PETATA: rajskou zahušťuju
hraškou na zahušťování je to zdravé, dobré a na chuti to nepoznáš:o) Určitě je důležitý jí dělat z hovězího vývaru (z vody je plitká).
Já na 60g másla osmahnu do zlatova cibulku, přihodím 50g hrašky, chvíli osmažím jíšku a pak rozředím asi 800 ml vývaru. Do toho hodím plechovku rajčet, nový koření, pepř, bobkovej list a asi půl lžičky skořice, přiklopím a nechám 20 minut vařit. Pak scedím přidám asi 3 vrchovatý lžíce protlaku, ocet a cukr podle chuti (cca 2 lžíce octa a 5 vrchovatých lžíček cukru, ale záleží na protlaku, každý je jinak ochucený) a dosolím.
A masový koule peču v troubě podle recpetu od Vaňka na čevabčiči - 600 g hovězího masa (krk nebo plec), 400 g vepřového bůčku (já dávám libový vepřový, bůček ne:o)), 1 cibule, 1 lžíce sádla, 1 vejce, sůl, pepř.
Na sádle osmahnu dohnědo-zlatova cibulku a nechám vychladnout, maso pomelu a přidám k cibuli. dám vejce, sůl (vrchovatou lžičku), pepř, zamíchám a tvaruju koule, který kladu na pečící papír a peču asi 20-25 minut na 180°C (Vaněk píše 15 minut, ale po 15 minutách jsem měla ty koule uvnitř trochu syrový).