• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    ADD
    ADD --- ---
    YMLADRIS: Nepotřebuješ nic, pokud jsi ochotná pár měsíců kupovat lahvičky, pak už jde mačkat vidličkou a krájet najemno. Já využívám tyčák až teď, když jsou dítěti čtyři roky - konečně mě napadlo, že když nejí ovoce, můžu mu ho propašovat do mlíka. Ale jinak jsem na úpravu dětského jídla nepotřebovala nikdy nic. (Robot mám, ale nůž je víc po ruce, snáze se používá a snáze myje - nebyla jsem motivovaná používat něco jiného.)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    YMLADRIS: No vystačím si s normálním tyčovým mixérem (dokonce obyč z lidlu) a stačí to pro výrobu jakýchkoliv dětských krmí či omáček apod. A jelikož je dítě mlsné, tak ho používám téměř denně, zeleninu totiž jinak nesní než připravenou jako omáčku/pyré.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    YMLADRIS: Na příkrmy jsem brala klasický tyčák, jak už tu padlo, a na vařené maso nádobu se sekáčkem. Špinit velký mixér dvěma mrkvema se mi fakt nechtělo :) Ale jinak jsem mixovala opravdu krátce, velmi brzo jsem přešla na mačkání vidličkou a dítě vskutku brzo jí samo rukama.

    Jinak dneska jsem jí poprvé naservírovala ovocné knedlíky, a byl to dost debakl. Pravda, příště zkusím sladší ovoce, než špendlíky ;)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    YMLADRIS: Já nedám dopustit na tuhle soupravu. http://www.1velkoobchod.cz/philips-hr-1372-90-p16?gclid=CNufm6Ck-7oCFchY3godg24AeQ Klasický tyčový mixér, na tom nic není, ale ty nádoby na sekání všeho možného využívám s dítětem furt. Narvu tam zeleninu, projedu, uvařím a je zeleninový příkrm pro dítě, které už může kousky. A samozřejmě to využiju hodně i při vaření pro nás, vůbec už nevytahuju struhadlo, všechno sekám. I rohlíky na strouhanku :o)
    KRKA
    KRKA --- ---
    YMLADRIS: jako nejaky specialni robot pro dite? Me teda postacil pouze rucni mixer, kdyz jsem mixovala kasicky .. vic fakt nepotrebujes
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    YMLADRIS: znám lidi co žádný mixér nemají....eventuelně u druhého dítěte mixér zavrhli. a používají jen mačkání vidličkou. Při přechodu na kouskovatou stravu jim to pak jde jedna radost :o)
    Jinak já mám doma tyčový mixér - neboť bych klasický oooobrovský nedokázala vystát. Tyčový opláchnu a zase hodim do šuplete
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    YMLADRIS: Mě do kuchyně musí dostrkat násilím a držet zavřenou, dokud není dovařeno. Takže ti zručnější tady možná budou kroutit hlavama, ale já jsem si pořídila tyčový mixér s přídavnýma věcičkama (varianta tohohle) a zatím (dítě roční), zdá se, plně postačuje - využívám téměř výhradně tu tyč a potom nádobu s tím sekáčkem, co vypadá jako Da Vinciho bojové vozidlo.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    prosim o radu - jaky robot k vareni pro dite

    za bezdetna jsem varila jen svatecne, v zasade to moc neumim, decko ma pul roku, az dojdoz pocatecni sklenickove prikrmy, tipuju ze mne nouze nauci housti, ehm, mixovati ty slichticky a i pozdeji pri spolecnem vareni vhodnem i pro batole kde co vyrabeti v robotu/mixeru, ale nevim co poridit, aby to bylo taky snadne na myti/udrzbu a t d. nemate pro mne prosim nejasky tip?
    KYRIA
    KYRIA --- ---
    TRISSIE: dekuju! uz na to koukam :)
    slo mi prave o ty obecny veci, jako plisnovy sejry a tak, ja to fakt za tech 10 let pozapominala, ale samozrejme ze mi funguje pamet zase natolik, abych nezrizene poslouchala vlastni telo :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KYRIA: řešilo se to tu relativně nedávno - počínaje tímhle příspěvkem: [ BOREC @ Varime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste! ]

    vychytávky ti asi nikdo univerzální neporadí, protože každá z nás měla jiné chutě, podle toho, jak si dítě a tělo řekly.
    a jinak gratuluju :-)
    KYRIA
    KYRIA --- ---
    se zajmem to tu vsechno procitam, a i kdyz mam dceru uz ve veku, kdy ji vicemene vsechno (9 let), stejne vam dekuju za inspiraci, taky mivam nekdy dojem ze se to u nas toci dokola a nemam tech napadu tolik.
    u moji holky mimochodem uz od malicka vedou kolinka a veprovy udelany jen na masle a na cibulce v papinaku, lehce osoleny, s bazalkou a podlity vodou :) samozrejme kureci rizek v trojobalu (nekdy misto strouhanky cornflakes) s brkasi hned na druhym miste :)
    no a odvazim se bejt malinko off topic v ty soucasny debate, ale poprosim vas, ktere to mate v zivejsi pameti nez ja: muzete mi ve zkratce dat takovou tu prednasku o tom co ma a urcite nema jist tehule? nejaky vychytavky co ste si davaly? sem rozezrana a ackoli sem ve skutecnosti krajne konzervativni, posledni mesic mam chut i experimentovat :) diky predem!!!
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    XMARGE: já peču večer tak 2 hodiny na 150°C v zakrytém pekáči (buď poklice nebo alobal) a druhej den ještě tak hodinu dopejkám na 180°C - nakonec v otevřeném, přelívám výpekem
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XMARGE: no já se k tomu taky dopracovala postupně... metodou omyl omyl omyl :-)
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    TRISSIE: aha, to bude ten problém, já jsem to pekla tak hodinu a půl a fakt to bylo nepoživatelný... Tomu dám snad ještě šanci:o)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XMARGE: nijak, ale musí se péct fakt hodně dlouho (jako, ideálně 2+ hodiny v troubě, v crockpotu 8 hodin na low), aby šlachy samy odskočily.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    jak po upečení upravujete to krůtí stehno? Já to koupila asi dvakrát a jak je to blanitý, vůbec se to nedalo jíst.. Podruhé jsem to po upečení raději namlela:o(
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak u nás teda stroganoff s rýží zabodoval, malej toho sežral plnou misku. Takže příště pro něj s rýží hned napoprvé.

    a včera a dneska krůtí stehno - včera pečené se zeleninou ve výpeku a s brkaší, dneska druhé stehno z balení na másle s rýží.
    původně jsem měla jiné plány, ale... jak nejde to topení, tak dvě hodiny puštěná trouba má taky svoje kouzlo :-)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    pokračování jídelní inspirace. dneska jsem měla oddech, dítě u babičky, já zbytek z mrazáku,
    na zítřek udělám tu uzenou polívku s kroupama
    a pak v papiňáku na cibuli na kostičky nakrájené obří krůtí prso, které pak rozdělím a 1/3 opeču na pánvi se zeleninou a bulgurem (pro dítě), 2/3 pak s kari omáčkou alnatura z DM. (pro nás)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    QUAACA: dělám uzenou polívku takto: v tom vývaru uvařim několik brambor nakrájených na kousky, pak tam nahážu nějaké to uzené maso a pak to zahustím celou šlehačkou ( polévky mívá asi 2-3litry ) s 1-2 lžící mouky. Je to podle mě mňamka
    ( maso jsem předtím vařila s cibulí )
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    QUAACA: nedělej mi chutě, osobo!

    asi toho vezmu víc a příští týden udělám čočku... hmmmm...
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    BALAENA: já dneska koupila žebírka, luxus za 30 kč!
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    QUAACA: já teda nesmažím cibuli a mrkev si většinou strčím do hrnce i s tím uzeným kolenem nebo obíračkou. jen prostě uvařím, vyberu maso, vývar scedím, nakrájím do něj mrkev, nějaké obrané maso, bokem uvařím kroupy a dám je tam. s tím tukem do vaření krup mají pravdu, a bacha na ně, kroupy hrozně rády přetečou. a jak je tam plno toho šlemu, dost špatně se to drhne ze sporáku, pokud je členitější než rovná placatá varná deska

    hmm, asi jsme už dlouho neměli uzenou obíračku, mám pocit... píšu si na seznam nákupů
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    děláte někdo uzenou polévku s kroupami? zbyl mi vývar ze žebírek, tak si říkám, že to zkusím
    Uzená polévka s kroupami - ApetitOnline.cz
    http://www.apetitonline.cz/recepty/5915-uzena-polevka-s-kroupami.html
    GIO
    GIO --- ---
    jojo do polivky je davam taky, ale u nas vetsinou srdicka skonci syrova ve chrtanu kocek, tak jsou pro lidi vazne jenom obcas.)


    jinak u nas je velmi oblibene jidlo taky dusene maso v mrkvi, nakonec do toho prihodim trochu hrasku, k tomu brambory.

    delam to nejcasteji z teleciho nebo hoveziho, obcas z verpvoeho nebo kurete, ani to na zaver nezahustuju a nechavam tomu ejn tu cirou stavicku a ja osobne to teda miluju, jachym taky.)
    IORETH
    IORETH --- ---
    Na srdíčkách ujíždíme celá rodina. Krůtí a kuřecí do polévky, vepřová napřed do polévky a pak na chleba s hořčicí a křenem. Srdíčka v podobné úpravě jako plíčky, do bílé omáčky.

    Osobně jsem si nejspíš vytvořila závislost na srdíčkové bagetě: Bílá bageta, máslo, studená vařená vepřová srdce nakrájená na plátky, spousta nakládaného (růžového) zázvoru. (Dík, že jste mi to připomněli. Nemám doma ani jedno srdíčko, kruci :))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BALAENA: když ono to má takovej specifickej, jako sirnej pach, když se to vaří... aspoň mi teda přišlo.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: já je prostě syrový pokrájím na kousky a dál se k tomu chovám jako k syrovým játrům (anebo k vepřovým slezinám, ty miluju ve stejný úpravě, ale dítě to taky dostalo až jako větší, ony se jednu dobu dost těžko kupovaly v hodinách, kdy jsem se vyskytovala venku) - cibulka, maso, dusit, maizena
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam