• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BALAENA: no Pájovi je teď 10 týdnů a já se budu tím Fuchsem řídit, a to primárně proto, že potom nebudu muset tak pečlivě zkoumat etikety a vylučovat všechno lepkové :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: však říkám, že to TEĎ říkají :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BALAENA: ovšem je otázka, co budou ta velká jména říkat za rok, dva, nebo za pět.

když si vezmu, jak se návody v tom, co s dětmi dělat, mění...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    LUBAR: je, je to dokonce obří změna i proti období proti čtyřmi nebo pěti lety, kdy Fuchs napsal Alergie číhá v jídle a pití.
    Fuchs si veřejně sypal popel na hlavu, že prý bude muset připravit nové vydání a tam to hodně tučně opravit
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    BALAENA: Ale je to obrovská změna oproti době před sedmi lety, kdy byl lepek na indexu do roka :))
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: takhle to teď říká i Fuchs a Frühauf, a to jsou v tomhle ohledu dost velká jména.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    UMA: co jsem si googlila, tak podle posledních studií je nejnižší riziko vzniku alergie na lepek, když se začne podávat v 5-7. měsíci při současném kojení.
    Tak mi to říkal i pediatr - ale je na to tisíc a sedm názorů.
    UMA
    UMA --- ---
    holky, mam dotaz, jak a kdy nejlepe zacit s podavanim "lepkovych" potravin?
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    VERONIKA22: +
    MALKE:dík holky :)
    MALKE
    MALKE --- ---
    QUAACA: Vynechávám ostrá s papričkama, jinak od roka a půl s námi (on teda moc nejí). Cibule a česnek není vůbec problém, pepř jí taky. Respektive (ne)jí to úplně jako svoje jídlo, tak to neřeším. Jí i jídla s alkoholem (teda zatím jedl asi dvě), pokud je v receptu "přilijte na závěr", prostě to liju dřív, aby se alkohol odvařil. Vyhýbám se uzeninám (nedůsledně) a celým ořechům (důsledně). Jo a tučné vepřové, to taky ještě nikdy neměl (a my asi dvakrát od jeho narození:) ).

Z toho tvého bych se vyhýbala taky jen extraostrým gulášům a Mexiku.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    QUAACA:
    a)franc. bram vidím jako OK, do hromady těstovin bych masa a hub dala jen krapítek na obarvení, lasagne neumí natálka nabírat a jíst tak jsem tentokrát odlila boloň.omáčku do skleničky a pak dostala kolínka s boloň.omáčkou
    b) tak z guláše odeber naběračku než tam přidáš ostré koření
    c)rizoto je v pohodě :o)
    d)taky vaříme a zase dávám natálce třeba rýži nebo knedlíky na kostičky a jen pokapané touto omáčkou aby jí to chutnalo
    e)nepapá nikdo z nás
    f)všechno úplně super - prostě radši vždycky dám spousta té přílohy aby se dítěti zaplnil žaludek a jen trochu omáčky
    g)natálka to moc nepapá ale třeba v polívce to sní. ale jelikož jí pouze rukama - tak jsem uvařila květák a brokolici co nejvíce v celku a v mističce zalila jen trochou polívky plus maso ze kterého se dělal vývar
    h) ano když jsem líná vařit pořádný oběd a dělám jen polívku tak pak douvařim brambory na velké kusy a zaleju to trochou polívky - uzpůsobeno, že se nenechá krmit
    ch) co je potřeba smažit tak natálce dělám na tefl.pánvi na sucho a nebo tam dám krapítek oleje a pak to zabalim do hromady papír.kuch.utěrek
    i) natálce dávám běžně a vždy teda jen to co je nejvíc libové aby neměla výčitky svědomí - že pečené je nezdravé :o)
    knedlo zelo zatím nedostala ale jedla by to asi ráda, když jsem dělala plněnou papriku tak myslím dostala jen kolínka, rajskou a trochu masa z papriky, z ptáčků jsem odkrojila kus hovězího a to dostala s omáčkou a rýží.
    s pomazánkama ještě velkou zkušenost nemám a jelikož natálce pečivo skoro nejí tak vždy dostane namazané kostičky chleba a prstíkem to sešťourá a olíže
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    QUAACA: dnes jsme měli rýži, hovězí maso a dostala trochu hnědé omáčky dochucené jen kostičkama nakládaných kyselých okurek.
    jinak miluje lečo ale aby se pořádně najedla tak dostává hromadu kolínek a jen několik lžič leča do toho.
    když třeba jíme bramborový guláš taky - dostane hromadu brambor a do toho krapítek omáčky na ochucení.
    LILY
    LILY --- ---
    QUAACA: uá, dostala jsem hlad :)
    Jinak když máme v jídle česnek, cibuli a lehounce pepř, tak to dítě jí s námi.
    A dnes jsem načapala muže, jak spolu snídají rizoto s hodně pálivým kari od včerejší večeře, mužovi totiž pálivé téměř nepřišlo. :)) Asi budu dnes častěji přebalovat hnusnou mazlavou hmotu, ale jinak snad dobrý.
    MEDOULKA: jo táák.. :)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    QUAACA: mates je hrozně polivkový..a pak miluje brambory v různých podobách a těstoviny.. prostě tozatím neřeším.. samozřejmě že zkouším dát i občas z toho co vařím pro nás..ale většinou to skončí tím,že si dá brambor nebo těstovinu samostatně.. nutit ho nebudu.. jíst jí hodně i tak..
    samozřejmě že na návštěvách apod sní všechno..
    chtěla bych to mít jako tvoje kamarádka..protože díky toho,že vařím jemu zvlášt,tak pak nebaví vařit ještě pro mě,tak pak skoro nejím..
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    LILY: eh, no ja jsem inspirovala dospelackou kuchyni, omlouvam se!:)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    BALAENA: mňam! tak to koupím, dík.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    QUAACA: na másle s kmínem (zde doporučuju mletý) a s bramborami můžeš udělat i lososový filet, tam je kostí jen pár, jsou na předvídatelných místech a dobře se vyndávají, nejsou moc drobné
    a dětičkám se to růžové maso většinou líbí
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    BALAENA: no asi máš pravdu, je fakt, že se i z těch rizot dají dělat různé varianty, pak jsem ještě zapomněla na ryby, nějaké dětské filé na másle s kmínem a bramborem, to už jsem jí jednou dělala a byl úspěch :)
    spíš asi budu muset začít vařit častějc, vařím tak 3-4x týdně teplé jídlo, sama se někdy odbydu chlebem k obědu.

ale stejně chci vědět tipy na to co vaříte vy ostatní, pro inspiraci! ;-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    QUAACA: no, tak až na bod b (vzhledem ke kořenění) mi to nepřijde tak tragický. samozřejmě nebudeš těstoviny zapékat s uzeným, ale s brokolicí nebo se směsí zeleniny, přimícháš kousky kuřecího předem orestované na pánvi, rizoto a maso na kmíně je v pohodě (jen málo solit, dosolíš si na talíři), těstoviny na mnoho způsobů - i mezi tím se některé způsoby najdou, brokolice, květák, polévky stačí hlídat, co tam dáváš, to je v pohodě. nesmažíš, to je fajn, péct bys klidně mohla častěji, pod pokličkou a nenechat vysušit, aby bylo maso měkké (nakonec proč nemít společné brambory, ty k nim něco ostrého a malé necháš upéct kousek masa, to jen strčíš do trouby a minimum další práce navíc). pomazánky z vhodných surovin jsou naopak velice žádoucí.

prostě když budeš málo solit a kořenit, fakt se toho většina použít dá (že to u nás nešlo, bylo něco jiného, pro dítě s finančně náročnější potravinovou alergií fakt vaříš extra, pokud rodinu nechceš zruinovat úplně)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    já když tak přemýšlím, co doma vaříme:

a) zapečený jídla (francouzské brambory, těstoviny s uzeným a houbami, lasagne)
    b) guláše a chilli con carne (pořádně ostrý)
    c) rizoto (italský, parmezán a lišky a sušená rajčata)
    d) maso na kmíně či houbách
    e) kuskus nebo quinou s restovanou zeleninou
    f) těstoviny na mnoho způsobů (boloňské s mletým masem a rajčatovou omáčkou,
    s kuřecím či krůtím masem se smetanovou omáčkou nebo sýrovou, s pestem apod.)
    g) brokolici, květák
    h) spoustu polévek (vývary, rajskou, gulášovku, bramboračku, fazolačku, čočkovou, dýňovou, květákovou, brokolicový krém, zelňačku, ... )
    ch) smaženýho minimum (řízky, karbanátky, květákové placičky)
    i) pečeného kuřete taky minimum
    a typicky česká jídla jako knedlo zelo nebo omáčky, plněné papriky, ptáčky - nevařím vůbec, to dostáváme občas od rodičů
    pak ještě děláme hodně pomazánek (vajíčkovou, rybičkovou, pažitkovou, z jarní cibulky, cizrnovou) a slaných koláčů a štrůdlů

no a z toho je pro dítě použitelná tak půlka jídel.. takže asi to budu dělat tak, že když budu mít něco, co může i ona, tak jí to dám a jinak budu mít stále navařeno do zásoby
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam