• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    MEDVED007: No já nevím, taky dokážu být "celý den v přírodě", ale s tím, že se dá někde najít hospoda, kdyby začalo hodně pršet, děti si tam zajdou na velkou atd., a samozřejmě nemáme těch dětí dvacet, takže nehrozí, že by si vzájemně všechny předaly bacily z toho, jak chodí na ten jeden záchod s mrňavým umyvadýlkem, ruce si beztoho vůbec neumyjí.
    A to vůbec nemluvím o tom, jak to asi probíhá v zimě v mínus dvaceti, to snad ani lesany nevydrží venku celý den bez zázemí.
    Jako nevím, o čem se tu vlastně bavíme, už i pralidi se schovávali v jeskyních a vytvářeli si nějaké domácí prostředí a teď tady banda nějakých nepříčetných šílenců chce být se vším všudy furt venku a ještě k tomu odmítají jakýkoli civilizační standard? Nezlob se na mě, ale co třeba to, jak se pak takové děti budou chovat ve škole? Nulové hygienické návyky, bůhvíjaká kultura stolování, fakt super.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    BLONDYNKA: zase na druhou stranu když to vezmeš, tak pokud je rodič takový volnomyšlenkář, že mu takové podmínky pro jeho dítě vyhovují, protože předpokládám, že když tam denně dítě vodí a vyzvedává, tak prostě vidí, jak to tam je....a navrch si lesní školka klidně lajsne riskovat žalobu, kdyby se jí tam nějaké dítě utopilo nebo si nějak ublížilo...tak tož děj se vůle boží...obě strany do toho jdou dobrovolně, tak proč jim v tom bránit....
    mám třeba známou, která na lesní školku nedá dopustit....ale je to taková "lesana" a fakt jsou jako rodina někde v přírodě furt....
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    TORUVIEL: Dovoluji si namítat, že vzdělanější a aktivnější část rodičů určitě nedává své děti do míst, kde nejsou zajištěny nejzákladnější potřeby, jako třeba schovat se důstojně před deštěm, zajít si na záchod a umýt se.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TUTIK: u nás je SRPŠ,kdy jsme se zapsali..na schuzce jsme žádné nebyli,loni se akorát řeklo,že se odsouhlasil příspěvek 50.- měsíčně :) a každý měsíc sedí učitelka na chodbě jeden den a vybírá peníze,od těch co se zapsali..
    letos jsme opět na schůzi nešli,tak čekám.. "navíc" akorát chtějí,aby se rodiče zapojili do připravy akcí,což třeba pro mě není problém,kdyby řekli,že chtějí něco donest,ale organizovat na to nemám čas.. tak snad tam máme dost matek na rodičáku.
    a platí se z toho dárky na vánoce,pastelky apod .. žádné vyučtování ale jsem neviděla..(za těch pár mizerných korun,ani vidět nechci)
    LENNI
    LENNI --- ---
    U nas je taky klub rodicu, vybira se na zacatku skolniho roku a financuji se z toho vylety, divadla, darky detem k narozeninam, k vanocum, balicky pro predskolaky pri odchodu a tak... Z meho pohledu je to lepsi nez vybirat na kazdou akci zvlast... Kazda trida tam ma minimalne jednoho zastupce z kazde tridy...
    EDERA
    EDERA --- ---
    TUTIK: To samozřejmě můžeš zkusit zjistit, jestli má někdo zájem se zapojit taky.
    AERIS
    AERIS --- ---
    My máme akorát fond, který spravuje jedna maminka a pak další maminku, co bude chodit ochutnávat obědy. Učitelky rovno řekly, že si výlety a akce zažizují sami, ovšem návrhy jsou vítany :)
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    EDERA: Zkusim to. Rikala jsem si, ze by se treba do nejake oficialni instituce zapojilo vic rodicu.... :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    TUTIK: Byla jsem členkou výboru, ale SRPŠ v té školce fungovalo i předtím. Nastoupili jsme do rozjetého vlaku, kdy bylo potřeba jen udržovat fungující systém, ne zakládat nový. Podle mě se dá nabídnout pomoct s administrativou a přípravou těhle akcí i bez nějakého formálního zastřešování.
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    EDERA: Byla jsi nekdy clenkou a povazujes to za uzitecnou instituci?

Ja bych se do toho i pustila, ale zas dela neco jenom proto, abych neco delala, rozhodne nepotrebuju. :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    MEDVED007: No, u nás teda ne. Vybraly se peníze, ředitelka řekla, na co chce příspěvek a kolik a SRPŠ jí podle toho peníze dalo. Vyúčtování dělala předsedkyně SRPŠ.

TUTIK: Nemyslím, že by to zkrátilo třídní schůzky, ale celkem to zaměstná těch pár rodičů, kteří něco udělat chtějí. Pokud teda takové ve školce máte. Samozřejmě práce je s tím fůra, už jen s přípravou založení, sepsáním stanov, registrací v rejstříku atd.
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    EDERA: Vyborne!!! Jiste, ze ty. :-) Tak si prosim, co nejvice nejakych zkusenosti - byla jsi nejak aktivneji zapojena? Nic takoveho ve skolce nemame. Prispevek sice davame, hradi se z toho castecne vylety a divadla, na dalsi divadla se ruzne nosi tu tricet tu ctyricet korun (cili desnej vopruz si na to vcas vzpomenout).
    Hospodarku skolka nema, vsechnu administrativu si musi delat reditelka se zastupkyni sama. K tomu jeste obe vedou tridu a ruzne zastupuji, kdyz je nejaka ucitelka nemocna (treba ted mely dve zlomenou nohu).
    Jakekoli dalsi aktivity taky organizuji samy.

Pri mistni ZS nejaky takovy KRPS funguje a pomaha prave se zarizovanim ruznych akci (mimo jine).
    Predevcirem jsem mluvila se znamou, ktera uci ve skolce ve vedlejsi vesnici a prave vypravela, jak u nich KRPS (nebo neco podobneho) funguje, co vsechno zaridi a o co se nemusi starat. Hlavne tedy mi prislo, ze tim, ze to je sdruzeni rodicu, nejak tam pak maji vic takovych tech 'problemovych' rodicu - myslim tim ty, co na kazde schuzce maji seznam pripominek a porad dokola se resi to same.

Uvodni skolkova schuzka pro rodice trvala diky tomu u nas minimalne dve hodiny a u nich dvacet (20!!!) minut.

Prijde mi, ze by neco takoveho mohla nase skolka taky potrebovat. A chci zjistit, jestli to tedy je uzitecna instituce, nebo akorat velky opruz. :-)

Klidne mi napis do vzkazu nebo email, radeji bych info jeste pred 2.11.. :)
    AERIS
    AERIS --- ---
    BLONDYNKA: párkrát jsme šli okolo jedné. Ve stráni, šlo se k ní přes potok (most bez hrazení) a stačilo mi vidět co je venku. zelená plocha, stromy, pařezy, kadibouda a jeden pidimidi srub, co má tchýně na zahradě pro dva lidi....
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    EUCHENIE: Co je k tomu vedlo? Já ti to povím. Když Luciána nevzali do normální školky, zkoušela jsem všechno možné a zcela neznalá lesních školek jsem se jela s ním do jedné podívat. Školka sestávala z obrovské travnaté plochy, na jejíž jedné straně tekl dost hluboký potok, naprosto neohrazený a s nepřehledným břehem, bylo tam několik stromů a nerovný terén. Děti si hrály na "pískovišti", kde nebyl žádný písek, jen jakési zbytky nejspíš ze staveniště smíchané s hlínou, rezavé hrnce s ostrými rozbitými hranami "na hraní". Zázemí byla zahradní chatka, uvnitř prostor cca dvacet metrů čtverečních, na zemi rozházené jakési karimatky a celty, kde asi těch cca 17 dětí mělo spávat, chodilo se tam přímo z venku v botách v létě v zimě, nemělo to žádnou předsíň, jediný (!!!!!!!!!!!!!!!!!) záchod byl venku v druhé chatce cca dvacet metrů od té "obytné", byla tam jedna sprcha, zaskládaná bordelem, tudíž zjevně nepoužívaná. Jídlo se připravovalo v hodně jeté maringotce. V té zahradní chatce byla i jakási minikuchyňka na kafe, stála tam varná konvice (v dosahu všech těch malých dětí) a evidentně tam i fungovaly učitelky.
    Zábavným momentem bylo, že za stravu se platilo nějakých 250,- Kč denně a svačiny si děti musely nosit z domova, školné už si raději nepamatuju.
    Já bych něco takového nedovolila ani smykem, prostě neexistuje. Likvidaci takových lesních školek hlasitě tleskám. Jestli existují i nějaké příčetné, kde se dodržují základní hygienické normy a elementární bezpečnost, tak je to holt smůla, že dojedou na diletanty, se kterými jsem se setkala já, ale moc nevěřím, že by ostatní byly v pořádku.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EDERA: já měla dycky pocit, že SRPŠ, což je dle popisu přesně to , co popisuješ, funguje tak, že na začátku roku odevzdáme peníze, ze kterých se hradí tebou popsané aktivity a na konci roku na nástěnku ve školce vyvěsí papír kolik co stálo a kolik peněz případně zbylo/chybí....takové vyúčtování....ale vedla to hospodářka školky, ne rodiče....
    EDERA
    EDERA --- ---
    TUTIK: Pochopitelně já.:-) Ve školce klub rodičů fungoval jako občanské sdružení (nyní zapsaný spolek). Spravoval fond, z kterého se hradily kulturní akce (divadýlka, koncerty), výlety, vánoční besídky, dárky učitelkám ke Dni učitelů, dárky předškolákům na rozloučenou se školkou... Včera jsme zrovna byli v bývalé školce na tradičním podzimním opékání buřtů, tak to bylo určitě taky z toho.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    LEPEK: tak to mi dost hnulo žlučí! pokud se nepletu, dá se dohledat, kdo hlasoval jak, ne?
    Plán na zítra: napsat blog - ať se laskavě vyjádřej, co je k tomu vedlo. Esi jako to, že by dítě mohloi chytit rýmičku? nebo wtf? A co jako maj dělat ty rodiny, který by tam dítě bývali byly daly, ale nemaj kam a žena musí na pracák. a co teprv samomatky.
    Napis vidím: My vám ty tisíce dětí přivedeme domů.
    asi.
    Nejdřív to musím nastudovat trochu ale celý.¨
    Jo a blog jim pak budu pastovat na facebooky a mejlem klidně taky.
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    Mate tu nekdo nejakou zkusenost z fungovanim nejake formy KRPS (Klubu nebo Sdruzeni rodicu atd) pri materske skole? Nejake pozitivni / negativni zkusenosti, pokud u vas je - jak se projevuji, co organizuji, pripadne ma tu nekdo (ze strany rodicu, nakonec i ucitelu) zkusenost s podilenim se na behu podobne organizace??

Dekuji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam