• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      SKALARIAK: jakoze adobe stdt blby a camera stdt good, tak jsem to myslel
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      NIXX: jej tak to sem to prohodil samozřejmě, pardon :)
      NIXX
      NIXX --- ---
      SKALARIAK: To je myšlený jako trolling? Jestli jo, tak smekám :)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      KOZEL: presne tak, adobe standard dava hrozny vysledky (mluvim o 5DmkIII) a adobe standard jsem byl spokojen, nicmene jak porad melu dokola, ted s D750 je to docela boj s tema pletovkama a dost s tim bojuju, tak cekam co ta mark IV :)
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      Nejsem si jistej, jestli tvoji zpravu chapu spravne, ale jeste teda pro jistotu: Adobe Standard mi delal hnusny barvy, hlavne pletovku a stalo me moc prace to dostat do pouzitelnyho stavu. Problem temer odstranen pouzitim Camera Neutral. Me se zatim jeho barevnej vystup libi. Nerikam, ale ze neni nic hezciho, jen jsem nic hezciho nenasel u sebe v LR :-)
      U spousty fotek nemusim delat uz zadne dalsi upravy (moje defaulty jsou cca jen Camera Neutral & Highlights -25 & NR dle ISO & Remove chromatic aberration)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      KOZEL: tak jestlis i to drtil na camera neutral tak te docela obdivuju, z toho lezou fakt hnusny vysledky .)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: 5D Mark III a Mark II... ale co má zkušenosti kamarád, který zkoušel stereofotky, tak opravdu je potřeba udělat kalibraci pro konkrétní instanci daného modelu.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: pro jakej to delas fotak?
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      KOZEL: Já jsem zase strávil dost času s vytvářením profilů foťáků pomocí kalibrační tabulky (ColorChecker Passport) a ani po mých sedmi verzích jsem to ještě nevychytal. Ale blížím se :D
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      BLACKX: U nás tak 3000 fotek za svatbu a odevzdavame 200-300. Trideni fotek nemam moc dobre zmereny, ale na upravach stravim v prumeru 1 minutu na fotku.

Dost pomohly vychytany defaulty per kamera a ISO. Planuju ale ted zkusit ten plugin, co reguluje NR v zavislosti na Exposure a ISO. Ted mam NR v defaultech pro ruzny hodnoty ISO.

Nejvic casu v PP mi ale usetrilo prepnuti barevnyho profilu z Adobe Standard na Camera Neutral (Canon). Nechapu jak jsem na to mohl prijit tak pozde :-P
      EGGH
      EGGH --- ---
      BLACKX: Dávám tak 400 - 500 ale příští rok to plánuji snížit. Těch 300 je podle mě ideální.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      EGGH: Nevím, možná to flákám :) Kolik těch fotek odevzdáváš? Já mám tak 800 - 900 nafocených fotek za celodenní svatbu a odevzdávám kolem 350. Ono se to teda různě liší, ale tohle je typická situace.
      EGGH
      EGGH --- ---
      BLACKX: To je super čas, já se ještě pod 4 dny nedostal. Resp. svatba, ze které přivezu cca 2000 fotek mi zabere minimálně 4 x 8 hod.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      SKALARIAK: No finalni ano, ale to uz 90% fotek nepotrebuje
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      HUGGI: no tomu nak nerozumim, finalni doladeni expozice se muze delat prece jen na jedny fotce ne? protoze pro kazdou bude nejaky jiny logicky....
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      SKALARIAK: V prvnim kole klidne po desitkach fotek v malejch nahledech, v druhym "detailnim" pri veliosti nahledu 2-3na radek
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      HUGGI: ze upravujes expozici u vic fotek najednou? :)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      SKALARIAK: V naprosty vetsine ano..a vetsinou i hromadne 1-4fotky co mam na strance..

Zjistil jsem ze pri jednotlivym ladeni fotek nejsem schopnej drzet uplne stejny ladeni v ramci treba 200fotek..
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      jinak panel jsem si nakonec koupil https://www.alza.cz/27-dell-u2715h-ultrasharp-d2270731.htm tak pak dam nejaky info jk se s nim dela, nicmene mi trvalo 3 hodiny a nakup dvou ruznejch kabelu, nez sem s GTX 550 ti rozchodil plny rozliseni, absolutni demence, pritom na NTB pres display port to slo automaticky hned....
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      HUGGI: takze expozici ladis tema posuvnikama po tretinach v panelu quick develop?
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Ok, celkem by mě zajímalo nějaké srovnání efektivity.

Nedávno jsem byl zvědavý, jak dlouho mně přesně trvá zpracování svatby, tak jsem si to stopoval :) (Dokonce ani na Nyx jsem v tu chvíli nechodil!)

Když se to rozpočítalo na fotky, tak ve vybírací fázi jsem spotřeboval 5 sekund na _pořízenou_ fotku (a na jednu _finální_ fotku padlo asi 1,5 fotky, které jsem vyhodil) - tohle se zdá hodně na rozhodnutí, ale je v tom i čas, kdy jsem procházel nějakou sérii a pak se vracel a rozhodoval, kterou nechat.

Druhá, upravovací, fáze mně pak zabrala 30 sekund na finální fotku.

Celkem tedy i s výběrem je to asi 40 - 45 sekund na finální fotku.

Je to divné, protože jindy mně ta úprava trvá dýl, ale asi je to Facebookem a Nyxem :) Tady je vidět, kam až jsem se dostal, když jsem se nenechal rušit.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam