• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FIFI: jako, mně se ten postup taky nelíbí, ale na druhou stranu, v situaci, kdy z bůhvíjakých důvodů má OŠD skoro pětina dětí, tak se to i vysvětlovat bude líp. Za dob tvého dítěte to byla velká výjimka, že šlo dítě do školy později, dnes je to skoro standard. Když nechávají rodiče děti ve školce o rok dýl se zdůvodněními typu "ať má ještě o rok delší dětství", případně "já mám pocit" (bez jakýchkoli podkladových fakt), tak pomalu "aby se mladší dostal do školky" je ještě racionální přístup.
    FIFI
    FIFI --- ---
    smazala jsem si omylem dlouhy prispevek :( jeste jednou tedy

MEDVED007: realita muze byt takova, ze rodic nakeca vsem, ze starsi OSD potrebuje, odklad vyridi, ale od ledna do srpna je dlouha doba, tudiz rodic rekne, ze dite dozralo a v zari pekne pušupajdí do prvni tridy a mladsi s bodama za starsiho pošupajdí do MS a rodic muze klidně šupajdit do práce. Verim tomu, ze takovej rodic existuje.
    Verim i tomu, ze existuje i rodic, kterymu se vyplati dat za jeden rok skolnyho skolce penize, hlavne, ze ma umistene nekde obe deti (klidne i obe deti ve skolce). Kdyz si tento rodic spocita jeden rok skolneho za odklad (plati to od 1.1.) oproti tomu, ze by musel dalsich nekolik let cekat na skolku pro mladsiho nebo to resit nejak jinak (napr. soukroma skolka), tak se mu to stale vyplati.

Ja, jako rodic temer plnoleteho prvniho ditete s OSD to vubec nechapu, nechapu nejen to, jak to muze nekoho vubec napadnout, nechapu, jak to vysvetli tomu predskolakovi (rodic mlzi? Rodic bere dite do PPP, aby mu "něco" nasli a OSD doporucili?). Nechapu, jak to pozdeji chce rodic vysvetlit skolakovi ci dokonce jak to chce rodic vysvetlovat diteti tak velkemu, jako mam ja. Nemohl jsi jit do skoly normalne, vis prece jaka u nas byla situace, nemohla jsem jiz byt s Tvym sourozencem doma dalsi rok ci jeste dele, tak Ty nyni maturujes ve 20, to prece pochopis! Nebo snad: Vis prece, jak to tehdy chodilo, musel jsi byt jeste rok ve skolce, aby Pepicek/Marenka mohl/mohla do skolky, uz ted vychazis z vejsky o rok dele, zivime Te o rok dele, nemysli si, ze na rok prerusis, ze bys treba odjel ven a ucil se jazyk!

No, asi si to ten rodic zduvodni, on si clovek asi vsechno u sebe omluvi. Ja to teda stale vidim tak, ze me dite uz melo byt o rok vys, ze se mu nektere veci zkomplikovaly a ano, neco se mu ulehcilo, ale jeho duvody byly pomerne velke. Presto z toho stale, i po letech nemam dobrej pocit, stale je nekde červíček, který vi, ze to dite je starsi, červík, který hlodá, zda to presto nešlo udělat jinak, zda by to dite nezvladlo i bez toho odkladu atp.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EVIANAIVE: to je realita....a co bys dělala ty ? si už šest let na mateřské a buď budeš další rok nebo další tři roky, tak si vyber.....
    LILY
    LILY --- ---
    EVIANAIVE: tak tak :(
    LILY
    LILY --- ---
    QUAACA: proto mi v jedné z těch školek rovnou řekli, ať si tu přihlášku ani neberu, že to nemá cenu, pokud dítě nemá ve školce staršího sourozence a víc než čtyři roky.
    Někteří lidi si prý požádali o odklad pro šestileté dítě jenom proto, aby získali body pro mladší dítě a měli tak nějakou šanci ho do školky umístit.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    ZOFI: to je dost šílený, teda!
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    takhle to ted vypadá u nás v Brně..
    Vystáli jsme s rodiči frontu na školku v Brně. S kojencem a v metelici - iDNES.cz
    http://brno.idnes.cz/komplikovane-zapisy-do-skolek-v-mestske-casti-brno-stred-pzk-/brno-zpravy.aspx?c=A130214_1889457_brno-zpravy_taz
    KATIA
    KATIA --- ---
    BALAENA: jak píšu, většina soukromých nebo i firemních školek školské zařízení není a asi ani nebude a přesto mohou poskytovat kvalitní péči. U té vázané živnosti pokud vím vznikají i právě nějaké ty další vazby jako prostory a hygiena, ale nikdy jsem se tím nezabývala do detailu. Nicméně to není příliš dobře - z pohledu rodiče - ošetřené, prostě musí přijít a ošahat si to naživo, to podle jakého zákona je to provozované je velmi orientační. školky v školském rejstříku jsou dotované z MŠMT, takže levnější.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    KATIA: pokud se požaduje školka jako školské zařízení, tak v rejstříku škol být musí. Jinak to bude "len pani, ktora straži naraz 6 detí a berie za to prachy", ať už bude volná nebo vázaná
    KATIA
    KATIA --- ---
    KATIA: ale není to celkově moc dobře legislativně podchycené, těch záruk je fakt poměrně málo je-li to mimo školská zařízení, jenže školská zařízení jsou zas šílená byrokracie nevíc...
    KATIA
    KATIA --- ---
    EVIANAIVE: podívat se na základě jaké živnosti podnikají. v rejstříku školských zařízení jsou převážně jenom obecní školky, výjimečně zařízení jiného typu. ale to neznamená, že není potřeba dodržovat hygienu.

Péče o dítě do tří let věku v denním režimu (vázaná živnost)
    Mimoškolní výchova a vzdělávání (volná živnost)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    EVIANAIVE: rejstrik skolskych zarizeni na strankach ministerstva skolstvi
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    BEBERA: on je asi taky rozdil zda se jedna o soukromou firmu a zda o prispevkovou organizaci, kterou skola je. Zde jsi jkao statni zamestnanec.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    BEBERA: ano, tak nějak to bylo dycky u nás v práci...kdo měl být vyhozen, tak v devět dorazil do práce a v 9.05 si balil věci na stole s dohodou pod pazuchou.....klasika
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    RYBKA: muzu ti povedet, jak to probiha u nas - zavola si te vedouci zavodu, posadi te, před tebe polozi papir "Dohoda o ukonceni pracovního pomeru" a rekne, nejsi potreba, bud odejdes ihned a okamzite dohodou s tim, ze ti da o něco vic, nez odstupne, nebo...(ti zrusi misto, bude te sikanovat, cokoliv a ty stejne odejdes). Zatím odesli všichni...Skutecny důvod odchodu je uplne ukradeny...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    MEDVED007: tak důvod se může najít vždycky,ale zrovna ve školství asi nečekají zástupy učitelů na tvoji pozici :)

já celý život dělám obsluhu v restauraci/baru a tam se jede na dlouhý/krátký týden - nikoho nezajímá,,jestli máš dítě nebo jsi nemocná,prostě máš svoji směnu .. vůbec si nedovedu představit připadné OČR při takové práci..prostě bude muset chodit případně chlap
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    RYBKA: já taky měla velmi slušného šéfa, neměl by žaludek na to, aby mě vyhodil....tak na to najal právníka a ten to skoro udělal :-( skoro proto, že ve finále jsme se přeci jen dohodli a já zůstala...šlo o nástup po mateřské.....
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MEDVED007: WERKA: Tak asi taky záleží na tom, jakej má šéf žaludek :-) Ten náš byl slušnej a fakt vím, že měl problém legálně vyhodit kolegyni průserářku.
    LILY
    LILY --- ---
    Já počítám s tím, že budu v případě zvýšené nemocnosti dítka muset často měnit místo. V lékárně se na nemoci moc nehraje. I dovoleneé se tam domlouvají poměrně složitě.
    WERKA
    WERKA --- ---
    MEDVED007: To je vždycky o lidech. Mně šéf vycházel vstříc maximálně, ale určitě to není obecný obrázek státní správy, protože vím, že to, co umožňoval šéf mně, o tom si kamarádky z jiného dobru mohly nechat tak akorát zdát ;-). Zrovna tak to podle mne bude všude jinde - ať v soukromé firmě nebo ve školství

RYBKA: Jasně, že časté OČR neni výpovědní důvod, ale nežádoucí kolegyně se lze zbavit i jinak - např. soustavnou šikanou spočívající v pitomém rozvrhu, množství dozorů, neustálými hospitacemi v hodinách...., takže nakonec dá výpověď třeba sama :-/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam