• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    VANEK
    VANEK --- ---
    CAIDEL: Já jen že tohle řeší ten use case / fail mode "musím si pokaždé vzpomenout" jednou provždy aspoň ex nunc.

Jinak já jsem si teď dal z nahrávky trojhvězdičkové Westy z Hodonína, to mi před lety uteklo a opravdu je to až nechutně feelgood, škoda ho.

Jo, a tahle aférka mi / tomuto klubu taky úplně unikla:
    Zdeněk Pohlreich se svou účastí u voleb stále váhá - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/revue/spolecnost/zdenek-pohlreich-sefkuchar-volby-impuls-vyborny-vlada.A250925_155928_lidicky_sub
    Pohlreich jde nakonec k volbám: Po 4 dnech ve tmě jsem prozřel | Blesk.cz
    https://volby.blesk.cz/clanek/volby-volby-do-snemovny-volby-do-snemovny-2025/823416/pohlreich-jde-nakonec-k-volbam-po-4-dnech-ve-tme-jsem-prozrel.html
    PSILESIA
    PSILESIA --- ---
    DEVIL: když tohle napíšeš někde ve veřejné diskuzi sesype se na tebe 10 restauratérů, že si line netáhlo ;//
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    HAR4NT: ja to jako chapu, delal bych to samy. neni se pak ale cemu divit na jak ridky vypary gastro funguje, kdyz proste tim, ze 'vyuzijes' prace nekoho, kdo je ve vetsich srackach treba nez prumernej ceskej teen, kterej by moh jit na brigadu (i kdyz dneska uz sou teens docela zhyckany), tak se tim uplne dokurvi ten uz dobre vykurvenej gastro biz. provozovatele nastavej latku vyplat niz, protoze zamestnaj lidi co si o vic nereknou a za par sezon je z toho uzus. pak se provozy zakopou do zacarovanyho kruhu zvyklosti na nizky vyplaty, 'prezivajici' lidi, ktery pak ve finale tvorej nizsi hodnoty, pze jejich vlastni zivot za nic nestoji. pri jakymkoliv zaskobrtnuti se pak provozovatele hromadne rozbrecej do rukavu, jak to cesky gastro tezky vest a vse je v pici...
    mozna sem to mel napsat aby to bylo trendy, ze cesky gastro je jako osoba co jede na kole po ceste, a najednou si hodej klacek do predniho kola a rozmaznou se na chodniku. ale, oni sou nevinny, a tak na koho to svest...no tak ten klacik prece hodil putin, ze jo, zacal valku a cesky gastro musi tem ukrajincum prece ' nejak pomoct' (vykoristit).
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    DEVIL: ja mam znamyho a ten sem jezdival duben-rijen, zbytek roku travil doma normalne ve vlastnim hospodarstvi, barak se zahradou, nakej chov drobnejch zvirat.
    no a kdyz byl tady, tak bral vsecko, normalne mel dohodnutou praci po-so, ale kdyz nekdo nekde nekomu v naky parte na nakou sichtu vypad, tak se to septandou dozvedel a sel treba i v tejdnu jinam na nocni, nedele se taky vsecky snazil makat, drel furt. rikal, ze sem jezdi za praci, tak co ma jinak delat:))
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    asi ot jako ale k ukrajincum..

kdyz sem pracoval v hotelu alcron a chodil na crosstraining do kuchyni, tak tam byli treba ukrajinky, co myli nadobi a ty meli nepochopitelny 48h dlouhy smeny. ja sem byl z toho tezce paf jak to nekdo muze vydrzet. ja tam byl puldne, sel domu spat, vratil se zpet a vona tam furt byla se mnou celou smenu zas. to se psal 2009. udajne ty sichty byly tak dlouhy, protoze nebylo jednoduchy sehnat kohokoliv, kdo by prisel opakovane. o cesich, co by tam za ten rok a pul vzali sichtu vubec nevim.
    dalsi story s ukrajincema v gastru sem slysel pred par lety od znamyho. ma 3 pizzerie a v kazdy provozovne ma tri ukrajince a par cechu a strasne si mi stezoval, jak to musi za posledni dobu hrozne kocirovat, protoze zamestnanci sou hrozne drahy a prej i ukrajincum musi davat podobne jako tem cechum, protoze jinak by mel vzpouru. pak ho relativne zachranil influx 'novejch' ukrajincu, takze moh vyhazet cechy, stary ukrajince povysit a najmout novy 'levny' ukrajince a snizit naklady.... takhle se spravne gastro kapitalismuje! klasicky 'exploitation of the weakest'
    PEPEEE
    PEPEEE --- ---
    CAIDEL:
    Ano, šéfe! (2009) online | Videoserialy
    https://www.videoserialy.to/serialy/ano-sefe/
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GANBOY: hlavně je to zmrdovina od člověka, co si účtuje za oběd víc, než dostane číšník za směnu...
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    VANEK: z toho to “lidi nejsou ochotný pracovat 24/7 za plat na úrovní roku 2005” úplně teče.

Přitom sám polrajch v těch původních sériích neustále opakoval- kuchařina je rasovina a nekonečný povolání, do toho tam máš situaci kdy práci pro tři dělá jedn kuchař což je setup by majitel vzor- nejsou prachy, si poradíš.
    Nova sice tlačí máster chefa, ale do toho zpravy jak michelin sefkuchaři páchaj sebevraždy v 50 na vyhoření a přepracování…

A teď si položme otázku- kdo rozumnej by chtěl v tomhle postředí pracovat?
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    COUDAK: Dík, staženo.
    VANEK: Nj, ale to bych si musel vzpomenout už před dvěma měsíci a ne až teď :)
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    MC_KALAPU: kde zacinali vsichni ti cesi, slovaci , polaci co sli napr do Anglie a ted maji svoje jisty? stali u pasu a delali za minimalku protoze na to nebyli lidi. od nas ted mraky lidi jezdi do rakouska do McDonaldu protoze za ty prachy jim se jim na to rakusak vysere, pro cecha je to slusna vyplata.
    VANEK
    VANEK --- ---
    CAIDEL: No, já jsem v TV příbuzných (kabel od Vodafonu, ex-UPC) nastavil nahrávání celého seriálu, to vydrží 3 měsíce. Akorát jsem si tu zrovna chtěl stěžovat, že tam mají úplně debilně metadata, sice jsem to zmáčkl v EPG u čtvrtečních premiér na hlavní Primě, ale pak se mi v tom ukazují všemožné reprízy na Prima Love, datum natočení je špatně, o sérii nemluvě, a ta čtvrteční premiéra se tam pak ukáže až jako program nějaké reprízy další úterý, takže Flammkuchen z minulého týdne mi o víkendu nešel a musel jsem si ho dát z běžného zpětného zhlédnutí, které vydrží týden. A ještě je zakázané zrychlené přehrávání...

CHORCHE: Když jsem hledal, jestli se to nedá najít na Pressreaderu (nedá, "Rozhovor vznikl pro časopis Chvilka pro tebe."), našel jsem místo toho tenhle rozhovor ve čtvrtečního Magazínu ze srpna: https://t.prcdn.co/img?file=05012025082100000000001001&page=23&scale=101 (mrňavý, ale přečíst se dá). Většinou nic zajímavého, a na Ukrajince teda taky dojde na úplném konci, dokonce je vypíchli z textu:

Je větší problém sehnat dobrého kuchaře a vůbec personál?
    Je to nesrovnatelně těžší. Kdyby se teď rozhodli odejít lidi z Ukrajiny, kteří tady žijí, tak česká gastronomie skončí zítra. Bez nich bychom vůbec nefungovali. To je realita.

ovšem vzápětí se rozjede:

Celkově je personální situace šokující. Systém, ve kterém se pohybujeme, umožňuje slušně žít, aniž bychom museli dělat náročné práce. Já jsem za socíku nenáviděl hlášku – nejsou lidi. Teď tu máme úplně stejný problém. Nejsou lidi. Máme nový socík. Jak to skončí? Co se bude dít dál? Těžko říct. Ale kdybych měl jmenovat dva zásadní problémy, které definují nejen gastronomický byznys, tak chybí kvalifikovaný personál a o nějakých pětatřicet procent zdražily ceny všech vstupů.

V tom iDNESu teď je o ždibec rozumnější:

Jestli se ptáte na Ukrajince, tak kdyby v gastru nebyli, zítra všichni skončíme. Zastanou totiž tu práci, která je za prvé nenahraditelná a za druhé by ji Češi asi nikdy nedělali. Modlím se, aby v budoucnu přišel někdo osvícený, kdo změní imigrační politiku České republiky. Lidí z venku, kteří u nás budou ochotní vykonávat nevděčnou práci, by bylo zapotřebí ještě víc a říkat si, že budeme chránit pracovní místa pro české lidi, je totální nesmysl.

… akorát se k tomu naopak dopracoval přes "Covid a zvrácená sociální politika odsály z gastronomie spoustu lidí, kteří šli radši dělat něco jiného."
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    CAIDEL: snad zacne nova rada a kazdej vi ze ctvrtek vecer je ten spravnej cas ne?:p
    ALI
    ALI --- ---
    PPNEKK: jasne, a pak dalsich 10 sluzeb. uprimne nasrat; dokud se nejak nespojej jako je apple music, tak torrent ftw.
    PPNEKK
    PPNEKK --- ---
    CAIDEL: vždyť to stojí 149kc na měsíc a ještě mas jeden díl vzdycky s předstihem
    MC_KALAPU
    MC_KALAPU --- ---
    CHORCHE: No já nevim, jestli bych to nazýval úplně světlou chvilkou… Jako jo, nenadává na ukrajince, no, ale je to asi jen proto, že nemaj moc jiných možností, než dělat otrockou nelegální práci někde ve velkoskladu pod agenturou, anebo otrockou pololegální práci pod Zdeňknem/Punčochářem/dosaď libovolnýho českýho “úspěšnýho restauratéra”.. #kecy
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    CAIDEL: webshare
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    CAIDEL: všechny mám z sktorrent.eu :-X
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    Mimochodem, válí se to někde na netu? Registrovat se na Iprima kvůli tomu nehodlám, ale zase z povahy věci bych rád viděl celou sezónu a ne jen ty díly, které si vzpomenu nastavit na TV do nahrávání.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    Ukrajinci podle Zdeňka Pohlreicha zastanou práci, kterou by Češi nedělali. Pokud by v tuzemské gastronomii nepracovali, zítra všichni skončíme, tvrdí slavný šéfkuchař.

Zdeněk Pohlreich a nové díly Ano šéfe! Co se změnilo, NEJ epizody - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/revue/spolecnost/zdenek-pohlreich-rozhovor-ano-sefe-nataceni.A251010_151232_lidicky_tvrk?

Zdenál má světlou chvilku :) a v komentech samozřejmě dostal bídu
    VELCORO
    VELCORO --- ---
    Za me posledni dil nejlepsi. Trochu me mrzi, ze neobednaj vsechny velikosti tech burgeru. A toho typa v salu na cepu ceka nekde loket za cumeni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam