• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    KATIA
    KATIA --- ---
    MEDVED007: ale tak to mě třeba taky byla a nedopadlo to nejhůře.
    a co jinéh do dětí vkládat než optimismus...? věřím, že se to jednou zúročí, třeba i za dlouhá léta, ale to se počítá.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KATIA: myslím, že děti vidíš přehnaně optimisticky....fakt existuje nezanedbatelné procento dětí, kterým je škola u zadku, v první třídě by si radši jezdili autíčkem nebo si četli pod lavicí.......nemám takové první dítě, ale u druhého se trochu bojím :-) povaha :-)
    KATIA
    KATIA --- ---
    RYBKA: to je do jisté míry pravda, na druhou stranu v pubertě má krizi skoro každej. proto poukazuju spíš na to, že dobré byly ty výsledky na konci, že se z toho každý tak nějak vykřesal...
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    KATIA: Ono taky gympl je trochu jiná liga, tam maj "děti" většinou dostatečnou vlastní motivaci, dobré zázemí doma.
    ILLUZE: Takových je jak šafránu...
    KATIA
    KATIA --- ---
    RYBKA: tak na starší dítě to opravdu nemusí fungovat, záleží potom na celkové atmosféře, důslednosti atp. hlavně na prvním stupni máš obvykle jenom jednu učitelku, tam má dost prostor něco celkově ovlivnit, u těch starších už je to myslím ošidné, tříská se víc stylů/přístupů... ale musím říct, že třeba u nás na gymplu panovala po sedm let v tomhle velká volnost a výsledky naší třídy poměřováno maturita/úspěšnost na VŠ byly dost nadprůměrné.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    KATIA: Neříkám, že to je špatně, líbí se mi to moc, jen si při představě mnoha bývalých žáků (a hlavně jejich rodičů) neumím představit, že to dlouhodobě funguje. Ale možná už ke mně dorazili zkažení systémem trestů.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Pochopila jsem to jako formu kontroly ze strany matky.
    A za sebe teda přiznávám, že dostupnost známek na internetu byla skvělá a na současném gymplu mi velmi chybí. Dozvědět se to jednou za čtvrt roku na třídních schůzkách mi přijde fakt málo.
    KATIA
    KATIA --- ---
    RYBKA: jsou to prvňáci, oni nějakým způsobem s tou školou žijou, chtějí se zapojit s ostatními, být dobří a oblíbení atp. nemůžou být trestání za to, že něco zapomněli, prostě jsou podporováni v tom, aby si příště vzpomněli, lépe se připravili a byli úspěšní. podle mě je to skvělá a konstruktivní pozitivní motivace, ty děti se učí přebírat za sebe zodpovědnost, bez vnějšího nátlaku. a jako "trest" jim určitě stačí lítost z toho, že něco nezvládly a samy sebe vyčlenily.
    netvrdím, že to bude fungovat na všechny děti, ale proboha tenhle systém trestů, rodičovského a učitelského dozoru.... to už je snad trochu mimo, ne?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    RYBKA: přijde mi, že tohle je i o pedagogovi...
    měli jsme profesorku na dějiny umění, které se na hodiny poctivě šprtaly i holky, které měly jinak školu naprosto v patě... i holky, co v jiných předmětech propadaly, u ní udělaly písemku na dvojku - a poctivě zaslouženou, fakt se to naučily
    a nebylo to o medu a biči, prostě nás dokázala namotivovat...
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    KATIA: A jakou mají motivaci? Neudělají, nepřinesou... a nic se neděje. Mě by to utvrdilo v tom, že se nemusím snažit, protože je stejně pořád všechno ok... Nebo tam jsou nějaké následky? Nepřinesl sis materiál, nemůžeš s námi vyrábět tuhle super věc?
    KATIA
    KATIA --- ---
    MEDVED007: proto se to právě učí...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KATIA: moc si neumím představit, jak to funguje na zapomnětlivé děti, kterým je všechno totálně u zadku....a že jich je :-)
    LILY
    LILY --- ---
    ANNAWA: možná je to z její strany právě spíš forma kontroly, jestli dcera někde "necourá". :)
    KATIA
    KATIA --- ---
    LILY: kamarádky dcera teď v první třídě notýsek nemá. paní učitelka si přeje, aby si děti trénovaly paměť a učily se zodpovědnosti za svoje záležitosti. samozřejmě je nějak netrestá, prostě se s tím, že občas někdo zapomene počítá. prosté a podle mě efektivní.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    LILY: u osmnáctileté dcery? A neměla ta by si o už úplně řešit sama? Tohle má na webu patnáctiletý syn a já o tom teda přehled nevedu.

A obědy jak kde, můj druhý syn má i nyní papírové stravenky a platí se to v hotovosti ;-)
    LILY
    LILY --- ---
    MARKYSHA: já když jsem viděla šéfovou, jak si každý den pilně zapisuje z internetu, co její 18-leté dceři odpadne za předměty a z čeho píšou písemky, tak jsem děkovala za to, že za mých mladých let internet nebyl.
    Nebyla jsem sice záškolák, ale např. moje jediné kapesné bylo z potají odhlášených obědů. To bych si teď už dovolit nemohla. :)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ILLUZE: u nás si taky můžou vzít svoji hračku.Samozřejmě,když si vezme malé autíčko,rodič musí počítat,že ho domů už nemusí donést,protože učitelka není povinná si pamatovat každého hračku. Teď si nosí plyšáčka,aby měl někoho v postýlce,když nespí.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    SANTAL: u nás je to povolené v kterýkoliv den a moc za to rádi nejsme :-/
    ráno co ráno se dohadovat, kterou hračku si do školky ne/vezme - jakože ne že bych to děcku nechtěla dopřát, ale omalovánky či plyšák za pár kaček většinou nejpozději do týdne domů dovleče zpátky, ale jistou Bárbínu za litr jsme už oželeli...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    QUAACA: proto jsem vděčná za ty hotové kostýmy... na jedné straně mi je líto dcerky za její línou matku, na stranu druhou jsou u nás už přes dva roky top dárkem a nejvyužívanější "hračkou" princeznovské šaty s "diamantem" a pochybuji, že bych to mohla předčít jakoukoliv snahou spachtlit cokoliv princeznovsky úžasnějšího
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: já už učitelku, která chtěla po dítěti, aby se sebehodnotilo, zažila. Měl ji T ve třetí třídě. Ani já, ani on na ni nevzpomínáme rádi, protože mimo jiné neustále porovnávala jeho výkony a zejména jeho chování s holčičkami, co měly odklad. A vůbec nechápala, že osmiletý kluk nedá to, co devítileté nebo skoro desetileté holky.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    já to sebehodnocení fakt nechápu. Kdyby to byla střední - a nácvik na povolání - OK, ale tyhle děti maj nárok na klid. Vím jak je manžel před svým sebehodnocením v práci (2x ročně, tuším) celý večer mimo - a to je úspěšný (řekněme, že zařazení mezi keyplayers, což je nějakých 2,5% zaměstnanců dost obří firmy to potvrzuje).

Ne, jako děti jsme takhle úspěšní ani já ani muž nebyly a já mám doteď špatný pocit při vzpomínce na tlak rodičů k tomu, abych svůj výkon verbálně zhodnotila - natož před učitelkou a možná celou třídou (a věci se vykecaj vždy, ne že ne, haškoviny i blbiny).
    Takovéto sebehodnocení mě taky mohlo dostat do kolen, obzvláště v pubertě...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam