• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    ZEMINO: u nás žádné rousky. Je tam ráno i po o vždy narvano v šatně člověk na člověku, vydýchaný vzduch a roušku nikdo nenosí. Ani jsem nezaznamenala jiná opatření. Tridy se navzájem navštěvují, na zahradě jsou společné a třídní schůzky uvnitř dokonce sloučené pro víc tříd dohromady.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    ZEMINO: Musime mit vzdy pri pohybu ve skolce.
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    ZEMINO: U nás ve školce rodiče mají roušku, třídní schůzka je zítra na zahradě. A do školy rodiče nesmějí, respektive jen rodiče prvňáků mají třídní schůzku, a to s rouškou uvnitř. Nezávidím to těm ředitelkám.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ZEMINO: vůbec. Na zakladce rodiče spíš nesmí dovnitř, ale taky budeme moci na skupinovku. No, uvidíme.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    A máte mít ve školce jako rodiče roušku? U nás to nepožadují.. přitom o prázdninách ,když jsme to měli nakazano v mhd a u doktorů, tak jsme je ve školce nosili taky.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KATIA: zjevně.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ANNAWA: letos vymýšlejí, jak přimět rodiče, aby trávili, co nejvíc času ve školce????
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    Pořád nějaká překvapení. Naše školka posunula dobu maximálního příchodu z půl 9 na osm. Sice se mi to nehodi, ale budiž. Naživo z nich vylezlo, že lepší by byla půl osma. Tak to ne.
    Do loňska měli každé pondělí ráno společný úkol s rodiči, člověk duchem už v práci na poradě se zul a šel něco pizlat a lepit do třídy.
    Letos je společný úkol s rodiči denně! Protože mají Začít spolu atd., na úkol se teda nemusí do třídy, ale vyčlenili malý nízký stolek v tmavém rohu chodby.
    Jako nechci dítěti kazit pověst, ale ne, netěší mě to.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    POZITRON: tak i toho chlapecka, co kricel celej rudej, si maminka vyzvedavala az po obede, asi si rano nakonec zvyknul.
    jinak ja jsem mile prekvapena, jednak chodi syn do tridy s dcerou takoveho sympatickeho paru od nas z baraku a pak ze mame 2 mlade ucitelky a jednu starsi na tridu asi 15 deti. tedy ony to jsou 2 ucitelky a jedna asistentka, nevim jeste, kdo je kdo, kazdopadne je to na muj vkus dost personalu na tak malo deti. :) akorat se zda, ze 2 nove otevrene tridy nejsou vekove smisene, to me trochu mrzi.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Tak u nas cela adaptace vypadala tak, ze po 30 minutach uz jsme tam byly jen 2 matky, ostatni v cudu a kdyz odesla predposledni, sla jsem teda taky. :) A prej tam dneska budou deti normalne az do obeda, pujdou i na zahradu, kdyz nebude prset. Tak asi v pohode. :)
    Kdyz jsem tam jeste byla, tak mel pouze jeden chlapecek zachvat, ale takovej, ze sly ucitelky volat mamince a to se snazily ho zabavit a zapojit do hry. Marne.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    TRISSIE: haters gonna hate:)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TEKKIT: buď někdo nemá rád tebe konkrétně, nebo ranní lidi :-)
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    TEKKIT: že mám minus za kazdy příspěvek? ok...ale za oteviracku skolky?:)))
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    MITHRILIEN: Mne zrovna to mereni teploty prijde trochu na nic. Kdyz uz je rodic tak mimo, ze chce dat dite s teplotou do skolky, tak mu imho na prichod soupne nejakej sirup. A zrovna u tech horecek pres den bych i cekala, ze to ucitelky resi. Ty zahleneny dusici se deti, u kterejch se tvari jakoby nic, me trapi vic.
    U nas ted musis kazdy ráno navic podepisovat, ze dite nevykazuje znamky infekcniho/respiracniho onemocneni. A nepousti nas ani do satny. Toho prvniho to bude organizacne hell.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TRISSIE: Pak jsou ještě ve hře ty zvířecí, no. Kdo nemá školkové dítě, ten má u nás alespoň psa, včetně velkých měst :o)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: jak píše KATIA, Francie třeba to má hodně volné - když poslouchám svou francouzskou kamarádku, s čím normálně dává dítě do školky, tak mi vstávají vlasy hrůzou (jako, když problije noc, ale ráno už ne, tak prostě šupajdí - to mi prostě přijde blbé i vůči tomu dítěti, teplota je důvod zůstat doma až od 38+, kašel rýma libovolné barvy se neřeší) - a přesto tam covid jede dost zle :-(
    KATIA
    KATIA --- ---
    TAPINA: o tom jsem ještě nečetla, ale o teorii, ze covid mají mladší děti méně často a souvislosti s "rýmičkami" ano.
    ale jinak mám dojem, že země na západ od nás - fr, de, be - mají ještě volnější přístup, děti normálně chodí s kašlem, rýmou, nic se neřeší, a s covid mají taky problémy v dospělé populaci, takže předpoklad až poloviny imunních lidí se mi nezdá.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VENIKA: Nejsem si jistá, že je to až tak dobře. Existují teorie, že až polovina lidí je proti covid už předem imunní a že jsou to ti, kteří prodělávali tady ty neškodné rýmičkové koronaviry (plus možná i zvířecí). Takže jo, chodit s nemocnými děti do kolektivu se nemá, ale je úplně klidně možné že to, že se to u nás dělá nás momentálně zachraňuje před "italským scénářem".
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    U nás "adaptace" u staršího syna proběhla, ale z důvodu, že učitelka byla na celou třídu sama (syn nastupoval v únoru ve 2,5) a školka hledala novou učitelku, tak abych mu případně se pomohla zorientovat a určitě to pomohl tomu, že nebyl problém se sžít. Mladší dcera nastoupila bez adaptace ve 2 letech v říjnu a nedala to. Nechala jsem ji tam asi týden na dopo a stáhla jsem ji, že počkáme (celou dobu byla zaražena a jen koukala a to je/byla sluníčko, co od rána nezavře pusu) .. znovu začala v únoru, a už to proběhlo bez problémů (ujala se jí učitelka, a krásně ji pomohla vplout-škoda že to byla zastupující učitelka).
    Takže určitě záleží na učitelce, mi osobně zezacatku učitelka od dcery nesedla, až v dalším roce jsme vztah spravily a dceru má ráda, přistoupila i na "výmysly" ohledně jídla, aby dcera vůbec něco jedla . Ale je taková ta "raznejsi" učitelka a bohužel si nesedla s učitelkou v letošním roce, kterou dcera miluje, takže v dalším roce budou mit deti další novou učitelku. Syn měl starší paní učitelku a byla skvělá. I přesto, že syn poradne nemluvil do 4 let, tak spolu komunikovali a všechno vyřešili.
    MITHRILIEN
    MITHRILIEN --- ---
    VENIKA: To je fakt! Dneska psali v mailu z MŠ, že prosí rodiče o nošení roušek při příchodu a vyzvedávání dětí a že dětem budou v ranním filtru měřit teplotu.
    Jen by mě zajímalo, jakou hranici teploty nastaví - jestli fakt pošlou domů i děti s 37,1 nebo tam bude nějaká tolerance. Protože úplně vidím, jak budou rodiče protestovat, že lehce zvýšenou teplotu má dítě kvůli tomu jak pospíchali do školy nebo kvůli čepici/kapuci apod. (a bude to vlastně v řadě těch případů asi i pravda).
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    KATIA: presne. Citila jsem se fakt blbe a pritom nebyl vubec duvod, on byl v pohode.

MITHRILIEN: ad ta imunita, ony s tim mozna ta covid opatreni trochu zahybou. Protoze u nas se bezne stavalo, ze deti chodily se zelenou rymou nebo se skoro dusily kaslem. A ucitelky to nijak moc neresily. Ted s tim silentsvim, merenim teplot apod. bych cekala, ze by takovy deti mohly obracet rovnou ve dverich.
    KATIA
    KATIA --- ---
    VENIKA: aby se člověk ještě cejtil blbě, že teda jako pracuje ;-(
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    KATIA: Oni to maji postavene trochu na vydiraci notu ve smyslu, kdy jedina zminka o individualni domluve je, pokud diteti adaptaci poskytnout NEMUZES.
    Coz je samozrejme druha vec, urcite existujou rodice, kteri proste mesic vyzvedavat dite po obede nemuzou, to je proste hodne.
    MITHRILIEN
    MITHRILIEN --- ---
    VENIKA: Taky jsem to slyšela :) Naše dosavadní zkušenost je z předškolky (vlastně jen hlídací klub v rámci RK poblíž) - Robin tam šel v únoru, 2,5 roku, první týden třídenní dopolední docházky a přišla rýmička.. Nekomplikovaná, bílá, bez teplot, bez kašle, ale tak jsme svědomití a nechali ho týden doma. Další týden 3 dny docházka a zase to samý, takže radši doma. No a pak už přišel březen a šílenství s coronou, celej rodinnej klub zavřel a hotovo.
    Teď bude první měsíc/měsíce zase chodit jen na 3 dny dopoledne, naštěstí nás nic nenutí, abychom to museli brát hopem.
    Spíš jsem zvědavá, jestli si v kolektivu bude opět trénovat imunitu :) Dítě, který do tý doby mělo jednou rýmu a jednou horečku po očkování (a to s ním jsme pořád s jinýma dětma, vymetali jsme zvlášť v zimě předtím všechny herničky v Praze a okolí atd.). Mohla to být samozřejmě i náhoda, ale pochybuju.

VENIKA: Té povinnosti taky nerozumím, vždyť je snad samozřejmost řešit tyhle věci individuálně. Nebo by měla být.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam