MEDVED007: Stejně bych tě ráda podpořila, abys měla z inteligence svých dětí radost. Když pozoruju děti tady na Nyxu, tak umět abecedu ve 2 letech, v 5 letech umět číst, psát a počítat je tady snad standard... tak prostě ber svou situaci jako něco jako standard ve vaší rodině. Svého syna považuju taky za chytrého, taky uměl tu abecedu ve 2 letech, ve 3 uměl přečíst trojciferná čísla, ve 4 číst atd., nicméně bylo mi řečeno, že žádný génius není, a pokud by se ti dostalo poznání, že tvoje děti nejsou géniové, mohla bys být vlastně klidná (že tě minou veškeré problémy s tím spojené) a nadprůměrnou inteligenci svých dětí si užívat.
Myslím si, že tady na Nyxu a asi i ve společnosti obecně je teď velký tlak na výkonnost (jak u dětí, tak u dospělých) a když si představím, že bych měla průměrně nebo třeba slabě podprůměrně inteligentní dítě (což se mi taky ještě může stát), tak je mi až zle při představě, jak by mi asi bylo, když bych ho měla srovnávat s dětmi maminek na Nyxu, které se chlubí, jak jsou jejich děti chytré. Ten pocit neúspěchu je myslím horší, alespoň pro mě, než představa, že mám nadprůměrné dítě.
Stejně mi přijde, že jsou teď děti obecně inteligentnější či zvídavější než jsme byli my, aspoň to tak pozoruju u sebe. Já jsem tedy při nástupu do školy číst neuměla, uměla jsem se jen podepsat a počítat do 10ti.
Taky mám kolem sebe "škarohlídy", kteří mi říkají, že syn se bude ve škole nudit, ale nakonec zjišťuju, že to dost záleží na učitelkách. Můj manžel nešel do školy s žádným náskokem před ostatními dětmi a přesto měl ve škole problém - v matematice spočítal zadané příklady dřív než ostatní a ušetřený čas asi zlobil nebo co, prostě učitelkám se to nelíbilo a zajímavý byl rozdílný přístup k jejich řešení problému - jedna mu neustále psala poznámky a druhá mu prostě dala příklady navíc a bylo po problému.
Zrovna tak si myslím, že dítě, které má náskok před ostatními, může tento náskok postupně ztratit, setká-li se ve třídě se stejně chytrými dětmi.
Nicméně si myslím, že dobré učitelky by si měly umět poradit s rozdílným intelektem a rozdílným náskokem dětí ve třídě. Koneckonců jsou to profesionálky.