• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    TRISSIE: Ne úplně rychlovka, ale ne moc pracné - upéct mix zeleniny co dům dal a pak rozmixovat a je z toho omáčka na těstoviny (dcera miluje syrovou zeleninu, ale tepelně upravenou ne, takže je to způsob, jak ji do ní dostat). A děláme dýňové rizoto, podobná směs z dýně by šla asi i na těstoviny...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    TRISSIE: omáčka šla minestrone polívka -rajcata (klidně loupaná v konzerve) , kukuřice, cuketa a vmichat do těstovin (česnek a cibule může být taky)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    TRISSIE: cuketa nakrájená na tenčí plátky (pro dítě ještě pulim) nechat zvládnout na olivovém oleji s česnekem, posolit, promíchat s těstovinami, pár kapek citronu a může se to i popeprit
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE:
    Mám ráda různé variace se sušenými rajčaty (zelenina a bílkovina co lednice dá, dneska zrovna s tuňákem, červenou cibulkou a kořenem petržele; jindy třeba s kukuřicí a vajíčkem natvrdo)

Zapečené těstoviny (nejčastěji dělám "houbofleky") - pro rušné večery je ideální varianta nachystám večer předem do lednice a večer šoupnu do trouby.

Kořenová zelenina orestovaná na oleji s rajčaty z konzervy

Cizrna na paprice - typicky dělám pórek, na to cizrnu z mrazáku/plechovky, paprika, smetana, provařit. Osobně preferuju s rýží, ale těstoviny taky dělám

Žampiony (v ideálním vesmíru lišky) na smetaně

Pytlík mražené zeleniny na másle a vařené/smažené vejce. Nazdar :-)

SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    TRISSIE: nevím, jestli by to bylo dost rychlý, napadlo mě
    - s pečeným květákem
    - šunka+ořechy+růžičková kapusta (ještě je v receotu rozdrobený a opečený toustový chleba, ale imho není nutný)
    PETATA
    PETATA --- ---
    TRISSIE: snad se to prilozi

TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PETATA: a postup? Zní hodně dobře!
    PETATA
    PETATA --- ---
    TRISSIE: jako zadna dietka to neni, ale spenatova omacka s mascarpone... uzasna zalezitost
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PETATA: pravda, ještě dělám kuřecí se špenátem, na tu jsem zapomněla :-)
    ale jestli máš i jiný špenátový nápad, sem s ním! brzo bude i zásoba čerstvého listového, pěstuju si ho na zahrádce.
    PETATA
    PETATA --- ---
    TRISSIE: a co spenat, ten jite? :)
    VVENDY
    VVENDY --- ---
    TRISSIE: v casove nouzi nejvetsi delam neco vzdalene na styl carbonara. Do uvarenych testovin soupnu par vajicek a nakrajena rajcatka. Par minut michat, dochutit podle chuti (davam sul, zelenou petrzel, pripadne neco vonaveho jako dobromysl).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    help needed! potřebuju rozšířit sbírku child-friendly rychlých receptů na těstoviny z (v průměrně vybavené kuchyni) běžně dostupných surovin.

momentálně točíme:
    - smetanová omáčka se slaninou
    - cuketovo-sýrová
    - brokolicovo-smetanová
    - rajčatová (s kuřecím nebo mletým masem)
    - boloňská (není rychlá, ale mívám ji v mrazáku)
    - tuňák s kukuřicí
    - kuřecí maso, pesto a třešňová rajčata
    - s restovanou čínskou zeleninou a sojovkou

nesmí v tom být kombinace ovoce/med/cukr+maso (manžel prostě nedává kombinaci maso+sladká chuť), ani olivy (těm jsem zas na chuť nikdy nepřišla já), a kvůli dětem nic příliš pálivého.

Mně už po šesti letech toho každodenního vaření večeří dochází inspirace a i když realisticky ty recepty opakuju třeba po měsíci, tak mám pocit, že je vařím furt dokolečka a že to nutně potřebuje změnu...
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    PROMETHEA: mě se dost osvědčil tenhle: http://www.madamecoquette.cz/2014/04/zdravy-dort-bez-cukru-k-1-narozeninam.html dělali jsme s borůvkami, protože ty jsme měli zamražené doma. těsto je mouka a banán a jinak je to jogurt, který když necháš vykapat tak zhoustne, že je to superlepidlo
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    No synkovi jsem první dort dělala bezlepkový jáhlovo rýžový piškot a protože nesmí ani cukr (bez tak by dítě do tří let cukr nemělo v jakékoli množství), tak jsem krém vyřešila 100% banánovou přesnídávkou s jáhlovou a pohankovou kašičkou se sunarem. ozdobila jsem mu to banánem, krémem. Bylo to hezký a pochutnali si i dospělí.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    U nás byl k prvním narozeninám piškotový dort s tvarohem (jakože oslava toho, že od roka se tvaroh může) a jahodama, byla zrovna sezóna. Dala bych jakékoli dostupné ovoce a bude z toho opravdický hezký dort, který je vhodný i pro roční dítě.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ADD: dobrej piskot dela a umi, timhle smerem bych to mohla nadhodit.
    Dekuju vsem!!
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    PROMETHEA: já hlasují pro poradny dospěláci dort s normálními surovinami , marcipán, krém a tak. Dítě toho tolik nesni aby to vadilo. Nebo aspon vetsinou. My to tak pidimu k prvním i druhým narozeninám udělali, ocucal marcipánovou figurku a skončil, dětský piškotový s pudinkem a ovocem by skončil úplně stejně ale tohle vypadalo líp.
    Letos na to kašlu, on mi ani v cukrárně zákusky nejí, uspeju s makronkou a zmrzlinou takže za pár dní jdu kupovat makronky a zákusky k Hájkovi, nás není tolik obychom si poradili s celým dortem najednou a pak se musí ještě po zbytek týdne dojidat.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PROMETHEA: ještě je tu vždycky možnost nechat babičku upéct "dospělácký" dort, na kterém mrně jen sfoukne svíčku, a separátně mu nachystat ten piškotovo-jablečný rozvar. Tak jsme to (teda mínus ta pečicí babička, dorty peču sama) dělala na první narozeniny dětí já.
    ADD
    ADD --- ---
    PROMETHEA: A nemuze udelat dobry piskot a natrit ho mixem tvarohu a pudingu? Do toho a na to ovoce, maslo tam nemusi byt vubec a cukr se vyjimecne prezije (davka jde trochu snizit)? Obvykle se propagujou dorty z jablek rozvarenych ve skrobu, ale to by asi nesplnovalo babiccinu predstavu narozeninoveho dortu. Hlidala bych si kvalitni suroviny, ale jednorazove trocha cukru nebo masla dite nezabije.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam