• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    PETATA
    PETATA --- ---
    diky, projedu vsechny ty recepty a snad to dam dohromady
    diky za inspiraci!
    kdyz ted vedle ctu, kolik toho vsichni varite, tak si pripadam jak strasny luzr
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    PETATA: Můžeš je udělat buďto víc obyčejné: jen smíchat mleté maso třeba s vejcem (nebo vejce nahradit bramborovým škrobem), případně zahustit strouhankou. Ničím jiným jsem snad ani nikdy nezahušťovala, občas to risknu tekutější a zatím žádné extra fiasko nebylo. Z koření já dávám majoránku nebo provensálské. Péct v troubě lze, tak na 180-200 cca 20 minut. Podložit pečícím papírem, blbě se to drhne z plechu.

    Anebo vylepšená verze, ta teda teď boduje u nás, když je dělám, a to recepty na švédské kuličky ála IKEA. Dělám je jak do rajské omáčky, tak i s brkaší a omáčkou (výpek+vývar/voda+trocha lučiny a malinko hořčice) a obojí paráda.
    Je tam zajímavá ta nastrouhaná brambora, smetanu jsem tam spíš jen kápla, rozhodně ne celý kelímek, jak se někde občas uvádí (ale já mám teda vůbec posedlost a snažím se recepty spíš dělat zdravější než jaké jsou v originální verzi).

    Rajskou vařím teď nejčastěji podle Dity Pecháčkové, recept můžu poslat nebo je na webu ČT v tom jejím pořadu (aspoň teda myslím).
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    XMARGE: a do rajský ještě tymián, asi půl lžičky.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    PETATA: rajskou zahušťuju hraškou na zahušťování je to zdravé, dobré a na chuti to nepoznáš:o) Určitě je důležitý jí dělat z hovězího vývaru (z vody je plitká).
    Já na 60g másla osmahnu do zlatova cibulku, přihodím 50g hrašky, chvíli osmažím jíšku a pak rozředím asi 800 ml vývaru. Do toho hodím plechovku rajčet, nový koření, pepř, bobkovej list a asi půl lžičky skořice, přiklopím a nechám 20 minut vařit. Pak scedím přidám asi 3 vrchovatý lžíce protlaku, ocet a cukr podle chuti (cca 2 lžíce octa a 5 vrchovatých lžíček cukru, ale záleží na protlaku, každý je jinak ochucený) a dosolím.

    A masový koule peču v troubě podle recpetu od Vaňka na čevabčiči - 600 g hovězího masa (krk nebo plec), 400 g vepřového bůčku (já dávám libový vepřový, bůček ne:o)), 1 cibule, 1 lžíce sádla, 1 vejce, sůl, pepř.
    Na sádle osmahnu dohnědo-zlatova cibulku a nechám vychladnout, maso pomelu a přidám k cibuli. dám vejce, sůl (vrchovatou lžičku), pepř, zamíchám a tvaruju koule, který kladu na pečící papír a peču asi 20-25 minut na 180°C (Vaněk píše 15 minut, ale po 15 minutách jsem měla ty koule uvnitř trochu syrový).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PETATA: kuličky nevím, taky se ráda přiučím, ovšem na rajskou doporučím tenhle recept: http://dolcevita.blog.cz/0702/rajska-omacka - je fakt dobrá, ze surovin vhodných i pro čerstvá batolata, a, pokud znáš aspoň z doslechu KRKY Kikouška, tak asi největší kompliment téhle omáčce je, že toho snědl celou misku :-)
    PETATA
    PETATA --- ---
    Ráda bych udělala kuličky z mletého masa (hovězí krk) v "rajské" omáčce
    Vzhledem k tomu, že tohle jídlo neprošlo ani v dospělé variantě v naší kuchyni, tak si s tím moc nevím rady
    Bude to s náma jíst Natálka (14m), jí s náma už běžně
    Čím vším můžu ochutit maso, zahustit (lze pohankou?)? Dají se upéct v troubě nebo jsem někde zahlédla i uvařit ve vodě?
    A na omáčku mám k dispozici vývar, rajčatové pyré a loupaná rajčata v plechovce
    Pro Vás to asi není nic nového, pro mě ano, tak se možná ptám jako tele, ale vzhledem k tomu, že se u nás doma omáčky nevaří (u muže doma je nikdy tchýně nedělala, tak po nich neprahne a já taky ne), tak moc nevím, jak na to. Ale tohle je jedna z mála věci, která mi chutná, tak se ji chci konečně naučit sama a nejen fasovat od babičky v krabičce :)
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    TRISSIE: jojo, diky, nejak tak to vidim :-)... uvidime, mlade ted jidlo bojkotuje, ale to je jeji boj, tak varime hlavne aby to chutnalo nam a ona se bude naji, nebo ne... mimo obed ji dobre, jen si vybira...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HABRENKA: měla jsem kdysi (bohužel se během několika stěhování ztratil) geniální recept na brambory zapečené s restovaným hovězím masem a mrkví, okořeněné tymiánem, děsně dobré to bylo... tak třeba nějakou variaci na to? hodila bych to maso na pánev ke skoro hotové mrkvi, ať ještě trochu nasákne šťávu...
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    MONIA: pravda, mohla bych ji orestovat a pak zapect s tim varenym masem, at to ma nejakou chut (budeme to jist taky ;-)), diky...
    MONIA
    MONIA --- ---
    HABRENKA: co tu mrkev upect s medem. chutě to bude podobne,ale Emko má rád ty dlouhé kousky mrkve evokuje mu to tyčinky.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    dneska jsou testoviny se spenatem na cibulce, slanine a se smetanou a mam tu mrkev a uvarene hovezi maso, nejaky napad, jak to zpracovat jinak, nez nudne dusenou mrkev...? (na zkaramelizovane cibulce s trochou curry...?)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    PETATA: Jooo, pečený hadi! Super, díky, to jsem potřebovala! Úplně jsem si vzpomněla, jak mi na prvním táboře nakukali, že jsou to fakt hadi :) A Františka má hady rády! :)
    PETATA
    PETATA --- ---
    ANNNA: na táboře jsme s dětmi dělali hmotu z mouky a vody, která se namotávala na klacek jako takový had
    mohla by se udělat i variace ala trdlo :)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    BALAENA: Jojo, s chlebem počítám určitě! Marshmallows bych mohla sama vyzkoušet, a pak k tomu přidat i toho buřta ;)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ANNNA: tak ono se nechá opéct i samotný chleba nebo rohlík. anebo po emerikánském vzoru marshmallows
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    HABRENKA: To trvá příliš dlouho, aby to uspokojilo byť dospělého :) Ale jo, jablka by šly...
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    ANNNA: jablka :-)?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Jak se tak dívám na to krásné jarní počasí - co se tak dá péct s batolaty na ohýnku? Ideálně aby se mohlo batole alespoň symbolicky podílet na opékání...

    Je mi jasné, že jeden buřt ještě nikoho nezabil. Prostě přemýšlím o alternativách - a co mě napadá je spíš k pečení na roštu. Možná to udělat jako špízy?
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    PETATA: ty sem presne taky delala, dobry!
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TAPINA: No jasně, ale aby to mělo smysl, tak by muselo olíznout od všeho trošku, ne jednou jedno jídlo a šmitec. Já nějak nevidím důvod proč za každou cenu trvat na výhradním kojení dítěte, které je pode všech známek na zavedení příkrmů zralé. Jako netřeba tlačit to do něj násilím, pokud odmítne, ale pokud bude mít zájem, tak proč ho za každou cenu držet jen na mlíce ausgerechnet do 6 měsíců? To je nějaká magická hranice?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam