• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NONOBODYTěstoviny, nudle, pasta a basta!

    Klub pro milovníky těstovin.
    
    Tipy, triky, rady, recepty, vychytávky, omáčky, doplňky.
    Vrtule, mušličky, špagety, lasagne, kolečka, zvířátka i jiné tvary.
    Vymýšlíme nové chuťové variace.
    Pro všechny nudložrouty a rychlovařiče.


    Zadávání receptu:
    1.) Recept na: Název (kvůli filtru)
    2.) Ingredience (ať to nelovíme v textu)
    3.) Postup
    4.) Počet porcí z uvedené dávky surovin
    5.) Zhodnocení
    6.) Případné tipy, variace...


    rozbalit záhlaví
    KLARYSSA
    KLARYSSA --- ---
    WARE: jj,zni to vyborne ,jednoduche a hlavne urcite mnamka,vyzkousim:)
    WARE
    WARE --- ---
    Moje oblíbené: Do uvařených fusilli přidáme tuhle směs:
    Listový špenát na drobno nakrájený a rozumně přidaný drcený česnek.
    Dosolíme podle chuti a můžeme decentně zalít olivovým olejem.
    Můžeme taky přidat strouhaný parmezán.
    NONOBODY
    NONOBODY --- ---
    AETHER: taky dělám bez bešamelu, záleží, jak se mi zrovna chce...je fakt, že s moukou se to nesmí přehnat, jinak je to slizblaf:)
    NONOBODY
    NONOBODY --- ---
    VERCA_ZABA: ty zapeceny nudle sou gut))
    SAKJA_PANDITA
    SAKJA_PANDITA --- ---
    AETHER: no jasný no. uvětšího množstvíí se to snažím skloubit:)
    AETHER
    AETHER --- ---
    SAKJA_PANDITA: tak u vetsiho mnozstvi uz si holt musis spocitat, jestli jedes na ekonomiku nebo na chut, ale tahle varianta proste chutnejsi je (ja nemam nic proti besamelu, jen proste zrovna v tamtom receptu mi ta mouka prisla byt zbytecne navic)
    KLARYSSA
    KLARYSSA --- ---
    AETHER:presne tak,muj pritel me naucil to same:)
    SAKJA_PANDITA
    SAKJA_PANDITA --- ---
    AETHER: to je fakt, ale když chceš té omajdy udělat víc, než máš těch "zahušťovadel" v podobě sýrů (já to právě třeba zahustim ještě apetitem nebo matadorem, když mám nedostatek nivy), tak je bešmel k nezaplacení.. když pak vařim pro6 lidí a chci, aby zbylo napřidání, tak bych to musela zahušťovat fakt milionem sýrů a pak ta omᚨčka je taky dost těžká.. protokolikrát místo smetany požiju mléko, protože to tak nezatíží, jako ta tučná smetana. ale chutná to lépe, ale dá se to udělat tak, že se to skorem nepozná:)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    NONOBODY: jedna (praso)rychla mikrovlnkova varianta, kterou mam rad ja z dob, kdy jsem tenhle pekelny pristroj vlastnil - v podstate trochu chudsi, ale hadal bych se ze minimalne stejne chutna varianta tveho receptu.

    Nakrajet dostatek anglicke slaniny, pretavit rychle v mikrovlnce, pridat do misky dostatek (hodne) nivy nakrajene/nadrolene na drobno, posypat hodne cernym peprem, rozpustit trochu, pridat zakysanou smetanu, rozpustit uplne (nadvakrat a mezitim poradne promichat), zalit tim testoviny - hotovo, samozrejme jde delat i bez mikrovlne trouby, ta je na to rozpousteni syru, at ma jinak obecne spoustu nevyhod nesmirne rychla, cista a pohodlna :)

    Dobry bonus je taky udelat si spenat s cesnekem, soli a opet trochou pepre a na zaver vmichat.
    AETHER
    AETHER --- ---
    NONOBODY: besamelova omacka je moc dobra, ale kdyz vynechas mouku a napred na lehce osmahle slanince rozpustis nivu a az pak zalijes smetanou, omacka Ti take zhoustne a bez te mouky to chutna mnohem lepe (uz to ovsem neni besamel) - ja napred taky delala vsechno s besamelem (misto smetany jsem tedy casto davala jen mleko), ale pak jsem potkala jednoho kuchare, ktery mi ukazal tenhle postup a tahle varianta mne i vsem stravnikum chutna podstatne lip:)
    NONOBODY
    NONOBODY --- ---
    Recept: Čínské nudle mojí máti

    1/2 kg kuřecího masa (příp. krůtí, vepřoví, králík)
    1/2 hlávky čínského zelí
    2x papriky
    3x mrkve
    1x porek
    2x vajíčka
    solamyl
    sojová omáčka
    1x nudle, nejlíp fettucie
    sůl, pepř, olej

    Vajíčka romícháme a přimícháme solamyl, tak aby vzniklo řidší těstíčko.
    Maso nakrájímena nudličky, osolíme, opepříme a vmícháme do těstíčka.
    Zeleninu nakrájíme na tenké nudličky, a pak zprudka osmahneme na pánvy.
    Tak aby změkla, ale zůstala zároveň křehká. Při smažení zeleninu osolujem.
    Každý druh zvlášť, aby nám nerozbředla. Osmahlou zeleninu, odkládáme do velké mísy, kam postupně, vložíme všechny ingredience a přiklápíme pokličkou, aby nevystydla.
    Mezitím dáme vařit těstoviny.
    Poslení osmahneme maso. Těstíčko nám je pěkně obalí a vzniknou malé šťavnaté řízečky.
    Nakonec vše smícháme v míse a dochutíme pořádně sojovkou.

    Porce: 6 a více (podle toho, jak moc se budete cpát...)

    Je to dobrý teplý i studený.
    Dle chuti lze přidat žampiony (nebo jiné houby).
    Já občas přidávám celer, taky tenký plátky, dodá takovou zvláštní chuť.
    Výborná je varianta s červenou curry pastou.
    No a vegetariáni, si tam prostě to maso nemusej dávat a je to taky gut.
    NONOBODY
    NONOBODY --- ---
    Děláte si někdo domácí těstoviny?
    Máte někdo zkušenost se strojkem/mlejnkem na nudle?

    NONOBODY
    NONOBODY --- ---
    Můj recept:
    Nivová smetanová omáčka:

    15gkg ang. slaniny
    15dkg a více Nivy
    1 smetana (12procent)
    cca. 2 lžíce másla (olej)
    cca. 2 lžíce nejlépe hladké mouky
    česnek, bazalka, oregáno, bílej pepř, muškátoví oříšek
    1 nudle

    Dáme vařit nudle.
    Ropustíme máslo, osmažíme slaninu.
    Zaprášíme moukou, přidáme koření, mícháme - vznikne nám kašička.
    Přilejeme smetanu- vznikne bešamel.
    Do toho nahážeme kostky nivy. Necháme rozpustit.
    Dochutíme, česnek přidáváme nakonec, když omáčka zhoustne a pak již nevaříme.
    Mezitím už by měli bejt těštoviny aldente.
    Takže můžem servírovat.

    Počet porcí: 3-4

    Tak tohohle se můžu užrat já už roky.

    Lze různě kombinovat s jinými sýry, případně, použít jiný než nivu.
    Slanina lze vynechat.
    Uvedená koření měnít dle chuti.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLARYSSA: já si ujíždím na klasických carbonara, zejména, když se dokopu koupit si dobrou slaninu.

    To zahrnuje pouze vypečenou slaniu s opečeným česnekem, to nalít do čerstvě uvařených dobrých špaget a do těch horkých špaget s horkým tukem rozklepnout vajíčka (jedno na osobu). A posypat sýrem na těstoviny, nikoliv českou 30%. Z úsporných důvodů používám Grand Moravii, ale parmezán nebo pecorino by byly o třídu víš.

    Recept třeba tady http://labuznik.com/recipe.php?ID=17020
    INSEQUI
    INSEQUI --- ---
    KLARYSSA: Tak to zni dobře:)
    NONOBODY
    NONOBODY --- ---
    Jo sýrosmetanovy jsou vděčný))
    SAKJA_PANDITA
    SAKJA_PANDITA --- ---
    KLARYSSA: hmmm dělám to stejně, akorát smetany dávám míň a pak to celý přeliju vajíčkem a zamíchám na pánvi.. zeptej se muže, jestli se to tam u nich ve slunné Francii taky tak dělá, protože se domnívám, že Carbonare se tak dělaj(jakže podle "tradičního" receptu..)..
    KLARYSSA
    KLARYSSA --- ---
    Recept:Testoviny Carbonara od Jean Louise
    Potreba:smetana,slanina cesnek,syr-eidam nebo emental,testoviny
    Slaninu nechame v kastrolku opect,pridame tri strouzky cesneku,rozdrcene,sul,pepr,a zalijeme smetanou-nejlip 33 %,nechame to bublat,az omacka zhoustne,mezitim uvarime testoviny,nejlip cely pytel,a az budou dame je do kastrolu,a pridame do nich syr,cim vic tim lip,a poradne zamichame,aby se syr dostal uplne vsude,potom zalijeme smetanovou omackou,a podavame.....
    Tak tohle je fakt jednoduche,rychle a vyborne jidlo co me naucil muj pritel z Francie,nejlepsi kuchar co znam:)
    Dobrou chut
    INSEQUI
    INSEQUI --- ---
    Spaghetti aglio, olio peperoncini


    Ingredience: 1/2 balení špaget, 3 stroužky česneku, sušené papričky peperoncini dle chuti, čerstvá popř. sušená petržel dle chuti, 4 lžíce olivového oleje

    Postup přípravy: Špagety vaříme ve značně osolené vodě, až než jsou "al dente" (na zkus). Česnek nahrájíme ostrým nožem na velmi tenké plátky, sušené peperoncini a petržel (máme-li čerstvou) posekáme. Do pánve přidáme olivový olej, plátky česneku, a posekané peperoncini. Na mírném plameni ohřejeme, pozor nesmažíme! Česnek se nesmí zbarvit. Pánev sejmeme z plotny, přidáme scezené špagety, promícháme přidáme petržel, znovu promícháme a podáváme.

    Tipy: petržel lze též ohřivat v oleji, podle toho, co komu chutná lépe. Peperoncini jsou jsou z rodiny pálivých červených papriček, mají ovšem jiný stupeň pálivosti než chilli papričky a jsou menší. Lepší obchody s kořením je mají. V případě nouze lze použít i kořenící směs Piri-Piri, kterou lze zakoupit v hypermarketech. Kdo cítí pořebu, může si hotové jídlo na talíři ještě dosolit.

    Toto tradiční a velmi jednoduché jídlo je známé v celé Itálii, v Neapolské variantě se jí těstoviny Linguine. Oproti různým fámám a české tradici podávání špaget s vidličkou a lžící je spravný způsob jezení špaget omotávání špaget kolem vidličky za současného tlačení proti okraji talíře.
    NONOBODY
    NONOBODY --- ---
    Zadávání recepzů viz záhlaví...
    KUKATEKK
    KUKATEKK --- ---
    NONOBODY: pro mě jednoznačně http://www.grosseto.cz/ jednou jedinkrát mi tam nechutnalo, je to už pár let dozadu a mám takovej pocit, že to byly gnocchi, ale jinak tam chodím minimálně 10 let a nemohu si stěžovat ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam