• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    QASHQAI
    QASHQAI --- ---
    BEBERA: My máme děti stejně staré, že jo? Navíc druhé mladší doma...Mářa to samé-nedávno začala sama svlékat oblečení, občas se snaží natáhnout ponožky, triko ještě ne. Protože když se někam chystáme, malej už musí bejt přirpavenej v kočáře zafusakovanej, holku prostě pro časovou úsporu obléknu v rychlosti já. Kdybych měla moře času a jen jí na starosti, určitě bych se snažila, aby to dělala sama. No snad ji ta školka v tomto a jiném (jídlo) nakopne...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    BEBERA: to se tak nedá generalizovat....třeba u renfri ve školce jsou děti hodně vedené k samostatnosti...pozitivně vím, že naše starší dcera se uměla krátce po druhých narozeninách komplet obléknout...stačilo jen houknout, že jdeme ven a sama se oblíkla, obula a šla...mladší to naopak nedávala ani náhodou...jednak je větší nemehlo a druhak já neměla čas jí nechat s tím mořit než se sama obleče....a je pravda, že ve školce to bylo v zimě jak fronta sněhuláků....děti stojí a dospělí obsluhují :-)
    LILY
    LILY --- ---
    BEBERA: tý jo, šikovnej. Mému dítku byly teď tři roky a k oblečení trika má ještě hodně daleko. Umí si dát papuče, které není nutné zapínat a vrcholem umění bylo tudle nedávno natáhnutí tepláků. Ještě tak vyslíkání některých kusů oděvu mu jakž takž jde, ale toť vše.
    Kdyby ho to bavilo, určitě by to už uměl, ale prozatím bohužel zřejmě nevidí žádný důvod se takovými záležitostmi zabývat.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    RENFRI: Neprijde mi ani trochu divny, ze se tvoje dcerka v tomhle veku neumi obout a svléct/oblect. Synovi je ted 2,5 a boty si sam obouva tak 2 mesice, tricko si sam stahl poprvé tak před týdnem. A to je jinak samostatnej az moc, spis mi prislo, ze nezvladal koordinovat jednotlive udy...V naší (ode dneska bohuzel byvale) skolce jsem byla pritomna oblekani deti ven a kazde dite, i ty trilete a o chlup starsi, musela učitelka jedno po druhem sama oblect. No nechtěla bych tam pracovat ani za zlate prase, natáhnout před odchodem dvanact krat dve rukavicky, to by mi jeblo...
    FIFI
    FIFI --- ---
    RYBKA: no ja jsem tady nepsala, ze by tam nespal. A oni s tim asi nepocitaji, ze by nektere dite ve skolce vubec nikdy nespalo. Jednoduse pocitali s tim, ze skolka je na cely den a tudiz se tam spi.
    Moje deti jsou asi vyjimka, ktere za celou skolku nikdy ve skolce nespaly, vzdy sly po O domu.

ehm, muj syn spal celkove ve skolce jednou jedinkrat, kdyz meli rozlouceni se skolkou, tj. odpoledne tusim pasovani na skolaky, vecer taborak a pak spani ve skolce. Tak tehdy prvne mel ve skoce pyzamo:)

Dcera ve skolce nespala nikdy, dosud to bere jako mezeru ve vzdelani:) a obcas mi to vycte:), ale tam to bylo uz uplne jasne, mohla chodit pouze na dopoledne, nebot jsem byla vedena jako osoba celodenne radne pecujici o dve deti atd. U syna to bylo zrovna tak, ale urednici to pak nejak prehodnotili, ze to starsi dite snad byt ve skolce/ druzine muze, kazdopadne ZP to stale rika stejne a maminky to netusi ( asi pred pul rokem to nektera pojistovna jeste stale tvrdila me zname kvuli druzine).

EDERA: ja uz si nepamatuji, jestli se tom nekam psalo, ale reditelka mi ho kvuli nevzala, proste v tech trech letech nenastoupil.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    FIFI: Vždyť to nedává smysl... Proč jim vadila plena na spaní, když by tam nespal?

U nás bylo v požadavcích, co má dítě splňovat při nástupu do školky, mimojiné i to, že je bez plen, ale nikdo se na to extra neptal. Taky tam bylo, že se má umět samo obléknout a půlka dětí od dcery ze třídy to pořádně neuměla.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Mě zase při zápisu říkali,že nevadí,že malý má na spaní plínky a ve finále,když ho přijali a poprvé tam spal,tak paní učitelka řekla,že žádné takové a 1.spaní se počůral.. ostatní dny to už proběhlo bez nehod.
    Takže za sebe jsem ráda,že to bylo nakonec takhle,protože kdoví jak dlouho by pak měl ještě plíny.. do 3měsíců si odvykl i na noc. :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    FIFI: Jr. na tom byl stejně a školka teda byla. Jsem ho stejně zezačátku vyzdvihávala po obědě (aby za mě stát platil zdravotní pojištění), takže jestli má nebo nemá na spaní plenu, je fakt nemuselo zajímat. A taky si nepamatuju, že bych tuhle informaci někde vyplňovala. To až u Kebiny v úplně jiné školce. Když pak přestoupila do té "bráchovy", tak se zas nikdo na nic neptal.
    FIFI
    FIFI --- ---
    RYBKA: no to jsem chtela, ale jak jsem jim rekla, ze ma na odpoledni spani pleny, tak nemohl. Navic tehdy neslo, ze by chodil do skolky a zaroven aby matka pobirala RP. Ani napr. na 5 dni v mesici nebo kolik dni to o par let pozdeji bylo, to neslo.
    Resila jsem praci nakonec slecnou na celodenni hlidani, k tomu jsem mela v zaloze tchyni v ID (kdyz jsem potrebovala byt v praci dlouho, napr. po 17. hodine, tak tchyne slecnu vystridala). Obcas si vzala moje mama dovolenou, kdyz jsem musela na sluzebku apod.
    Nakonec sel do skolky az ve 4,5 a stejne byl stale nemocny, dalsi rok zase nemoci, pak odklad z duvodu nemocnosti a zjistenemu vrozenemu problemu s imunitou, to uz je ale jinej pribeh:)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    FIFI: A to nemohl chodit jen na dopoledne?
    FIFI
    FIFI --- ---
    FOXOVA: jak občas? Můj syn prostě v noci či po O spal a nějaký čůraní ho nevzbudilo. Nemělo ani cenu ho budit třeba o půlnoci a jít s ním na WC. Prostě na spaní bez čůrání - čili čůrání až po probuzení dozrál ve 3 a 3/4. A školka tudíž nebyla, přestože byla dřevní doba, kdy míst ve školce bylo plno.

Mám dvě děti a to druhý bylo komplet bez plen ve 2 letech a 2 měsících, přistupovala jsem k tomu stejně, naopak u toho mladšího byla asi spíš benevoletnější, věděla jsem od staršího, že stejně nic nezmůžu a výsledek byl zcela jinej.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    EDERA:aha, no to je jasný, já myslela, že se to nesmí přihlašovat do více školek, jak jste tady psaly níže, ono je to všude jinak.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MARKYSHA: Ale ředitelka dopředu varovala, že tam je míst minimum, a přihlášky se dají podat do více školek s tím, že vyznačíš preferovanou. Jen nezodpovědný blb spoléhající se na milost Boží (nebo ten, kdo tu školku až zas tak nepotřebuje:-) to nešel zkusit i jinam.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MARKYSHA: nejsi....naše městská část neumístěné děti "přerozděluje" a tudíž tě případně informují, že je místo jinde a máš-li zájem.....
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    FIFI:
    MEDVED007: jo tak ano, na spani to chapu, ze to se obcas hlavne kolem tech 3 let stava.. zas si vem, kdyz se neco "povoli"ostatni rodice se toho chytnou. A to dohadovani je fakt taky sileny. Proste je jasny, ze vsechny pravidla kazdymu nevyhovuji, ale vyhovet kazdymu taky zase nelze.
    ty kalhotky/latkovy/ jsem mela pro dceru taky, a stacila kapka a byla skrz i postylka, ale zas ji to dvakrat stacilo, pak uz je nechtela a dusovala se, ze to zvladne. A zvladla:]]
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    EDERA: ale když si vybereš "špatně" jednu a tudíž nepřihlásíš do jiné, tak jsi v kelu, ne?
    EDERA
    EDERA --- ---
    MARKYSHA: Ono zrovna tahle MČ je na tom se školkama dobře a asi nebyl výrazný problém udat dítě v jiné. Ale prostě tahle naše konkrétní byla letos neprůchodná. Naopak třeba vloni nabrali celou třídu tříleťáků. Jde to ve vlnách.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    EDERA: :-(
    EDERA
    EDERA --- ---
    MARKYSHA: Praha.
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    no u nas dneska zas problematickej odchod, Majda, ze odtamtud nechce, delala neviditelnou, schovavala se, kdyz se mi ji konecne podarilo oblict a dostat ven, tak zacala natahovat, ze deti deti, no tak aspon, ze neplace ve skolce. Akorat teda dneska taktne pani ucitelka rikala, ze jestli bychom mohli trochu vic vest Majdu k samostatnosti, ze ostatni deti si obuji boty samy a Majda pry ani nevi, ktery boty jsou jeji :-D Tak jsem se fakt musela smat, zacne ji tvrdej rezim, Berusce :-)) Oblekani ani svlekani opravdu neni jeji parketa ani trochu, nesunda si ani teplaky.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    EDERA: Brno? Já ho fakt dám do nějaký soukromý, prachy neprachy, takhle budu někde žebrat, ještě se mi tam nebude třeba líbit přístup (v jedný školce u nás, tuším, že Arabská, nutí děti spát pouze na levém boku a jíst jednou rukou a druhou mít skříplou mezi koleny a to si na stránkách píšou Montessori přístup), nervovat se, že neodplenkuju, že tam bude nějaká šikana, že tam bude zrovna nějaká zapšklá kráva, co si na něj zasedne apod.
    EDERA
    EDERA --- ---
    Ty brďo - výsledky přijímacího řízení do naší školky:
    Do školy odchází 12 dětí.
    K zápisu přišlo 48 dětí.
    6 přijatých dětí jsou sourozenci dětí, které už do školky chodí. 5 přijatých dětí jsou děti speciálními potřebami do mikrotříd (i ty jdou podle věku a nejmladšímu budou v září čtyři). A poslední přijaté dítě je předškolák.
    To teda fakt bylo letos bez šance.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MEDVED007: ta původní je částečně dotovaná městem, takže chtěli 3.900,-Kč, my platíme cca 8 tis.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam