• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    KAIRRA: ale je fakt, že se dneska ta matika zaprvé učí jinak a zadruhé se to nebere stylem Ty nemáš talent / Ty jsi holka takže ti matika nikdy nepůjde a je zbytečné s tebou ztrácet čas. Taky se teším, že s dětmi třeba leccos konečně pochopím. Ale co se týče maturity, matika mi přijde klidně stejně důležitá pro život jako dějepis (ale taky ne ve formě dat a nekonečného biflování, no..) a mohli bychom pokračovat
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    ORIKA: klid, než bude našim dětem 19, tak tu matiku zase zrušej, o ostudu nikdo nestojí ;)
    KATIA
    KATIA --- ---
    RYBKA: se snad jednou s děckem tu matiku taky nějak doučím :-)) bude mít za úkol vše dovysvětlit své staré a trapné matce :o)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    KATIA: No, já zrovna dodělala úkol z matiky s naší prvňačkou, která dneska měla fakt špatný den... :-)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    TORUVIEL: myslim si, že pokud máme aspoň trochu konkurovat ostatním zemím tak maturita z matematiky je nutnost. Doufám, že se zapracuje i na kvalitě výuky a vyučujících. To že bude nutné mít dítě od 5 let školce snad nebude tak velké omezení.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ORIKA: no jo, kdyby radši do školek pořádně investovali, ať jsou prostě pro rodiče lákavé, mají kapacitu na individální práci a nové metody...
    KATIA
    KATIA --- ---
    RYBKA: kdyby deset! to bylo ještě víc a těch peněz. ale jak jsem humanitně zaměřená a vzdělaná, tak musím říct, že i v mém oboru mi matika chybí a fakt nemám problém s tím ji brát jako základní věc spolu s jazyky. samozřejmě s nadějí, že se proměňuje přístup k výuce.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Mi přijde, že školka od 5 let bude zas znamenat hlavně víc papírování... Kdo chce mít dítě doma, stejně si zařídí individuální vzdělávání, akorát bude muset řešit zápisy a přihlášky - zbytečná práce pro rodiče i ředitelky školek...
    Z maturity z matiky si budu dělat hlavu až za 12 let, třeba se to do té doby ještě změní ;-) Státní maturity měly taky zpoždění asi 10 let.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    TORUVIEL: jen jsem to zběžně prolítla, nicméně jako jedno z mála pozitiv vidím schválení možnosti individuálního vzdělávání i na druhém stupni...naopak školka povinně od 5 let mi přijde jako značně nepřiměřený zásah do rodičovských práv...a maturita z matiky, to je moje noční můra :)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Poslanci schválili předškolní vzdělání i povinnou maturitu z matematiky - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...elani-i-maturitu-z-matematiky-14c-/domaci.aspx?c=A160309_111933_domaci_kop
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BEBERA: Nemluvě o organizačních nedostatcích, pozdním informování o akcích, chaotických změnách na poslední chvíli apod.. Na dnešek byla naplánovaná cesta do divadla. Informace visí na nástěnce týden s časovým údajem odchod 8:15. Včera pro jistotu ještě napsali ceduli na vchodové dveře, aby to nikdo nepřehlédl, odchod v 8:15, buďte ve školce včas a děti ať jsou nasnídané a mají s sebou pití. V 8:03 jsem zaparkovala před školkou a zástup dětí s ředitelkou v čele právě vycházel z branky, jen jsem stihla klukům natáhnout rukavice a nasadit batohy, aby se tak tak mohli zařadit na konec dvojstupu. Spolu se mnou ještě dva další nic nechápající rodiče. V 8:07 dorazily ještě dvě maminky, ta co šla pěšky, musela s děcky běžet, aby školku dohnala, druhá měla naštěstí auto a děti hodila až do divadla....
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    MARKYSHA: Přijde mi, že se ta naše školka nějak rozkládá. Ředitelka kdysi měla vizi, jak by měla školka fungovat, něco se snažila prosadit, něco zůstalo jen v rovině přání a představ, ale přišlo mi, že to aspoň směruje správným směrem. Loni v září jsem ve školce měla problém jen s jednou nervní učitelkou, která naštěstí sama brzy odešla, od té doby to bylo vyloženě příjemné místo a ráda jsem se tam zdržela i odpoledne na hřišti nebo ve třídě (což bylo podporováno). Letos ředitelka nastoupila s plánem na nahrazení bonbonů při narozeninách zážitky, v září psala na nástěnku informace typu "proč je lepší nahradit bonbon pohlazením", nadšeně mi vykládala, že až bude mít někdo narozeniny, bude si moct vybrat jaká hra pro všechny se bude hrát, všichni to s ním budou slavit a učitelky se postarají, aby ten den pro něj byl zvláštní. Taky přišla s kroužkem, který zohledňoval i potřebu kluků víc se hýbat a bojovat, navíc s chlapem jako vedoucím. Na chodbě před třídou vylepila kapitoly s knížky o respektujícím přístupu k dětem "jak to ve školce děláme" nebo něco v tom smyslu. Výsledkem teď v únoru je nervní ředitelka, které z respektujícího způsobu zbyly jen používané fráze, ale naplněné citelnou nepohodou, nová učitelka, která na děti píská píšťalkou, pořádá soutěže v oblekání s odměnou v podobě bonbonu (přitom sama má silnou nadváhu a tuhle mi vykládala o cukru a bílé mouce jako o bílých jedech), kroužek není ani jeden a nestačím se divit, jak moje děti převzaly teorii odměn a trestu jako něčeho, co je naprosto v pořádku (poslouchám fráze typu "Mohl si za to sám, když u jídla hučel." (Hučel? Cože? Jakože mluvil?) apod.. Plus jeden problematický chlapeček, který žádného asistenta samozřejmě nedostal a nikdo si s ním moc neví rady.
    KAERI
    KAERI --- ---
    BEBERA: Mně to touhle formou přijde blbé. Obecně nesnáším jakékoli soutěžení, které dělí skupinu na vítěze a poražené (ale zas znám i lidi, kteří to potřebují jako vzduch k dýchání - často jsou to ti, kteří vyhrávají). Rozhodně bych to nepoužívala u běžných činností a s odměňováním bonbonama za rychlost. Navíc, pokud mají věkově smíšenou třídu, nebude to asi úplně rovný boj.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BEBERA: Tonda něco říkal, že za oblíkání taky dostávají bonbony (když je dostanou od někoho kdo měl narozeniny), ale nakonec ho dostanou všichni...není to, kdo bude nejrychlejší, dostane bonbon, ale bonbon dostaneš, až se oblíkneš. A to, že něco až...používám taky.
    LITROP
    LITROP --- ---
    znate nekdo skolku jeseniova 4,6 nechodeji tam vase ditka ted tam asi prestoupjej moje tak abych vedel co cekat
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Prosím vás, co si myslíte o soutěžení při běžných činnostech v MŠ? Včera mě rozhodil Vítek, povídal, že dostal bonbon, protože vyhrál. Tak se ptám, co vyhrál, prý se oblékl jako první. Ten bonbon neřeším, tam mám jasno, ale nějak to od té doby nemůžu pobrat, proč by měly děti soutěžit v oblékání, v jezení apod. Pro učitelku je to snadné, děcka se neloudají, ale co z pohledu těch dětí. A prý Simík plakal, že nevyhrál a nedostal bonbon. Tak jsem se zeptala, jestli mu to přijde správné, že takhle soutěží, vyhrát může jen jeden a zbytku je to pak líto. V tu chvíli jsem ho úplně nepoznala, nadul se a vypadlo z něj tak nesmiřitelně: "Tak měly být rychlejší." Tříletý kluk.

Chápu, že děti jsou soutěživé, tak proč jim nevymyslet nějaké soutěže, u kterých bude jasné, že je to hra. Proč tu soutěž tahat do běžných denních činností a ještě dávat tak lákavé odměny, že to ostatním opravdu bude líto.
    IJENKA
    IJENKA --- ---
    Mate, prosim, nekdo reference na MS Uvoz v Brne?
    FEMMEFATAL
    FEMMEFATAL --- ---
    MADIETTA: myslím, že 90% z nich opravdu zůstane ve spec.školách, jelikož i rodiče to tak budou chtít. Ale tu možnost mají, o to tady jde. A k realizaci mají sloužit ta podpůrná opatření. To je ta inkluze... Ne že ROZHODNĚ chodit nebudou... Nejde jen o děti s lehkým postižením, jinak by katalog podpůrných opatření nebyl rozdělen dle typu postižení a dále do pěti stupňů dle závažnosti.

Kdo se chce dozvědět více, tak tento web je fajn

Aktuality - Inkluze.cz
    http://www.inkluze.cz/
    Katalog podpůrných opatření
    http://www.katalogpo.cz/
    Učitelské noviny
    http://www.ucitelskenoviny.cz/?archiv&clanek=7858

Je to audítko o MŠ, tak asi lépe konec OT :)

BONEMINA: děkuji
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    FEMMEFATAL: to je mylný dojem, samozřejmě, velmi těžce postižené děti rozhodně do normálních škol chodit nebudou, týká se to dětí s lehkým mentálním postižením.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam