• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales



    Co je totální úlet?Samozřejmě jídlo...



    Klik na Babicu: [ Spolek pratel Mistra Babici aneb všichni si to doma uděláme, protože je to jednoduchý, rychlý a dobrý! ]

    jeden polerich vladne vsem, jeden jim vsem kaze. Do kuchyne uvrhne a k plotne privaze.
    rozbalit záhlaví
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MAR_TINA: staci hledat recepty prezentovane nekym, komu veris ne? :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAR_TINA: vařit neumím, resp. jednou za dva tři měsíce si udělám jeden z těch patnácti receptů, co ovládám, přesto sem byl schopnej podle youtube udělat segedín a španělský ptáčky...největší problém bylo přeložit jména jednotlivejch součástek do místní řeči, kdo vymyslel informace typu přední plecko to má u mě na dlouho rozházený.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    MAR_TINA: Já si už říkal, že z toho Vaňka udělám e-book, ten font, kterým je to udělané, je tak blbý, až to to bučí, a většinu obrázků stejně může vzít čert.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    OMNIHASH: dokážeš vybrat ten správný? Pokud ne umíš vařit? I mě se stane, že občas vytvořím šlichtu.
    A nabízí se otázka, proč psát kuchařku, ve které není návod, jak uvařit.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAR_TINA: internety, youtube ví všechno. Aspoň z těch klasickejch jídel tam najdeš videorecept na všechno.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Hm, ta Bible šéfkuchaře se prodávala slevněná na polovinu, a mohl jsem jí mít ještě mnohem laciněji... No nic, zkusím si to ještě sehnat. Nový trend ve vydávání kuchařek ale vítám, pokud člověk dělá něco poprvé, tak to opravdu ocení. Jasně, zná jednotlivé triviální úkony typu "osmaž cibulku až zesklovatí" nebo "udělej světlou jíšku" , a umí si do toho dosadit i ty neznámé prvky, ale přesto je to příjemné, nemít pochybnosti. I když se vždy mohu utěšovat, že když to nevyjde, tak to naše slípky vždy sežerou :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Nemáte někdo kuchařku od Vaňka a není v ní koprová omáčka?
    Byla bych ráda za kopii - pořád s ní bojuju (doma se to NIKDY nevařilo a NIKDO by to nežral :D)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: to věřím.
    Nezapomenu svůj pokus o zajímavé jídlo z kapra podle Vrabce, vznikl mi rozvar rybího šlemu (nepsla, jak dlouho se vaří rybí maso) s vyplavenýma kostma a rozinkama!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Já jsem se učila vařit podle pověstných Receptur teplých pokrmů. To byly ze začátku veledíla, kolikrát jsem vytvořila i úplně jiné jídlo, jen z těch stejných surovin :D
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MAR_TINA: challenge accepted ;), novou Sandtnerku doma mám, Vrabec není o nic lepší
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: Vystihla si to stručněji než můj román :)

    Kuchařka pro dceru, Hovory s řezníkem (Kuchařka pro dceru z masa a kostí), kuchařky od Vaňka, Apetit, dobrá jsou ta videa od Itala v kuchyni, jsem teď zjistila.... Kdybys něco náhodou potřebovala.

    Dobré ale drahé jsou Bible šéfkuchaře, tam nejsou recepty, ale návody, jak pracovat se surovinama. Mám Maso a naučila jsem se maximum, ze schopnosti osmažit malý výsek krávy a vepře jsem se dostala ke zpracování čehokoli, co mi někdo donese, mrtvá nutrie nebo mamutí chobot by nebyl problém.

    Naopak z moderních nefunguje Pohlreich a Rákosníková, recepty dobrý, ale pro zkušené.

    MOIRAIN: Vrabec byl strašlivej a ani dobře uvařené mi to často nechutnalo. Za mala a mlada jsem se učila podle Fialové Juliany, ale pomáhala mi maminka (čti stála mi za zadkem celou dobu, pak stále v jiné místnosti a roky byla na telefonu.)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PLAGUEDIL: tenhle fakt odsoudil snad Vaněk nebo kdo.
    Ano, recepty a kuchařky jsou pro ty, co vařit umí. Tedy jsou žena vychovaná matkou dobrou kuchařkou, která jí byla vzorem a láskyplně ji vedla k vaření, i dcera byla v době dospívání doma a ráda poslechla maminku.
    A ten zbytek populace vařit neumí a v tu chvíli dochází ke kolizi. Věty typu žloutek, bílek zvlášť, ušlehat do pěny, 15 minut před koncem vaření přidat X, nalít do vymazaného pekáčku a pomalu péci na střední plamen, těsto husté jako na lívance, maso očistit a nakrájet, péci do měkka, přidat světlou jíšku, osolit, dochutit octem a cukrem...
    Zejména starší kuchařky bez obrázků a fotek se stručnými recepty byly psané jak čínsky. Koprovku mohla podle návodu uvařit osoba, která uměla třeba rajskou, ale koprová se u nich doma nedělala. Laik těžko.
    Přelom nastal až s Apetitem, fotky, obrázky, rady, škola vaření, přesná gramáž, doba přípravy, stupně, minuty pečení. Pak začly vycházet i podobně psané kuchařky.

    A pak stačilo, aby holka (natož kluk) šla ve 14 letech na intr, pak první práce a ubytovna a závodní jídlena a najednou se vdávala a připálila i čaj.

    Schválně si někdo vemte nové vydání (je jen přepsané) Sandtnerky, vyberte recept na něco, co v životě nevaříte a zkuste to udělat jenom podle textu.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PLAGUEDIL: No, jak které. Ve většině receptů chybí časové údaje, operuje se s termíny "vaříme, dokud to není hotové" a podobně. Recepty pro úplné začátečníky se musí pečlivě vyhledávat.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    TAPINA: ja měl vždycky pocit, že recepty josu pro ty, kteří neví a neumí
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Nemyslím si, že by bylo nutné v receptu zmiňovat použití papiňáku. Ostatně ono se tam ani nepíše, že se to má dát do kastrolu, obvykle. Kdo papiňák má a umí používat, ten ví, co do něj jde dát, a udělá to.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MOIRAIN: Cizrna za 20 minut, krásně měkká.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    WITTGENSTEIN: jo a lituju toho, že jsem na to přišla až celkem nedávno
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ZUZKAOU: Ještě na luštěniny je boží.
    MARIHAI
    MARIHAI --- ---
    kšána )

    Česká filharmonie: Pigfonie č. 7 / Inspirace je všude
    http://www.youtube.com/watch?v=aSN0e0Trmy0
    NENUFER
    NENUFER --- ---
    SCHRAPNEL: myslim ze jeden z dovodov je ze kucharske knizky vetsinou vyrabali kuchari a ti miesto papinaku pouzivaju na vsetko konvektomat :-) takze miesto strcime do papinaku su nauceny na strcime do konvektaku. Ten ale ludia doma nemaju tak to nechavaju varit len tak :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SCHRAPNEL: http://www.amazon.com/...ooks&field-keywords=pressure%20cooker&sprefix=pressure+c%2Cstripbooks%2C435


    A z těch top fancy přístupů http://modernistcuisine.com/tag/pressure-cookers/
    ...

    Papiňák je nástroj - na něco je geniální, na něco se nehodí. Dělám v něm vývary a tuhé kusy masa.
    SCHRAPNEL
    SCHRAPNEL --- ---
    Je tlakovy hrniec no-no nasej generacie?
    Ahoj - moja mama vari vsetko v papinaku. Zemiaky, polievku, spanielske vtacky, vsetko. A je to vyborne, podla mna vari bohovsky. Zaujimave je, ze v ziadnom, slovom nula, clanku, v ziadnej kucharskej knihe sa papinak nepouziva. Preco? Bezne vidavam recepty typu, zalejte vodou, prikryte a varte do bezvedomia. Je to preto, pretoze varit v papinaku je nemoderne? Nezdrave? Alebo len nie dost sex?
    WOOK
    WOOK --- ---
    KASUMI: procitam diskuze dost se zpozdenim, ale nejsem tu tak casto...takze -

    v cesko-slovensky verzi se varilo podle receptu jen u vyrazovacich ukolu, pokud slo o tzv. pressure test - vychazi to z australskeho originalu - dostanes recept, ale taky casovej limit. a mystery box byla vzdycky prekvapko, proste tam, kde dostali recept, to bylo normalne priznany :)

    jinak, jak tu nekdo psal - i u nas obcas behem tydne meli nejakou "cooking class", ale nekonkretni k pripravovanym ukolum.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam