• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    ZEMINO: bulgur je fajn, jen je to psenice, tudiz zdroj lepku a dle me je dobre stridat prilohy s lepkem s tema bez nej. at si streva taky obcas odpocinou.

    ...mam momentalni zkusenost, jsem treti tyden na bezlepkove diete. nemam alergii, je to jen sousast jakehosi detoxu a muzu vam rict, ze se citim velice dobre. hlady netrpim, je potreba trochu vice casu na pripravu jidla. alespon nemam sklon mlsat ruzne kolace k odpolednim kavickam a vubec neresit akutni pocit hladu zakousnutim se do neceho peceneho. mam za tu dobu dve kila dole, nemyslim si, ze by to byl ubytek na tuku, spis je to voda, kterou lepek udajne zadrzuje. a traveni, nadymani a napr. masteni vlasu...je to pryc. jak mavnutim kouzelneho proutku. takze moje rada...kdyz budete resit co a proc vam zpusobuje urcite potize, tak se zkuste zamyslet i nad mnozstvim mouky a cukru, ktere do sebe vpravujete. nerikam, ze to bude zrovna vas pripad, ale moznost to rozhodne je.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    my si teda doma oblíbili bulgur.Rizota a směsi dělám už jen z něho,všechno hodím do jedné pánvičky a za 15minut hotovo.. žádný hrnec navíc
    GIO
    GIO --- ---
    TORUVIEL: jo tu mam taky rada, jaj to stridam a kupuju ruzny,a le tuhle co pisu asi nejcasteji..




    FILOMENA: vidaho,)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    GIO: dokonce ma diky teto uprave nizsi glykemicky index ;)

    my jedem taky nejvice basmati (v kamuflandu ji maj petikilovku za krasnych 260,-) no a pak naturalku, spis kulatozrnnejsi...kdyz se uvari, tak chutna trochu jak spalda ci kroupy, zkratka uplne jina a chutove zajimava priloha. potrebuje ovsem vice casu a vody na vareni.

    no a kopr...jde o fantasii a um chutoveho ladeni...ja ho davam do polevek, do tepelne upravene zeleniny, do salatu, do zalivek. nakopnul me v tomto dosti kurz makrobiotickeho vareni. u me to neni o ideologii, ale to nepreberne mnozstvi kombinaci zeleniny/obilovin/lustenin, druhu, zpusobu priprav, chuceni...prakticky co obed, to nove jidlo. super
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    Já začla rýží kulatozrnnou (víc se rozváří, my jí dáváme do risot), teď mu vařím většinou parboiled.
    KRKA
    KRKA --- ---
    MIC: basmati
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    LILY: kulatozrnná je dobrá na sladká jídla - rozváří se. z toho důvodu jsem ji mláděti taky vařila jako první, když se učilo kousky v jídle - nezůstávala tvrdá, takže si nestěžoval
    LILY
    LILY --- ---
    Já kupuju nejraději jasmínovou (buď u vietnamců nebo v albertu), případně basmati. A mám ráda i natural, ale musí se dlouho vařit, takže ji dělám v papiňáku (navíc mám dojem, že dítě z ní moc nadšené není). Parboiled mi v posledních letech teda taky přijde hnusná, i když kdysi jsem ji měla v oblibě. :o))
    Pro mládě, když bylo ještě malé, jsem kupovala v dm kulatozrnnou rýži (tuším, že ji měli označenou jako milch reis), nějak mi pocitově přišla nejlepší a jemu chutnala.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    GIO: Basmati se mi taky nikdy nelepí. Chuťově mě osobně přijde nejlepší...a údajně i nutričně.
    GIO
    GIO --- ---
    jinak proces upravy parbolied ryze zadny vyzivove vyznamny hnus teda neni, je jen zpracovana horkou parou a pod tlakem, a tak se nerozvaruje. mi to chutna.)
    GIO
    GIO --- ---
    MIC: ja jim obe, a chutna mi vic ta "sypka". aele samozrejme k cine je tahle co pises, nejlepsi.muj tchan je desny specialista na cinskou kuchyni a vari naprosto bombasticky, dite to teda neji, takze jsem ot, kazdopadne to jedine s touhle jasminovkou v obrim pytli ze specializovaneho obchodu)))

    parboiled mi stasne chutna, protoze je absoultne neslepitelna, coz na ryzi ocenuji jako u prilohy k mnoha ceskym jidlum, tam tu lepici konzistenci nesnasim..
    MIC
    MIC --- ---
    sobě vaříme jasmínovou vietnamskou, je kvalitou úplně jinde než parboiled hnus (gio se snad neurazí), ale já tomu jasmínu pro prcka nevěřím - respektive je podezírám že to není jako za prastarých časů, kdy se provoňovalo čerstvými kvítky jasmínu, ale že to je prostě Éčková příchuť.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TORUVIEL: super díky

    a ještě jsem včera koupila kopr a přemýšlim jestli to prckovi do něčeho zamíchám. mícháte to jen tak běžně jako petrželku? nebo fakt hledáte jídla do kterých se kopr hodí?
    GIO
    GIO --- ---
    MIC: kupuju modrou parbolied od lagrisu a nebo jasminovou takovou cinskou,a le ta parboiled mi chutna nejvic
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    VERONIKA22: Basmati je nej .-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    MIC: zrovna jsem sem vlezla, že se chci zeptat na rýži :oD

    já používam basmati ale teď jsem četla popisek jak zdraváááá je ta Natural. tak přemýšlim zda ji nezkusil. vypadá dost "cereálně" na to že bych jí vařila 10měsíčnímu.

    pak jsem ještě přemýšlela nad tou jasmínovou, že to asi zbytku jídla dodá zajmavou vůni :o)
    MIC
    MIC --- ---
    díky všem za hokaido :-)
    apropos jakou používáte rýži? (já té obyč číňanské nevěřím a na to kolik toho prcek spolkne rád připlatím)
    TULENI
    TULENI --- ---
    MIC: kdyz uz skladovat tak nakrajim na vetsi kostky a soupnu do mrazaku,pak jde odloupnout par kostek a rovnou zpracovat :) me deti ji taky meli nejradsi z prvnich prikrmu...nejvic vedla kombinace brambor-dyne.
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    hokaido vydrzi ve sklepe klidne az do vanoc(idealne aby se nedotykala jedna druhe, ostatne jako se vsim jinym). my ji milujem, je to proste mnamka. a malemu prckovi stopro ano. nase Stelinka ji mela nejoblibenejsi ze vsech nabizenych moznosti.
    GIO
    GIO --- ---
    TRISSIE: klidne sklid, ony dojdou
    GIO
    GIO --- ---
    IORETH: v bille ji maji ted furt, ale stoji padesa korun. nam se nastesti urodilo dost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam