• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    OTZ: V porovnání s býložravci ano. Člověk má zažívací trakt všežravce.
    OTZ
    OTZ --- ---
    TAPINA: clovek ma kratky strevo?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    OTZ: Ehm, cožeto? Ukaž mi v přírodě jediného býložravce, který má tak krátké střevo jako člověk a chybí mu rezervoár na mikrobiální farmu, která mu bude vyrábět bílkoviny. Člověk fak nemá trávicí trakt býložravce.
    OTZ
    OTZ --- ---
    CORNELA: clovek je vzhledem k usporadani zubu, dylce strev a ph v zaludku spis bylozravec nez vsezravec. to ze se najdou deti s rachitidou je spis tim, ze rodice jsou docela neinformovani a mysli si, ze staci knedlik s omackou, napriklad. teda neni to chyba veg*nstvi jako takovyho ani to nerika nic o tom ze je nutny cpat deti masem. zakladni stav. kameny najdes i vsude jinde nez jenom v mase a mlece (lusteniny orechy obiloviny ovoce zelenina + taky obcas vejce nebo syr). to ze je tu veg. stravu narocnejsi poskladat je nasnade ale rozhodne neplati ze by nemohla byt plnohodnotna a detskej org. nezanasi zdaleka tolik jako ta zalozena na zivocisnych produktech.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANNNA: Ona mezi náma strava dospělých by taky měla být bohatší zejména na bílkoviny, než je strava většiny lidí :o)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORNELA: fakt jsou v ČR doložený děti veganů a spol. s rachitidou? (nezpochybňuji, jen jsem překvapená a chtěla bych aby to bylo publikováno, bo jako argument to je velmi pádné)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANNNA: tyhle doporučení se mění každou chvíli. Obecně děti neumí trávit přílišný podíl vlánkniny, třeba v celozrnných výrobcích, protože střevo je prostě krátké na to, aby se to stihlo, ale rozhodně se to nevztahuje na běžné zdroje škrobů v potravě.
    IORETH
    IORETH --- ---
    HARIBOKACHNA: Vývary jsou asi nejvariabilnější druh jídla, jaký si lze představit. Vyvařit můžeš cokoli s čímkoli a patrně to bude jedlé. Jakékoli maso a jakoukoli zeleninu, možná kromě listové :).

Typická zelenina, která je dobrá v jakémkoli vývaru: Mrkev, celá cibule, celer, petržel
    Přiměřenou dobu před koncem lze do vývaru přidat třeba: kedlubny, květák, ředkev, hrášek, fenykl, brambory, whatever.

Typické koření: Nové koření celé, pepř celý, kmín, bobkový list.
    Zelené koření, které se přidá před koncem: petrželka, celerová nať, pažitka

Experimentovat lze např. s paprikou, koriandrem, zázvorem (výborné do kuřecí či rybí polévky), majoránka

Hovězí, vepřový nebo skopový vývar: Libovolné maso, libovolné kosti, libovolné vnitřnosti kromě ledvin - naházet do hrnce, nechat vařit na pomalém ohni několik hodin. Minimálně tak hodinu a půl. Ledvinky se musí rozříznout, vyčistit, vypláchnout a jednou či dvakrát vyměnit vodu, ve které se vaří. Pokud chceš polévku čirejší, je potřeba sbírat šedou pěnu nahoře.

Krůtí, kuřecí, slepičí, husí, kachní vývar - libovolné kusy nebo celá těla se nechají několik hodin vařit. Kuře aspoň hodinu, dospělá drůbež aspoň dvě. Včetně např. žaludků či srdíček.

Rybí: Rybí hlavy, skelety, celé ryby, rybí maso (nebo obojí) se nechá vařit aspoň hodinu, klidně mnohem déle. Čisté maso, které budete chtít jíst, bych déle než hodinu nevařila, protože je pak dost vysušené.

Děti můžou veškerou svalovinu (včetně srdeční) i vnitřnosti, pokud jich nebude moc.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Ohledně doporučení maso 6x týdně pro nejmenší děti: Někde (myslím, že nějaký britský maminkovský server, nepoznamenala jsem si) jsem se dočetla, že toto doporučení vychází z toho, že děti lépe tráví bílkoviny a tuky, než složité sacharidy. Tj. příkrmy by měly být tučnější a bohatší na bílkoviny, než "zdravá strava" dospělých lidí. Nevíte o tom někdo něco serióznějšího?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KRKA: tak si to začni ověřovat ...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Dítě je vybíravé, má teď to blbé období. Poradíte nějaká dětmi oblíbená bezmasá jídla, která "zaručeně" budou chutnat? Už mě nic nenapadá. A to jsem zkoušela i žemlovku a palačinky, ačkoliv takové věci moc nežerem...odpověď? ble ble :-)
    OTZ
    OTZ --- ---
    dik za dopo az to bude aktualni tak se do toho pustim:)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    OTZ: Stará není, a nemám ponětí, jak se vzdělává v tomto oboru, to se kdyžtak zeptej jí (a mnoha dalších pediatrů, jak zmiňuje KRKA).
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    ZUZKAOU: tak to jsem zrovna z toho minusu nevyčetla, esi neni lepší občas napsat a opravit...
    OTZ
    OTZ --- ---
    TORUVIEL: to se tak rika. ta pani bude uz asi pred duchodem a tak 30 let nesleduje zadny trendy ve vyzive ne?
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    OTZ: No říkals "takovyho doktora bych chtel videt" .-)
    OTZ
    OTZ --- ---
    TORUVIEL: ne diky ja deti nemam nevim co bych tam delal:)

KRKA: nevim no..predstav si tu zatez ledvin a jater. "dle nich" toho nevadi spousta

znate http://www.jimejinak.cz/ ?
    KRKA
    KRKA --- ---
    ZUZKAOU: to se mi nezdá :)
    KRKA
    KRKA --- ---
    OTZ: Všechny pediatry co znám to doporucuji.. To ze se to někomu nelíbí je jeho věc. Me se to taky nelíbí, ale jen jsem tim chtěla říct, ze vývar denne tim padem vadit nemůže (kdyz nevadí dle nich maso kazdej den)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    OTZ: Můžeš ji vidět, klidně ti dám kontakt na naši dětskou :-)
    OTZ
    OTZ --- ---
    KRKA: mimochodem doktori doporucuji maso 6x tydne

takovyho doktora bych chtel videt, zije asi v minulym stoleti..dite nemusi maso vubec, spis to skodi nez prospiva
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam