• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TAPINA: i do těch jídel by ze začátku mělo jít tepelně opracované, což ovšem máslo provařené v polívce splňuje. i mléko, co si člověk zahřeje, než ho přidá do horkých brambor, a o ty brambory se dál ohřívá, stihne bílkovinu degradovat, takže no problem.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TAPINA: No však moje otázka v zásadě zněla, jestli se kravské mléko nemá v půl roce dávat vůbec, protože je nestravitelné, nebo jestli jde jen o to nadlimitní množství a trocha másla tudíž nevadí.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Ostatně i mléko se DO JÍDEL jako přísada může dávat už před rokem. Tady pořád jede děsné nepochopení toho, proč se to omezení udává. Když se něco nemá do určitého věku dávat proto, že to obsahuje nějakou špatně stravitelnou nebo potenciálně škodlivou látku, tak se to nemá dávat vůbec. Když se to nemá dávat proto, že to obsahuje příliš vysoké množství normální jedlé živiny, tak se to nemá dávat SAMOTNÉ. Když vezmu hrnec brambor, rozšťouchám ho, přidám tři lžíce kravského mléka a vytvořím kaši, tak bude mít kojenecká porce výsledného produktu nadlimitní množství mléčné bílkoviny? Asi ne, že jo :o)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TAPINA: Tak nějaká bílkovina v něm taky je. Ale je fakt, že na tepelnou úpravu stejně většinou používám přepuštěné, takže to by asi mělo být v pohodě, že? Díky :-)
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    INUSHKA: já dávala do prvních příkrmů trochu řepkovýho/slunečnicovýho oleje a nebo právě máslo. Takže úplně v pohodě, doporučila mi to i doktorka. Ono je v tom másle té mléčné bílkoviny dost málo:o)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    INUSHKA: Máslo není mléko, to je jen mléčný tuk. To se může bez problémů.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Prosím, jak je to s půlročním dítětem a máslem? Ano nebo ne? Vím, že kravské mléko se má dávat až mnohem později, ale trocha másla do zeleniny vadí taky?
    Měla jsem teď dýni, že kousek udělám Jorice na páře a ze zbytku bude polívka. Jenže jsem se pustila do polívky a jaksi jsem zapomněla pro Joriku oddělit. Když jsem si na to vzpomněla, byla už dýně pohromadě s cibulkou osmahnutou na másle, tak jsem si nebyla jistá, jestli jí to můžu dát.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SEBIEN: krémová zeleninová polévka - pro vás dosolit a s pečivem, pro miminko o As IS.
    Zrovna včera u hraskoveho krému s krutony jsem si říkala, že to je vyloženě miminci jídlo.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    prosím, poraďte kombinace na zeleninové večeře pro sedmiměsíční. nějak teď nestíhám o tom byť přemýšlet, ale nabídka bezmasých skleniček je poněkud omezená, takže se asi brzo naštvu a začnu aspoň občas vařit.
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    GILLIATT: jo no.. moje dite ze vseho nejvic miluje suchou ryzi
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    MIDORI: Já se někdy divím, jak se ty děti dokáží správně vyvíjet i při té jednotvárné stravě, synovec jel jednu dobu jen na bořkových těstovinách s olivovým olejem a vanilkovém tvarohu a je celkem zdravý a v pohodě:)
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    GILLIATT:polivky delam pomerne casto, ale da si jenom porkovou a vyvar, jiny nechce .. Manzel uz porkovou nesnasi, jak ji delam skoro porad :-)
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    MIDORI: a co treba ruzny polivky na veceri, nahazi se zelenina do vody, uvari, rozmixuje, prida se vajicko nebo smetana, je to celkem rychle. Porkova, mrkvova, kvetakova, brokolicova...
    GIO
    GIO --- ---
    jak je to se slanymi druhy syru u malych deti? ctu tu balkan, slycham i nivu a pod. ja to nedavam ani skoro petiletemu teda..
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    diky, vejce delam docela casto, driv je jedla rada, ale ted je vubec nechce. On je totiz problem, ze se v jidle docela zhorsila a to, co driv v pohode snedla, ted nechce ..
    REONA
    REONA --- ---
    MIDORI: Vajíčka. U nás nejvíc jedou míchaná, pro malou je dělám zvlášť a nijak nedochucuji, jen na troše oleje umíchám. Občas u babičky zbaští s chutí i vařené. Střídám k snídani i k večeři, podle toho kdy jí potřebuju nacpat :)
    MONELLE
    MONELLE --- ---
    MIDORI: věk?
    - zeleninové karbanátky s ovesnýma vločkama (případně +kečup) - můžou se utlouct
    - selský jogurt přelitý přes nakrájený banán a posypané Grankem - slast i pro mě :)
    - kukuřičná kaše (instant kukuřičná kaše - polenta v mléce a másle + sůl trochu) posypaná strouhaným balkánským sýrem
    - ovovcný snídaňový salát: základ banán + jablko (+ případně další ovoce) + lžička medu + bílý selský jogurt + ovesné vločky (přelité vařící vodou, aby změkly) + pokud snesou v tom lněné semínko
    - k večeři je super šopský salát - ze zeleniny kzterou jedí, dá se i strouhaná mrkev přidat) a krom struhaného balkánu lze přidat i lehce osmahlé kuřecí maso
    - spešl hrachová kaše - se smaženou cibulkou + koření sladká paprika, a ten olej z cibulky přidávám místo másla do uvařeného hrachu + mixér + sůl, dolévám vodou/mlékem na požadovanou konzistenci, umí to tuhnout. Dospělá varianta je s přidaným lisovaným česnekem a po tom se zas můžem utlouct my :)
    - klasika špagety(vrtule + červená omáčka ( + mleté hovězí na cibulce a bazalce)
    - rajská polévka s těstovinami ve tvaru zvířátek - dost jich v porci
    - škoda, že naše děti nejí vejce, jinak by byla k večeři super i omeleta s nějakou zeleninou či šunkou, žampionky..

Pečiva mají děti minimálně, jen když nestíhám..
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    Prosim o nejake tipy na snidane a vecere. Tocim dokola ovesnou kasi, chleba s cimkoliv, palacinky .. Mala uz to zacina bojkotovat (teda krome palacinek, ale ty nehodlam delat denne)
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    GIO: Jop, to jsem nezkoušela :)
    GIO
    GIO --- ---
    SAAYURI: ja mam problem s jogurtem, ktery se mrazi, nikdy mi to po tom rozmrazeni nechutna.. zkouseno jako "nanuk" napr...
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    To mi pripomina podobnou vec na snidane / snacky :)

Do muffin formicek granolu/musli, jednu az dve lzice jogurtu, na to ovoce :) Zamrazit, nasypat do pytliku do mrazaku a vytahovat 15 minut pred snidani :)
    OXIS
    OXIS --- ---
    Tip na něco do ruky - uvařenou zeleninu smíchat s rozšlehaným vejcem, dát to formiček na muffiny a nechat zapéct v troubě. Určitě by to udrželo i drobné těstoviny. Dobré jako svačina na ven :).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam