ja sem teda nad tema voblohama na taliri v podobe ruznejch terciku zeleniny taky premejslel. porovnaval sem s ruznejma jinejma kuchynema, kde maj jidlo slozeny ze spousta ruznejch veci a kondimentu a ty si upravis podle sebe jak chces. asijska, mexicka, etiopska, japonska... a my v cechach (ted nevim jestli to lze svest na cca tisic let nemeckyho vlivu) zmuzem na kousek kudrnky na bramborovym salatu (i kdyz brsalat je mana sama o sobe..) a treba v latce svazanej pul citron ke smazenymu rizku s tatarkou. nebo knedlik, spenat, vrabce. ja jako proti tomu nebrojim, neni nutny tam pridavat cokoliv dalsiho, ale mozna ty oblohy je takovy to 'dokompenzovani' toho, ze i pres to, ze k uvareni tech trech veci si potreboval pul dne, na ten talir kydas jen 3 veci. takze mozny vysvetleni je, ze pridani trech okurek, pul rajcete, listovyho salatu s alternaci coleslawu najednou 'vykoupi' tu bidu par barev na taliri. nevim jako nechci rikat ze zeleninovej tercik je dzisus taliru cesky hospody, ale s odvahou muzu rict, ze to v urcitejch lidech budi dobrej dojem a nostalgii...
to ze tehda v pohlove risi byl tercik odsouzen z duvodu toho, ze to jen zazira do rozpoctu restauraci, pridelava praci a stejne jen prekazi je to jen kvuli tomu, ze von v australii pricichnul k necemu vic efektivnimu a tehda bylo trendy 'srat' na takovou tu ceskou uprdenost v gastru. takze se obul do ozdob taliru, to se pak dostalo do televize a najednou jsou vsichni strasne uvedomeli jakej je tercik zlo, kam patri a kazdej je hned instante sefkuchar/food kritik....
at si proste kazdej dela svy finance a talire s oblohou jak chce a dava to nebo nedava. pokud se to nekomu nelibi jako zakaznikovi, at tam nejde. je to tak jednoduchy..
ale takovy to cesky posmesny 'podivej sem to dostal s mym jidlem...oblohu'.. to sou jooo jako tezky pani/damy!