• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KLAIR: hm, nas je konec zari 2017 a prijde mi v nekterejch vecech dost nevyzralej. srovnani nemam, treba se mi to jen zda.
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    POZITRON: narozen prosinec 2017
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KLAIR: kolik je synovi?
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    TEKKIT: však ja to opakuju pořád dokola. jak mi to pak bude vyprávět, jak se na něj budu těšit.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    KLAIR: hele tohle je prej opravdu primární dětský strach v té situaci - že se nevrátíš. proto jsem psal i níže velkým písmem, jasně a zřetelně zdůraznit, že se vrátíš - i když nám to přijde absurdní, tak je to důležitý
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    u nás se teda těší, ale pořád se ujistuje, že si ho vyzvedneme.... A spát prej ne, že by se mu tam asi nelíbilo. tak uvidíme. prostě ho první den vyzvednu po obědě a pak se uvidí. když jsme tam byli v červnu na hracim dopoledni, nechtěl vůbec pryč
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    TEKKIT: ted jsem na jinym serveru cetla, ze tam jdou s ditetem oba rodice plus mladsi sourozenec, husty, uf, nemam slov. kam az sahaji Hujerovi? :)
    jo, my to tak predkladame uz od zacatku, ze je skolka super misto, kam si deti chodej hrat a na zahrade tam navic jsou bozi prolejzacky. o tech syn vi, nekolikrat kdyz jsme sli okolo, se dozadoval, aby si tam mohl jit hrat. navic miluje deti, je po nich uplne hladovej a rikame mu, ze ve skolce jsou deti, je jich tam hodne, najde si kamaradky a kamarady, budou si hrat a bude to prima.
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    MADIETTA: U nás adaptace primárně nebyla, ale nastupovala až u dětí, kde bylo jasné, že přítomnost rodiče je prospěšná. Jedna maminka tam chodila 3 měsíce a teprve pak to syn zvládl.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TEKKIT: Ano, tam, kde to mají, je to většinou povinné. Takže jsem ráda, že u nás nic takového není a doufám, že ani za rok a za dva nebude.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    TAPINA: wait a sec! To je povinný?:OO (já myslel jen kdo chce)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TEKKIT: Já mám podezření, že do jisté míry podléhají tlaku rodičů, kteří to sami nezvládají a nechtějí nechat dítě hned samotné s někým, koho vlastně neznají. A pak bohužel musí všichni, nebo nikdo, nemůže tam mít maminku jeden ze třídy.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    KLAIR: tři týdny tam s ním musíš chodit? :-o
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    MADIETTA: dám vědět za tři týdny
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    MADIETTA: já věřím, že pro tohle má nějaký metodický postup ta školka. Že to mají odzkoušený a mají s tim dobrý zkušenosti...

jinak by to snad ani neumožňovali...doufám:)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Mě by zajímaly konkrétní zkušenosti rodičů, co adaptaci s dítětem ve školce absolvovali. Bylo to lepší? Usnadnilo to nástup dítěte do školky, nebo pak bylo stejně plakání, až se jednoho dne ukázalo, že máma už dneska nezůstane?
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    POZITRON: to já do toho nechci nějak vrtat, to vůbec...psal jsem spíše obecně.

Co bych řekl, že platí z pohledu rodiče:

nebýt od rána nervózní!:) - dítě to pozná a je taky nervozní, být pozitivní - těšíme se do školky protože je to tam super, vysvětlit že je to vlastně hernička, kde je zábava, hračky a kamarádi. Zdůraznit že SI HO POTOM VYZVEDNEŠ = nenecháváš ho tam. Hlavně nebýt sentimentální, prostě jasný postoj "tady zůstáváš na hlídání tečka" (emoce si nech až ven:)) - viděl jsem maminku co při loučení plakala omg

Učitelky ty už pak nic nevysvětlují - nejlepší je slovo maminka vůbec nevytahovat - ale snaží se odvést myšlenky (zabavit). V 99% případů pláče dítě maximálně 10 minut a pak si normálně začne hrát...a je hotovo

Nejhorší jsou právě maminky co to protahují, vrací se atd...Jen to zhoršují protože dítě pak má pocit že ten návrat si lze vybrečet
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    TEKKIT: ja zkusim vyslat se synem manzela. je fakt, ze ucitelky by mely bejt zvykly a mely by umet to detem nejak vysvetlit. v ramci moznosti. :)
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    POZITRON: z toho duvodu neni spatne pro usnadneni adaptace, pokud maji rodice tu moznost, dat dite do skolky az o tyden ci dva pozdeji, kdy uz novacci prestanou plakat ...
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    jinak ještě k tématu adaptace...

My máme školku v práci přímo v baráku (soukromou předškolku). Můj arbeitplatz od nich dělí v podstatě jen spojovací dveře, takže můžu nabídnout i jiný pohled než jen jako rodič. A na základě tohoto mého cca sedmiletého výzkumu:) si dovoluji vyslovit závěr, že v naprosté většině případů platí "čím méně se v tom ten rodič angažuje, tím lépe"...

Ale nikomu to necpu, ani netvrdím že to 100% funguje na všechny děti (cca 1/50 opravdu vydrží plakat prakticky 8-12)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ANNAWA: to je super, ze tvoje deti nebrecely, na jinym serveru ale ucitelka v ms pise, ze prvni dny breci vetsina deti. takze ja mam obavy, jak to konkretne muj syn ponese, precijen bude poprve sam v cizim prostredi a je mozne, ze se mu to nebude libit. treba to bude v pohode, treba bude nadsen, ale to ted nemuzu vedet.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    TEKKIT: my podobne, 6:30 az 8:30.
    ANNAWA: pisu pravdepodobne, nepisu 100%
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam