• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ANNAWA: na zakladce mě dovnitř pustili, bo syn nastupuje do nové školy, ale musela jsem si dát roušku.. byla jsem jediný rodič s rouškou, s učitelkou ve vestibulu jsem už mluvila bez roušky a 8. máme schůzky, zatím nevím jestli s rouskami :)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ZEMINO: vůbec. Na zakladce rodiče spíš nesmí dovnitř, ale taky budeme moci na skupinovku. No, uvidíme.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    A máte mít ve školce jako rodiče roušku? U nás to nepožadují.. přitom o prázdninách ,když jsme to měli nakazano v mhd a u doktorů, tak jsme je ve školce nosili taky.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KATIA: zjevně.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ANNAWA: letos vymýšlejí, jak přimět rodiče, aby trávili, co nejvíc času ve školce????
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    Pořád nějaká překvapení. Naše školka posunula dobu maximálního příchodu z půl 9 na osm. Sice se mi to nehodi, ale budiž. Naživo z nich vylezlo, že lepší by byla půl osma. Tak to ne.
    Do loňska měli každé pondělí ráno společný úkol s rodiči, člověk duchem už v práci na poradě se zul a šel něco pizlat a lepit do třídy.
    Letos je společný úkol s rodiči denně! Protože mají Začít spolu atd., na úkol se teda nemusí do třídy, ale vyčlenili malý nízký stolek v tmavém rohu chodby.
    Jako nechci dítěti kazit pověst, ale ne, netěší mě to.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    POZITRON: tak i toho chlapecka, co kricel celej rudej, si maminka vyzvedavala az po obede, asi si rano nakonec zvyknul.
    jinak ja jsem mile prekvapena, jednak chodi syn do tridy s dcerou takoveho sympatickeho paru od nas z baraku a pak ze mame 2 mlade ucitelky a jednu starsi na tridu asi 15 deti. tedy ony to jsou 2 ucitelky a jedna asistentka, nevim jeste, kdo je kdo, kazdopadne je to na muj vkus dost personalu na tak malo deti. :) akorat se zda, ze 2 nove otevrene tridy nejsou vekove smisene, to me trochu mrzi.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Tak u nas cela adaptace vypadala tak, ze po 30 minutach uz jsme tam byly jen 2 matky, ostatni v cudu a kdyz odesla predposledni, sla jsem teda taky. :) A prej tam dneska budou deti normalne az do obeda, pujdou i na zahradu, kdyz nebude prset. Tak asi v pohode. :)
    Kdyz jsem tam jeste byla, tak mel pouze jeden chlapecek zachvat, ale takovej, ze sly ucitelky volat mamince a to se snazily ho zabavit a zapojit do hry. Marne.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    TRISSIE: haters gonna hate:)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TEKKIT: buď někdo nemá rád tebe konkrétně, nebo ranní lidi :-)
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    TEKKIT: že mám minus za kazdy příspěvek? ok...ale za oteviracku skolky?:)))
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    MITHRILIEN: Mne zrovna to mereni teploty prijde trochu na nic. Kdyz uz je rodic tak mimo, ze chce dat dite s teplotou do skolky, tak mu imho na prichod soupne nejakej sirup. A zrovna u tech horecek pres den bych i cekala, ze to ucitelky resi. Ty zahleneny dusici se deti, u kterejch se tvari jakoby nic, me trapi vic.
    U nas ted musis kazdy ráno navic podepisovat, ze dite nevykazuje znamky infekcniho/respiracniho onemocneni. A nepousti nas ani do satny. Toho prvniho to bude organizacne hell.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TRISSIE: Pak jsou ještě ve hře ty zvířecí, no. Kdo nemá školkové dítě, ten má u nás alespoň psa, včetně velkých měst :o)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: jak píše KATIA, Francie třeba to má hodně volné - když poslouchám svou francouzskou kamarádku, s čím normálně dává dítě do školky, tak mi vstávají vlasy hrůzou (jako, když problije noc, ale ráno už ne, tak prostě šupajdí - to mi prostě přijde blbé i vůči tomu dítěti, teplota je důvod zůstat doma až od 38+, kašel rýma libovolné barvy se neřeší) - a přesto tam covid jede dost zle :-(
    KATIA
    KATIA --- ---
    TAPINA: o tom jsem ještě nečetla, ale o teorii, ze covid mají mladší děti méně často a souvislosti s "rýmičkami" ano.
    ale jinak mám dojem, že země na západ od nás - fr, de, be - mají ještě volnější přístup, děti normálně chodí s kašlem, rýmou, nic se neřeší, a s covid mají taky problémy v dospělé populaci, takže předpoklad až poloviny imunních lidí se mi nezdá.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VENIKA: Nejsem si jistá, že je to až tak dobře. Existují teorie, že až polovina lidí je proti covid už předem imunní a že jsou to ti, kteří prodělávali tady ty neškodné rýmičkové koronaviry (plus možná i zvířecí). Takže jo, chodit s nemocnými děti do kolektivu se nemá, ale je úplně klidně možné že to, že se to u nás dělá nás momentálně zachraňuje před "italským scénářem".
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    U nás "adaptace" u staršího syna proběhla, ale z důvodu, že učitelka byla na celou třídu sama (syn nastupoval v únoru ve 2,5) a školka hledala novou učitelku, tak abych mu případně se pomohla zorientovat a určitě to pomohl tomu, že nebyl problém se sžít. Mladší dcera nastoupila bez adaptace ve 2 letech v říjnu a nedala to. Nechala jsem ji tam asi týden na dopo a stáhla jsem ji, že počkáme (celou dobu byla zaražena a jen koukala a to je/byla sluníčko, co od rána nezavře pusu) .. znovu začala v únoru, a už to proběhlo bez problémů (ujala se jí učitelka, a krásně ji pomohla vplout-škoda že to byla zastupující učitelka).
    Takže určitě záleží na učitelce, mi osobně zezacatku učitelka od dcery nesedla, až v dalším roce jsme vztah spravily a dceru má ráda, přistoupila i na "výmysly" ohledně jídla, aby dcera vůbec něco jedla . Ale je taková ta "raznejsi" učitelka a bohužel si nesedla s učitelkou v letošním roce, kterou dcera miluje, takže v dalším roce budou mit deti další novou učitelku. Syn měl starší paní učitelku a byla skvělá. I přesto, že syn poradne nemluvil do 4 let, tak spolu komunikovali a všechno vyřešili.
    MITHRILIEN
    MITHRILIEN --- ---
    VENIKA: To je fakt! Dneska psali v mailu z MŠ, že prosí rodiče o nošení roušek při příchodu a vyzvedávání dětí a že dětem budou v ranním filtru měřit teplotu.
    Jen by mě zajímalo, jakou hranici teploty nastaví - jestli fakt pošlou domů i děti s 37,1 nebo tam bude nějaká tolerance. Protože úplně vidím, jak budou rodiče protestovat, že lehce zvýšenou teplotu má dítě kvůli tomu jak pospíchali do školy nebo kvůli čepici/kapuci apod. (a bude to vlastně v řadě těch případů asi i pravda).
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    KATIA: presne. Citila jsem se fakt blbe a pritom nebyl vubec duvod, on byl v pohode.

MITHRILIEN: ad ta imunita, ony s tim mozna ta covid opatreni trochu zahybou. Protoze u nas se bezne stavalo, ze deti chodily se zelenou rymou nebo se skoro dusily kaslem. A ucitelky to nijak moc neresily. Ted s tim silentsvim, merenim teplot apod. bych cekala, ze by takovy deti mohly obracet rovnou ve dverich.
    KATIA
    KATIA --- ---
    VENIKA: aby se člověk ještě cejtil blbě, že teda jako pracuje ;-(
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    KATIA: Oni to maji postavene trochu na vydiraci notu ve smyslu, kdy jedina zminka o individualni domluve je, pokud diteti adaptaci poskytnout NEMUZES.
    Coz je samozrejme druha vec, urcite existujou rodice, kteri proste mesic vyzvedavat dite po obede nemuzou, to je proste hodne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam