CAIDEL: No, já jsem v TV příbuzných (kabel od Vodafonu, ex-UPC) nastavil nahrávání celého seriálu, to vydrží 3 měsíce. Akorát jsem si tu zrovna chtěl stěžovat, že tam mají úplně debilně metadata, sice jsem to zmáčkl v EPG u čtvrtečních premiér na hlavní Primě, ale pak se mi v tom ukazují všemožné reprízy na Prima Love, datum natočení je špatně, o sérii nemluvě, a ta čtvrteční premiéra se tam pak ukáže až jako program nějaké reprízy další úterý, takže Flammkuchen z minulého týdne mi o víkendu nešel a musel jsem si ho dát z běžného zpětného zhlédnutí, které vydrží týden. A ještě je zakázané zrychlené přehrávání...
CHORCHE: Když jsem hledal, jestli se to nedá najít na Pressreaderu (nedá, "Rozhovor vznikl pro časopis Chvilka pro tebe."), našel jsem místo toho tenhle rozhovor ve čtvrtečního Magazínu ze srpna:
https://t.prcdn.co/img?file=05012025082100000000001001&page=23&scale=101 (mrňavý, ale přečíst se dá). Většinou nic zajímavého, a na Ukrajince teda taky dojde na úplném konci, dokonce je vypíchli z textu:
Je větší problém sehnat dobrého kuchaře a vůbec personál?
Je to nesrovnatelně těžší. Kdyby se teď rozhodli odejít lidi z Ukrajiny, kteří tady žijí, tak česká gastronomie skončí zítra. Bez nich bychom vůbec nefungovali. To je realita.
ovšem vzápětí se rozjede:
Celkově je personální situace šokující. Systém, ve kterém se pohybujeme, umožňuje slušně žít, aniž bychom museli dělat náročné práce. Já jsem za socíku nenáviděl hlášku – nejsou lidi. Teď tu máme úplně stejný problém. Nejsou lidi. Máme nový socík. Jak to skončí? Co se bude dít dál? Těžko říct. Ale kdybych měl jmenovat dva zásadní problémy, které definují nejen gastronomický byznys, tak chybí kvalifikovaný personál a o nějakých pětatřicet procent zdražily ceny všech vstupů.
V tom iDNESu teď je o ždibec rozumnější:
Jestli se ptáte na Ukrajince, tak kdyby v gastru nebyli, zítra všichni skončíme. Zastanou totiž tu práci, která je za prvé nenahraditelná a za druhé by ji Češi asi nikdy nedělali. Modlím se, aby v budoucnu přišel někdo osvícený, kdo změní imigrační politiku České republiky. Lidí z venku, kteří u nás budou ochotní vykonávat nevděčnou práci, by bylo zapotřebí ještě víc a říkat si, že budeme chránit pracovní místa pro české lidi, je totální nesmysl.
… akorát se k tomu naopak dopracoval přes "Covid a zvrácená sociální politika odsály z gastronomie spoustu lidí, kteří šli radši dělat něco jiného."