• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales



    Co je totální úlet?Samozřejmě jídlo...



    Klik na Babicu: [ Spolek pratel Mistra Babici aneb všichni si to doma uděláme, protože je to jednoduchý, rychlý a dobrý! ]

    jeden polerich vladne vsem, jeden jim vsem kaze. Do kuchyne uvrhne a k plotne privaze.
    rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    CAIDEL: No, já jsem v TV příbuzných (kabel od Vodafonu, ex-UPC) nastavil nahrávání celého seriálu, to vydrží 3 měsíce. Akorát jsem si tu zrovna chtěl stěžovat, že tam mají úplně debilně metadata, sice jsem to zmáčkl v EPG u čtvrtečních premiér na hlavní Primě, ale pak se mi v tom ukazují všemožné reprízy na Prima Love, datum natočení je špatně, o sérii nemluvě, a ta čtvrteční premiéra se tam pak ukáže až jako program nějaké reprízy další úterý, takže Flammkuchen z minulého týdne mi o víkendu nešel a musel jsem si ho dát z běžného zpětného zhlédnutí, které vydrží týden. A ještě je zakázané zrychlené přehrávání...

    CHORCHE: Když jsem hledal, jestli se to nedá najít na Pressreaderu (nedá, "Rozhovor vznikl pro časopis Chvilka pro tebe."), našel jsem místo toho tenhle rozhovor ve čtvrtečního Magazínu ze srpna: https://t.prcdn.co/img?file=05012025082100000000001001&page=23&scale=101 (mrňavý, ale přečíst se dá). Většinou nic zajímavého, a na Ukrajince teda taky dojde na úplném konci, dokonce je vypíchli z textu:

    Je větší problém sehnat dobrého kuchaře a vůbec personál?
    Je to nesrovnatelně těžší. Kdyby se teď rozhodli odejít lidi z Ukrajiny, kteří tady žijí, tak česká gastronomie skončí zítra. Bez nich bychom vůbec nefungovali. To je realita.

    ovšem vzápětí se rozjede:

    Celkově je personální situace šokující. Systém, ve kterém se pohybujeme, umožňuje slušně žít, aniž bychom museli dělat náročné práce. Já jsem za socíku nenáviděl hlášku – nejsou lidi. Teď tu máme úplně stejný problém. Nejsou lidi. Máme nový socík. Jak to skončí? Co se bude dít dál? Těžko říct. Ale kdybych měl jmenovat dva zásadní problémy, které definují nejen gastronomický byznys, tak chybí kvalifikovaný personál a o nějakých pětatřicet procent zdražily ceny všech vstupů.

    V tom iDNESu teď je o ždibec rozumnější:

    Jestli se ptáte na Ukrajince, tak kdyby v gastru nebyli, zítra všichni skončíme. Zastanou totiž tu práci, která je za prvé nenahraditelná a za druhé by ji Češi asi nikdy nedělali. Modlím se, aby v budoucnu přišel někdo osvícený, kdo změní imigrační politiku České republiky. Lidí z venku, kteří u nás budou ochotní vykonávat nevděčnou práci, by bylo zapotřebí ještě víc a říkat si, že budeme chránit pracovní místa pro české lidi, je totální nesmysl.

    … akorát se k tomu naopak dopracoval přes "Covid a zvrácená sociální politika odsály z gastronomie spoustu lidí, kteří šli radši dělat něco jiného."
    MC_KALAPU
    MC_KALAPU --- ---
    CHORCHE: No já nevim, jestli bych to nazýval úplně světlou chvilkou… Jako jo, nenadává na ukrajince, no, ale je to asi jen proto, že nemaj moc jiných možností, než dělat otrockou nelegální práci někde ve velkoskladu pod agenturou, anebo otrockou pololegální práci pod Zdeňknem/Punčochářem/dosaď libovolnýho českýho “úspěšnýho restauratéra”.. #kecy
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    Ukrajinci podle Zdeňka Pohlreicha zastanou práci, kterou by Češi nedělali. Pokud by v tuzemské gastronomii nepracovali, zítra všichni skončíme, tvrdí slavný šéfkuchař.

    Zdeněk Pohlreich a nové díly Ano šéfe! Co se změnilo, NEJ epizody - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/revue/spolecnost/zdenek-pohlreich-rozhovor-ano-sefe-nataceni.A251010_151232_lidicky_tvrk?

    Zdenál má světlou chvilku :) a v komentech samozřejmě dostal bídu
    VELCORO
    VELCORO --- ---
    Za me posledni dil nejlepsi. Trochu me mrzi, ze neobednaj vsechny velikosti tech burgeru. A toho typa v salu na cepu ceka nekde loket za cumeni.
    ACIDLUMIX
    ACIDLUMIX --- ---
    DOCKINEZ: jj masakr co
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Tvl, FlammBeef těžká katastrofa.
    ACIDLUMIX
    ACIDLUMIX --- ---
    ACIDLUMIX: ale dopadlo to dobre docela
    ACIDLUMIX
    ACIDLUMIX --- ---
    Tak jsem videl dil 8 a to byl mazec... strasny, smutny...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KONOPKA: veprovku neasi 😀
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    nebo kuřecí tyvole :))
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    KONOPKA: nebo vepřový tatarák!
    KONOPKA
    KONOPKA --- ---
    Dalo by se rict, ze dle kataku poznáš hospodu. Kuchař kterej rozvari zeleninu do mrtě a dochuti omáčku kecupem a kyselou okurkou dle norem bude mít hnusny i zbytek menu. Pak tu mas podniky které to nazvou vepřové nudličky se zeleninovou směsi a každou zeleninu i maso orestuji a dochuti zvlášť, pak vše smicha, krátce podusi v omáčce napr. z rybí, ustricove, sójové, srirachy, česneku, protlaku a vývaru. Dle potřeby zahustime solamylem aby omáčka byla bezlepkova. Ale uznávám, ze už to není ten správný kaťak.

    No a s tím zbytkový masem. Co má kuchař dělat, když mu z valecku krkovice/pecene na plátky zbyte orez? Samozřejmě ze jídlo obsahující nudličky/kosticky.
    SOJKA
    SOJKA --- ---
    CAIDEL: Přesně, jak se říkávalo v kuchyni. Kaťák a rizoto spolkne všechno 😀
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    POHODAVOLE: protože to nemá, narozdíl např. od úžasného "aglio olio" nebo jiných pičovin tohoto typu, přesný (ideálně italský nebo francouzský) recept. Takhle si tam každý může dát co chce. To přece nejde takhle to dělat v restauraci.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    POHODAVOLE: Hate spočívá v tom, že "silně kořeněné maso relativně libovolného druhu" v hospodě znamená sděláváme zbytky s diskutabilním faktorem čerstvosti.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Kaťák je super, jen si ho nedávám v hospodě.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PSILESIA: katak jsem párkrát delal a moc nechápu ten hate na něj, když je to jen maso a zelenina 😀
    PSILESIA
    PSILESIA --- ---
    ja mam rad taky takove ty gastroperly ze sociku takze to chapu, dnes dostal chut na kung pao po cesku, kdyz jsem videl novej dil dneska
    mame tady celkem dobre cinany v okoli, ale silene to vzdycky smrdi, kdyz to vezu :D radsi nepatram z ceho to vyrabi
    jeste me napada jeste vetsi gastroperla co zminuje i Zdenda a to Katuv sleh :]
    PSILESIA
    PSILESIA --- ---
    KASUMI: nevim kolik ti je, ale ja si pamatuju kdzy tohle bylo jedno ze dvou jidel na vyber a nechtel bych ty doby zpet :]]
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Nechci spoilovat, ale Pohlreichův souboj restaurací byl úctyhodný zápas.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    TOOMIX: zaujal mne požitkový brambor (na zlomek seknudy probleskla projekce na plátno s tématikou žážitkové gastronomie aby pak vše zmizelo když se zjevilo pravdivé pojmenování)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TOOMIX: ja byla jednou skolit v plzni ve skodovce, tak jsem si takhle zasla do nejaky obyc hospody v plzni na obed a meli to tam.. bylo to nadherny.. byt to v dobe socialnich siti, tak mam urcite fotku na instagramu :D

    ja si obcas doma delam prsa plnena nivou a broskvi, je to nase jedno z nejvic oblibenych jidel doma.. sorry no :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam