Myslím, že vaření je do značné míry činností vyžadující smyslovou představivost. Autor pokrmu se pokouší přiblížit své představě, a pokud jeho představa okouzlí i strávníky, pak bývá označen za dobrého či skvělého kuchaře. Ten proces, včetně zpětné vazby, je nápadně podobný psaní písní, básní či malování... Žádná univerzalita není opěvována. Stejně jako máme každý unikátní sluch, čich, zrak, hmat, tak máme každý unikátní chuť a tedy, co je pro jednoho slané, to si jiný ještě dosolí a co s tím, když každá sůl jinak solí, každý cukr jinak sladí, někomu lahodí víno suché, jiný velebí vermut? Vytvářejme tedy každý své chuťové obrazy, tóny, harmonie, nechme se inspirovat lidmi, kteří na tomto poli dosáhli toho, po čem touží každý, kdo v kuchyni tvoří... Tedy že sklidí "potlesk obecenstva, rodiny, partnera, nebo sebe sama..." A hledání způsobu, jak vyjádřit sebe, je mnohem smysluplnější, než hledání univerzálna v gramech... ;-) :-)