• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    TAPINA: přesně, ta moje podvýživa se nají jenom tak aby zahnal nejvetsi hlad, nemá totiž cas musi běžet tancovat k noze zidle, chce to nějaký vysoce výživný koncentrát,
    Ted dumam nad tím jak moc vadi ze mas prakticky denně maso
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ROXXA: Jenže v mléce je prostě dost cukru. Je to pro kojence jediný zdroj sacharidů a oni jich potřebujou celkem hodně. Kojenec není puberťačka, co hubne do plavek. Kojenec je kulturista v maximálním tréninku.
    ROXXA
    ROXXA --- ---
    mě tam vadí ty maltrodexiny a taky ze je tam dost cukru, ale je fakt ze malemu ty obilne mleka nesmakuji a me taky ne tak ho tim nehodlam trapit a dostane obvykloumnamku no.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Taky mi moc není jasné, proč nahrazovat umělé mléko ještě umělejší tekutinou, co ani mléko není.
    GIO
    GIO --- ---
    mi osobne prijdou teda obiloviny horsi, nez UM,a le asi je to specificky uhel pohledu...
    ROXXA
    ROXXA --- ---
    Jinak ohledne podávání obilných mlík, syn preci jen trochu vypil, nebo mu delam kase ze stejnych surovin k veceri...a opravd ma to trochu zastavovaci efekt , jak tu nekdo psal.... u nas díky tomu bohudiku uz nekadi tolikrat denne, preci jen v roce 3-4krat denne je umorny, zvlast kdyz mi predtim od 2.mesice kadil jen 1denne, posledni dva tri mesice se ale nejak rozjel, asi v souvislosti s podavanim UM,
    ROXXA
    ROXXA --- ---
    OXIS: moc díky, říkala jsem si, kde najdu recept, kuchařku ze svatojanu sleduju:) ale nenapadlo mě se zrovna na ni podivat.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    OXIS: s mandlovým mlékem je ten problém, že mandle jsou ořechy, takže ne každý je může
    OXIS
    OXIS --- ---
    ROXXA: mandlové je chutnější, dle mě, navíc z mandlové hmoty můžeš udělat olivovou pomazánku :) mléko: https://www.facebook.com/...a.416158538435361.106838.346774498707099/725883237462888/?type=3&theater (v albu je těch rostlinných mlék víc) a pomazánka: https://www.facebook.com/.../a.366373350080547.97237.346774498707099/575596309158249/?type=3&theater
    ROXXA
    ROXXA --- ---
    Díky za reakce.
    Jask dopald můj pokus? zkoušela jsem vařit nějaké to obilné mléko, ale né přesně podle receptu...jen z vloček - rýžové, jáhlové bylo to rychlější nemusí se tak dlouho vařit, plus trochu semínek (dyně nebo len), dala jsem tam i trochu mléka (kravského), povařila, přidala slad, rozmixovala přecedila, dokonce i přes plátýnko, ale chlapec to nějak odmítá, prostě je zvyklý na um nebo na moje mléko, mlsota jeden. Je fakt, že chutově mi to přišlo nedobré. Navíc je to važně složité a zadělaného nádobí...chtěla jsem se vyvarovat těch maltrodexinů a hodně cukrů, ale asi to nepujde, kluk si rekl sám. Jinak pro zpestření zkusím rýžové mléko (kupované) nebo jak psala OXIS: makové je zajímavé.)
    OXIS
    OXIS --- ---
    REONA:
    IORETH: skvělý skvělý! dneska jsem uvařila jenom tři kousky klukovi (povařila ve slaný vodě a ještě osmahla na másle s červenou čočkou) a dobrý! tak se těším, až si udělám velký jídlo i pro sebe. dlouho jsem kapustičku míjela, ale teď ve středu na mě na trhu tak pěkně mrkala, že jsem to s ní zkusila a dobře udělala! :))
    REONA
    REONA --- ---
    OXIS: v podstatě asi podobné, co píše IORETH a každý rok se na to těším! U nás velice oblíbená příloha (akorát ještě nemám ověřeno, jestli se tím dá zlomit ne zcela kladný vztah k této zelenině).
    Růžičková kapusta na zádíčka i jinak | Cuketka
    http://www.cuketka.cz/?p=8688
    IORETH
    IORETH --- ---
    OXIS: Rozkrojit napůl, blanšírovat ve slané vodě do středně měkka, přendat na pánev s trochou másla a oleje (řezem dolů), posypat bylinkami provensálského typu a pepřem a nechat řez opéct dozlatova. Místo kroku s pánvičkou možno dát do trouby pod gril, v tom případě je jedno, jakou stranou budou nahoru. Podáváme s tmavým pečivem. Můžeme je namáčet do oblíbeného dipu ze zakysané smetany/smetanového jogurtu. Labužníci ještě můžou lehce pokapat citronovou šťávou. Nebo lehce pokropit hustým balsamikem. Barbaři je můžou znectít tatarkou nebo ubít kečupem.

    (mám kapustičky doma a hrozně se těším na zítra, až je udělám. Miluju tohle jídlo!)

    Nebo rozkrojit napůl, malou chvilku blanšírovat v hodně slané vodě a přidat na plech k "pečenému podzimu" - na špalíčky/měsíčky nakrájené brambory, dýně, červená řepa (předvařená), mrkev, cibule... Pokropíme olivovým olejem, posypeme oblíbenými bylinkami a dáme do trouby na 200°C asi na 3/4 hodiny. V půlce pečení promícháme. Tady se ta kapusta blanšíruje jen kvůli tomu, aby se osolila, osobně ji mám ráda hodně slanou. Lze vynechat, pokud to člověk chce dát dětem a/nebo bere vážně svůj vysoký tlak :).
    OXIS
    OXIS --- ---
    Máte tip na lákavou úpravu růžičkové kapusty?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ROXXA: já bych se zamyslela ještě nad jednou věcí, a to tím, že rýžový odvar se používá proti úpornému průjmu (u dětí na UM se doporučuje při průjmu rozdělávat UM v rýžovém odvaru místo vody, u dětí kojených podávat rýžový odvar na pití).

    Copak asi tedy udělá takové rýžové mléko se zažíváním dítěte, které průjem nemá?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OXIS: protože nic tak neudělá dobře kojeneckým střevům jako oligosacharidy z luštěnin, které často dělají problém i dospělým. Jako když už tak, daleko víc nějakých těch semen a ořechů. Jenže to je zase alergen a často zamořený aflatoxiny.

    Jinak někde jsem četla výzkumy že sovětské kojence z kojeňáku krmili plnotučným kefírem a že teda prospívali nejlépe ze všech odložených sovětských kojenců krmených kdoví čím.
    OXIS
    OXIS --- ---
    ROXXA: na vaření kaší můžeš dělat rostlinná mléka, mandlové nebo makové, mají vysoký obsah vápníku a jsou jednoduchá na výrobu (to obilné mě lákalo, ale přišlo mi příliš složité). Tak jenom další tip :).

    ZUZKAOU: pro nekojené děti píšou přidat luštěninu...ale nevím, jestli to zachrání. Mě to teda kdysi dost zaujalo, jako ekobionedámvydělatUMkoncernualternativa (haha), kdybych příště nemohla kojit...ale jednak jsem lenoch a druhak, no, asi máš pravdu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ROXXA: to ale není plnohodnotná náhrada - ani omylem. V porovnání s klasickou UM a mateřským to má výrazně nižší výživové hodnoty - v sacharidech, bílkovinách i tucích. (počítáno přes corn-o-metr)

    ve 100 ml (počítala jsem s tím, že polovička vody se vyvaří, jinak by to byla vyloženě jen kalná voda)
    28 kcal
    4.8 g sacharidů
    0,7 g tuků
    0,63 g bílkovin ( a 4 esenciální kyseliny prakticky chybí, respektive jich je méně než 0.1g)

    100 ml zralého mateřského mléka zdroj
    69 kcal
    7,2g sacharidy
    4,1 tuku
    1,3g bílkovin

    Sunar 3 ve 100 ml
    64 kcal
    8g sacharidy
    2,8 tuků
    1,8 bílkovin
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SHINIGAMI: Když se mléko z mlékomatu převaří, tak je z něho převařené mléko, což je z hlediska živin horší, než UHT. Abychom nemuseli ničit mléko převářením, vynalezl pan Pasteur svůj přístroj ;o) Kdo si z jakéhokoliv důvodu nemůže dovolit mléko z mlékomatu jen tak, udělá lépe, když koupí pasterované.
    ADD
    ADD --- ---
    SHINIGAMI: Naše doktorka byla zásadně proti, že není kontrola nad tím, co se tam leje. Selské v lahvi bylo stejně dostupnější, tak jsem to dál neřešila.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ROXXA: materske mleko je tucnejsi nez kravske plnotucne, a tuky v mlece obsahuji radu potrebnych latek a vitaminu. Ono je dneska desne moderni mit vsechno nizkotucne, ale ze by to bylo zrovna moc zdrave..

    ADD: kdyz se to z mlekomatu prevari tak by to nemel byt problem ne? Nejspis nebude homogenizovane, coz je jeho vyhoda proti kupovanemu v obchode.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam