezajímá, co si "blbá účetní" myslí...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ALONSY: jinak znění toho nařízení mě zajímá, jediný co jsem zatím vypátral je, že mražený maso nesmí bejt použítý k chlazeným pokrmům
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    LEADA: psát jsem začla, ale jestli to někdo bude chtět vydat nebo dokonce číst, toť otázka.
    LEADA
    LEADA --- ---
    GENTIANA: kdy o tom napíšeš knihu? Hned si ji koupím, bude to trhák! (bez ironie)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ALONSY: spis to hadam podobnym smerem jako zakaz podavani jakehokoliv syroveho masa, napr. tataraku, nebo ze v provozovne musi byt dostupna pitna voda o teplote 60 C, ale jeste jsem nikoho takovou pit nevidel :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: s tímhle to bylo celkem humorné, protože jaksi najednou se (asi před měsícem) ozvala přes facebook autorka a že teda napíše článek a že do zítřka jí mám dodat fotku ve vysokém rozlišení. Nic jiného vědět nechtěla a na nic se neptala.

    Fotku nemám a ani nemám rozumný foťák, kterým bych ji vyrobila. Což jsem ji jaksi sdělila (a teda je to dost vidět na těch fotkách, které si dělám sama, že. A taky je to důvod proč spousta fotek jsou odjinud).


    Nakonec jsem v tom článku alespoń ve velmi vybrané společnosti.

    Pokud máte někdo hluboko ve skříni nějakou starší digitální zrcadlovku k dlouhodobému zapůjčení (či pronájmu za naturálie), tak tím výrazně pomůžete obrazové dokumentaci blogýsku ;-)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    PALEONTOLOG: To je něco jako to nařízení že vývary nesmí být z masa?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RESTINPEACE: do verejnyho stravovani majoneza z vajec stejne nesmi
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    OMNIHASH: Když čtu tvé příhody, tak si pokaždé hluboce oddechnu, že jsem na tom vlastně docela dobře.

    Dnes kuchtík řešil problém, aneb, co se ta mládež ve škole kurva dozví? Netopí plotna. Netopí plotna... přišel údržbář a pravil Ty vole, na indukční plotně máš hliníkovou pánev. Problem solved a kuchtík má dnes velký červený puntík, protože když jsem si řekla o dobře propečená míchaná vajca, udělal mi je tak, jak je mám ráda, po způsobu velitele Elánia.

    Taky dnes nastupuje nový kuchař a čeká ho zkouška bojem, protože dnes přijede asi 110 lidí a budem mít týden narváno po střechu.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GENTIANA: : to mi připomíná, jak sem si ve sklepě rozsek nos 30 klíčem, kterej byl vzpříčenej v loupačce brambor, protože kuchař byl línej nahlásit urvanou páčku a vyřešil to po kutilsku. Pět minut sem ho lomcoval oběma rukama, až konečně povolil. KO prvním úderem.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Veselá vsuvka z lesa: první pracovní úraz.

    Dělala jsem pořádek ve sklepě, upustila jsem láhev vína a zasáhl mě šrapnel.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    DOCKINEZ & RESTINPEACE: Já si po přečtení vašich zkušeností s výrobou domácí majonézy vzpomněl, kterak takhle v dobách mého dětství čas od času dělávám v neděli táta majonézu mámě do bramborového salátu, a že mu to vždycky hrozně dlouho trvalo (cca půl hodiny). Tak jsem mu zavolal a zeptal jsem, co je podle něj pro její dělání klíčové. Řekl, že to vždycky dělá z jednoho žloutku (druhý přidával jen tehdy, pokud to přehnal s olejem a moc mu to zřídlo), špetky soli a slunečnicového oleje. Asi nejdůležitější je prý zpočátku postupné přidávání hrozně malého množství oleje - takřka po kapkách. No, a pak už jen malou vařečkou míchat, míchat a míchat až do zblbnutí zhoustnutí. Nakonec ještě dodal, že jednou zkoušel dělat majonézu z olivového oleje a nebylo to údajně úplně ono..
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    OMNIHASH: to je jiste ulet, ale jeden extrem neznamena, ze se vsechno ostatni, co je postavene na hlavu, tvari normalne.. je to jen o tom, jestli je realita subjektivne prijatelna a nebo nemam sil, aby byla realuta lepsi a nebo bojuju za to, aby lepsi byla, ale jeste to je stale v plenkach

    protoze ano, jak jsem pochopil, v bruntalu ted ma gentiana provozniho, co sice zvlada praci sefkuchare, ale nezvlada praci provozniho, mezi ktere, imho, organizavani rautu sice taky patri, ale je to jedna z mnoha dalsich veci.. pravda je, ze je to o rozdeleni kompetenci,ale na provozaka patri papiry, odpovednost za to, ze provoz jede s platnou legislativou soucinne, ze ma ucetni podklady pro vyplaty, ze se rozbilo okno a ze sefkuchar dobre vari.. a ted to prichazi, prace sefkuchare a provozniho jde blbe skloubit v tom ohledu, ze sefkuchar ma dost prace s varenim, kor delanim provozniho.. harmonogramy revizi, sem tam doprovodit urednika, obstaravat servis zarizeni a personalni veci primo v poli, sklad, sanita, poplachove a pozarni smernuce, dalsi legislativa, to vsechno obstarava - sjednava a pokud to nedela, neni provozni.. nejakej raut, to uz je jen neschopnost organizovat akce.
    pokud je snaha toho chlapa do provozniho obout, chapu, ze to musi postupne prijit, ale jestli to neprichazi, neni co resit
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    ALONSY: no ok, to nic moc nedokazuje, krom tveho subjektivniho nazoru... ja to prave pouzil a nejsem ani HR a ani zamestnanec (o vymatlanosti se da polemizovat)
    dyt se to da pouzit skoro na jakekoli Konkurencni prostredi, kde se lidi nemaj flakat, ale byt cilevedomi (sport a urcita prace, jasne priklady)

    pokud nekomu nevoni fraze, nebo tahle... tak je to asi jako nekomu jinemu nevoni Segedin - tady de jen o slovickareni a subjektivni blaboly s minimalni argumentaci - sorry za todle OT, necekal sem, ze todle muze hodit vlnu... a ja du radsi neco uvarit ;)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    CHORCHE: Občas to používaj tak akorát vymatlaní zaměstnanci HR.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    VIDEO: Vyzkoušejte upravit rybu pošírováním, doporučuje Pohlreich - iDNES.cz
    http://hobby.idnes.cz/...ch-posirovany-candat-dg4-/hobby-domov.aspx?c=A130625_120857_hobby-domov_bma
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    OMNIHASH: Někdo si špatně vysvětlil koktejl Molotov?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam