• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    IORETH: Ted tu mam svickovou a suppenfleisch- nevim cesky preklad..mohu to z toho uvarit? Bojim se, ze budu mit tuhe maso pro Michelle - jak dlouho to mam pripadne varit? Varila jsem vzdy jen kureci vyvar
    IORETH
    IORETH --- ---
    HARIBOKACHNA: Vývary jsou asi nejvariabilnější druh jídla, jaký si lze představit. Vyvařit můžeš cokoli s čímkoli a patrně to bude jedlé. Jakékoli maso a jakoukoli zeleninu, možná kromě listové :).

Typická zelenina, která je dobrá v jakémkoli vývaru: Mrkev, celá cibule, celer, petržel
    Přiměřenou dobu před koncem lze do vývaru přidat třeba: kedlubny, květák, ředkev, hrášek, fenykl, brambory, whatever.

Typické koření: Nové koření celé, pepř celý, kmín, bobkový list.
    Zelené koření, které se přidá před koncem: petrželka, celerová nať, pažitka

Experimentovat lze např. s paprikou, koriandrem, zázvorem (výborné do kuřecí či rybí polévky), majoránka

Hovězí, vepřový nebo skopový vývar: Libovolné maso, libovolné kosti, libovolné vnitřnosti kromě ledvin - naházet do hrnce, nechat vařit na pomalém ohni několik hodin. Minimálně tak hodinu a půl. Ledvinky se musí rozříznout, vyčistit, vypláchnout a jednou či dvakrát vyměnit vodu, ve které se vaří. Pokud chceš polévku čirejší, je potřeba sbírat šedou pěnu nahoře.

Krůtí, kuřecí, slepičí, husí, kachní vývar - libovolné kusy nebo celá těla se nechají několik hodin vařit. Kuře aspoň hodinu, dospělá drůbež aspoň dvě. Včetně např. žaludků či srdíček.

Rybí: Rybí hlavy, skelety, celé ryby, rybí maso (nebo obojí) se nechá vařit aspoň hodinu, klidně mnohem déle. Čisté maso, které budete chtít jíst, bych déle než hodinu nevařila, protože je pak dost vysušené.

Děti můžou veškerou svalovinu (včetně srdeční) i vnitřnosti, pokud jich nebude moc.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Ohledně doporučení maso 6x týdně pro nejmenší děti: Někde (myslím, že nějaký britský maminkovský server, nepoznamenala jsem si) jsem se dočetla, že toto doporučení vychází z toho, že děti lépe tráví bílkoviny a tuky, než složité sacharidy. Tj. příkrmy by měly být tučnější a bohatší na bílkoviny, než "zdravá strava" dospělých lidí. Nevíte o tom někdo něco serióznějšího?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KRKA: tak si to začni ověřovat ...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Dítě je vybíravé, má teď to blbé období. Poradíte nějaká dětmi oblíbená bezmasá jídla, která "zaručeně" budou chutnat? Už mě nic nenapadá. A to jsem zkoušela i žemlovku a palačinky, ačkoliv takové věci moc nežerem...odpověď? ble ble :-)
    OTZ
    OTZ --- ---
    dik za dopo az to bude aktualni tak se do toho pustim:)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    OTZ: Stará není, a nemám ponětí, jak se vzdělává v tomto oboru, to se kdyžtak zeptej jí (a mnoha dalších pediatrů, jak zmiňuje KRKA).
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    ZUZKAOU: tak to jsem zrovna z toho minusu nevyčetla, esi neni lepší občas napsat a opravit...
    OTZ
    OTZ --- ---
    TORUVIEL: to se tak rika. ta pani bude uz asi pred duchodem a tak 30 let nesleduje zadny trendy ve vyzive ne?
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    OTZ: No říkals "takovyho doktora bych chtel videt" .-)
    OTZ
    OTZ --- ---
    TORUVIEL: ne diky ja deti nemam nevim co bych tam delal:)

KRKA: nevim no..predstav si tu zatez ledvin a jater. "dle nich" toho nevadi spousta

znate http://www.jimejinak.cz/ ?
    KRKA
    KRKA --- ---
    ZUZKAOU: to se mi nezdá :)
    KRKA
    KRKA --- ---
    OTZ: Všechny pediatry co znám to doporucuji.. To ze se to někomu nelíbí je jeho věc. Me se to taky nelíbí, ale jen jsem tim chtěla říct, ze vývar denne tim padem vadit nemůže (kdyz nevadí dle nich maso kazdej den)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    OTZ: Můžeš ji vidět, klidně ti dám kontakt na naši dětskou :-)
    OTZ
    OTZ --- ---
    KRKA: mimochodem doktori doporucuji maso 6x tydne

takovyho doktora bych chtel videt, zije asi v minulym stoleti..dite nemusi maso vubec, spis to skodi nez prospiva
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EUCHENIE: protože v EU se kuřata ničím takovým nevyhání, jsou velká protože jsou to hybridi různých druhů. Přebírání informací z USA bez ověření evropské reality je hloupé a rozhodně si zaslouží mínusy.

Jo a ani antibiotika v mase či mléce prostě nejsou.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    EUCHENIE: proč minusy? tak pardon, nejsou to sračky, jsou to samy moc zdravy veci, dobrutky a naminky.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HARIBOKACHNA: není to pravda - kosti a maso se přivádí do varu a pak se dá do nové vody pouze pokud chceš vyloženě čirý vývar, protože se ti v té první vodě vysráží bílkoviny, které kalí barvu vývaru. Ovšem taky jsou součást výživové hodnoty, takže pokud ti nezáleží na tom, aby to byla úplně čirá tekutina, tak je vař normálně od začátku.

Obecně vývar, kde jsou hlavní část kosti je extrémně zdravý - protože želatina a spousta minerálů + v tucích rozpustné vitamíny - zejména když do vaření přidáš trošku octa/vína (ve výsledné chuti to nebude poznat, protože se všechno kyselé naváže na minerály)

http://www.westonaprice.org/food-features/why-broth-is-beautiful

česky jsem pak ublogla zde http://www.paleolifestyle.cz/2013/05/19/polevky/#more-3171
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    KRKA: 2-3 dny ...ale Michelle davam jidlo jen v den uvareni a pak nasledujici den
    KRKA
    KRKA --- ---
    HARIBOKACHNA: :D škodlivý? Ježíši ..
    Nic takového jsem v zivote neslyšela a ani nic nevylevam, naopak bych řekla ze je lepší než kuřecí.. A jak dlouho normalne skladujes uvarené jídlo v lednici?
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    KRKA: jj davam tam i maso z kurete co v tom vyvaru vyvarim...
    no jde mi o to jsetli ji mohu udelat i hovezi vyvar? a pak do toho nakrajet to maso z vyvaru? nekdo mi rikal, ze hovezi vyvar je nezdravy! a take,ze prvni vodu co se mi z hoveziho vyvaru vyvari musim vylit a varit znovu, abych tam nemela skodliviny...je to pravda?

a take netusim jak mam treba udelat rybi vyvar pro male dite a jak ho mam skladoat - musim ho varit z hlav jako na Vanoce? to bych asi nezvladla sahat na usekane rybi hlavy.. jak dlouho ho pak mohu skladoat v lednici - ten jsem nikdy nevarila.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam