• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ADD
    ADD --- ---
    KAERI: Mně to přijde taky dobrý způsob řešení. Já občas žádám jiný lidi, aby mým klukům řekli, když jim něco vadí, protože nám to kluci nevěřej. Když to řekne někdo zvenku, stojí jim to za úvahu.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KAERI: za mě super zvládnutá situace, jsi dobra.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KAERI: Bych si tipla (samozřejmě nevim, ale ...), že ta maminka toho chlapce je možná i ráda, ono kolikrát je docela těžké řešit takhle moc kontaktní dítě, na hřišti jsem třeba viděla, jak z toho jedna maminka byla dost zoufalá, že se její dítě na všechny lepí... Tak třeba byla ráda, že třeba chlapec získá větší respekt k druhým lidem, nebo tak něco...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KAERI: nevím, jak ideálněji jsi to měla vyřešit.....dle mého jsi z toho vyšla naprosto se ctí a že chlapeček z toho byl paf....tím líp, třeba mu cvakne, že Vaše holky NEJSOU jeho hračky
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    KAERI: tohle je v pohodě, já jsem onehdá (taky těhotná a své děti bránící) uplatnila Pohled i se slovním doprovodem na špatné dítě. Málem jsem dostala přes držku a řešila jsem to v sobě asi měsíc. Jestlis to dořešila i s rodičem, tak to pusť z hlavy :)
    LBW
    LBW --- ---
    KAERI: kez by vice rodicu nekdy na cizi deti uplatnilo Pohled!
    me to prijde, ze jsi to cely zmaknula hezky .)
    KAERI
    KAERI --- ---
    Shořím v pekle nebo něco tak...

Klárka má ve školce kamaráda-ctitele. Je to v podstatě hodný kluk, ale šíleně kontaktní (což ona fakt není), trochu rozjívený a nerespektuje její osobní prostor. Někdy to projde a někdy ne. Jeden den jsou děsní kamarádi, druhý den z ní vylezou věci, co napovídají, že je z něj docela zoufalá a občas mám dojem, že se ho tak trochu bojí. Učitelky to hodně hlídají a regulují, ale nemají oči pořád a všude, hlavně odpoledne, když už je to takové rozvolněné. Minulý týden už to ve mně trochu vřelo, když se jí při vyzvedávání omotal kolem paže a odmítal ji pustit i přes moje upozornění. Když jsem mu řekla: "Poslouchej, ona není tvoje hračka," s úsměvem odsekl: "Je!" Tehdy měla zrovna den, kdy jí to nevadilo, tak jsem dál nezasahovala. Jindy zas mačkal nos Kikině. Ta se tomu jen smála (tyhle věci ji spíš baví a sama je taky hodně invazní), nechala jsem to být taky. Jenže dneska... Dneska byla Klárka nějaká nenaložená. Poslala jsem ji ještě před odchodem vyčurat a když se vrácela, chlapeček se k nám přiřítil a pravil s úsměvem: "Budu ji pípat!" (= mačkat jí nos) a začal se po ní natahovat. Ona se v tu chvíli nějak přikrčila nebo co a mě naprosto bez úvahy vzkypěly hormony, za tu ruku jsem ho chytila (nijak silou, jen jsem zastavila ten pohyb), vrhla jsem na něj Pohled (ten, se kterým jsem kdysi zahnala na útěk revizora, co po mě pokročile těhotné, klátící se vestoje a ověšené báglem a taškami chtěl průkazku v zatáčce) a celkem tiše, ale velmi důrazně jsem mu řekla: "NEBUDEŠ ji pípat..." A on začal natahovat a skoro se rozbrečel. Něco jsem zablekotala, že jsem ho sice nechtěla vyděsit, ale taky zase nechci, aby dělal Klárce věci, co se jí nelíbí, a pak už jsme odešly. Poněkud hodně mě to vykolejilo, jsem zvyklá, že vlastní děti mě mají na háku a cizí až do téhle doby v podstatě taky. Jeho maminku jsem potkala před školkou, všechno jsem jí řekla, je v pohodě, rozumná a nedělala z toho vědu, ale stejně z toho mám doteď morální kocovinu a připadám si jako příšerná, příšerná ženská...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KAIRRA: učí se jinak bohužel jen někde, gymply našich dětí třeba ji uci stejně odstrasujicim způsobem jako kdysi nás.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    zakladali jsme, ale je to 5 let, pred rokem zakladala kamaradka, pripadne existuje asociace lesnich MS, kam se jde obratit, jsou fajn.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SARKALINA: Mně taky :-)
    Zrovna nad tím přemýšlím, když máme tak velikou zahradu u lesa a ve vsi žádná školka neni. (Ale dětí strašně moc)
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    neni tu nekdo se zkusenosti se zalozenim lesni skolky? kdyztak se mi prosim ozvete do posty. diky
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    KAIRRA: ale je fakt, že se dneska ta matika zaprvé učí jinak a zadruhé se to nebere stylem Ty nemáš talent / Ty jsi holka takže ti matika nikdy nepůjde a je zbytečné s tebou ztrácet čas. Taky se teším, že s dětmi třeba leccos konečně pochopím. Ale co se týče maturity, matika mi přijde klidně stejně důležitá pro život jako dějepis (ale taky ne ve formě dat a nekonečného biflování, no..) a mohli bychom pokračovat
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    ORIKA: klid, než bude našim dětem 19, tak tu matiku zase zrušej, o ostudu nikdo nestojí ;)
    KATIA
    KATIA --- ---
    RYBKA: se snad jednou s děckem tu matiku taky nějak doučím :-)) bude mít za úkol vše dovysvětlit své staré a trapné matce :o)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    KATIA: No, já zrovna dodělala úkol z matiky s naší prvňačkou, která dneska měla fakt špatný den... :-)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    TORUVIEL: myslim si, že pokud máme aspoň trochu konkurovat ostatním zemím tak maturita z matematiky je nutnost. Doufám, že se zapracuje i na kvalitě výuky a vyučujících. To že bude nutné mít dítě od 5 let školce snad nebude tak velké omezení.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ORIKA: no jo, kdyby radši do školek pořádně investovali, ať jsou prostě pro rodiče lákavé, mají kapacitu na individální práci a nové metody...
    KATIA
    KATIA --- ---
    RYBKA: kdyby deset! to bylo ještě víc a těch peněz. ale jak jsem humanitně zaměřená a vzdělaná, tak musím říct, že i v mém oboru mi matika chybí a fakt nemám problém s tím ji brát jako základní věc spolu s jazyky. samozřejmě s nadějí, že se proměňuje přístup k výuce.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Mi přijde, že školka od 5 let bude zas znamenat hlavně víc papírování... Kdo chce mít dítě doma, stejně si zařídí individuální vzdělávání, akorát bude muset řešit zápisy a přihlášky - zbytečná práce pro rodiče i ředitelky školek...
    Z maturity z matiky si budu dělat hlavu až za 12 let, třeba se to do té doby ještě změní ;-) Státní maturity měly taky zpoždění asi 10 let.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    TORUVIEL: jen jsem to zběžně prolítla, nicméně jako jedno z mála pozitiv vidím schválení možnosti individuálního vzdělávání i na druhém stupni...naopak školka povinně od 5 let mi přijde jako značně nepřiměřený zásah do rodičovských práv...a maturita z matiky, to je moje noční můra :)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Poslanci schválili předškolní vzdělání i povinnou maturitu z matematiky - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...elani-i-maturitu-z-matematiky-14c-/domaci.aspx?c=A160309_111933_domaci_kop
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BEBERA: Nemluvě o organizačních nedostatcích, pozdním informování o akcích, chaotických změnách na poslední chvíli apod.. Na dnešek byla naplánovaná cesta do divadla. Informace visí na nástěnce týden s časovým údajem odchod 8:15. Včera pro jistotu ještě napsali ceduli na vchodové dveře, aby to nikdo nepřehlédl, odchod v 8:15, buďte ve školce včas a děti ať jsou nasnídané a mají s sebou pití. V 8:03 jsem zaparkovala před školkou a zástup dětí s ředitelkou v čele právě vycházel z branky, jen jsem stihla klukům natáhnout rukavice a nasadit batohy, aby se tak tak mohli zařadit na konec dvojstupu. Spolu se mnou ještě dva další nic nechápající rodiče. V 8:07 dorazily ještě dvě maminky, ta co šla pěšky, musela s děcky běžet, aby školku dohnala, druhá měla naštěstí auto a děti hodila až do divadla....
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    MARKYSHA: Přijde mi, že se ta naše školka nějak rozkládá. Ředitelka kdysi měla vizi, jak by měla školka fungovat, něco se snažila prosadit, něco zůstalo jen v rovině přání a představ, ale přišlo mi, že to aspoň směruje správným směrem. Loni v září jsem ve školce měla problém jen s jednou nervní učitelkou, která naštěstí sama brzy odešla, od té doby to bylo vyloženě příjemné místo a ráda jsem se tam zdržela i odpoledne na hřišti nebo ve třídě (což bylo podporováno). Letos ředitelka nastoupila s plánem na nahrazení bonbonů při narozeninách zážitky, v září psala na nástěnku informace typu "proč je lepší nahradit bonbon pohlazením", nadšeně mi vykládala, že až bude mít někdo narozeniny, bude si moct vybrat jaká hra pro všechny se bude hrát, všichni to s ním budou slavit a učitelky se postarají, aby ten den pro něj byl zvláštní. Taky přišla s kroužkem, který zohledňoval i potřebu kluků víc se hýbat a bojovat, navíc s chlapem jako vedoucím. Na chodbě před třídou vylepila kapitoly s knížky o respektujícím přístupu k dětem "jak to ve školce děláme" nebo něco v tom smyslu. Výsledkem teď v únoru je nervní ředitelka, které z respektujícího způsobu zbyly jen používané fráze, ale naplněné citelnou nepohodou, nová učitelka, která na děti píská píšťalkou, pořádá soutěže v oblekání s odměnou v podobě bonbonu (přitom sama má silnou nadváhu a tuhle mi vykládala o cukru a bílé mouce jako o bílých jedech), kroužek není ani jeden a nestačím se divit, jak moje děti převzaly teorii odměn a trestu jako něčeho, co je naprosto v pořádku (poslouchám fráze typu "Mohl si za to sám, když u jídla hučel." (Hučel? Cože? Jakože mluvil?) apod.. Plus jeden problematický chlapeček, který žádného asistenta samozřejmě nedostal a nikdo si s ním moc neví rady.
    KAERI
    KAERI --- ---
    BEBERA: Mně to touhle formou přijde blbé. Obecně nesnáším jakékoli soutěžení, které dělí skupinu na vítěze a poražené (ale zas znám i lidi, kteří to potřebují jako vzduch k dýchání - často jsou to ti, kteří vyhrávají). Rozhodně bych to nepoužívala u běžných činností a s odměňováním bonbonama za rychlost. Navíc, pokud mají věkově smíšenou třídu, nebude to asi úplně rovný boj.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BEBERA: Tonda něco říkal, že za oblíkání taky dostávají bonbony (když je dostanou od někoho kdo měl narozeniny), ale nakonec ho dostanou všichni...není to, kdo bude nejrychlejší, dostane bonbon, ale bonbon dostaneš, až se oblíkneš. A to, že něco až...používám taky.
    LITROP
    LITROP --- ---
    znate nekdo skolku jeseniova 4,6 nechodeji tam vase ditka ted tam asi prestoupjej moje tak abych vedel co cekat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam