• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ULO: Fazole miluju. Kdyžtak si budu dělat pro sebe 😂

    O víkendu jsem dělala chilli con carne a obě děti se mi podařilo vytrolit přesvědčivým tvrzením, že oni to budou jíst taky. Když starší nabírala na pláč, přiběhl mladší: "Neboj, jenom tě vytrolili! Mě taky vytrolili! Budeme mít pizzu!" 😅
    ULO
    ULO --- ---
    XMARGE: doporucuju zkusit fulmadammas, prodávali to normálně v tescu a bille, když jsem bydlela v Čechách. Je to konzervovaný bob sety, favabeans se tomu taky říká. Většina návštěv tomu říkala “dobrý fazole”. Dělala jsem je na cibule na pánvi trochu pripect, sup do tortily, kořeni podle chuti. Já ještě rada kysanou smetanu a ledový salat. Bohužel je u nás v obchodu nemají a do arabského obchodu se zase tak často nedostanu. Jednu dobu jsme je jedli skoro furt.

    Já totiž mám pro Quanti rozepsání par tipů, tohle byl jeden z nich, ale ne a ne to nějak dopsat.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    GILLIATT: děkuju za tip na ty rozmačkaný fazole s rajčata. Zkusila jsem to hned v neděli do tortil (ještě s trochou šunky a sýra), zapekla na pánvi a to bylo teda velmi povedené a dobré:o)
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    VENIKA: boxxi.cz
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    Mate tip na dobrou mrazenpu tresku? (ne obalene file)
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    mně strašně nebaví mazat - stačí mi to ráno...takže večer radši polívky - čočkovka, vývary (na mrazáku mám připravený oloupaný a nakrájeny celery, petržele, mrkve, takže jen hodím do vody, to samé játrové knedlíčky). Dětská česnečka - zeleninový vývar, brambory, šunka, sýr, vajíčko - dospělí si tam pak přidávají česnek dle chuti.
    Tortilly - jako nápln rozmačkaný fazole s krájenými rajčaty (tuhle směs děti milují i do šneků z listového těsta).
    do zeleninových krémů se dá taky hodit vejce - do porkové, květákové atd (a zas mám připravený uvařený zmražený ječný kroupy, aby to bylo sytější, a kroupy nám moc chutnají).
    Rybičková pomazánka - do té taky dávám vajíčko natvrdo a vůbec jsou v ní samý dobrý věci.
    Jo a chleba ve vajíčku, děti to milujou. Neděláte někdo takovou tu vajíčkovou smaženku, co se dává na chleba? Se chci naučit.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ADELHAIDA: Tak jako úplně low-carb s nimi samozřejmě nepojedu, ale teď večeří převážně pečivo a je to špatný. A to už jsem odbourala večeře jako sladké kaše, lívance a palačinky - ještě horší.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    QUANTI: u nás děti milují noky se slaninou a smetanou - nejrychlejší teplá večeře. Kuličky s rajskou je další Topka, a navíc se dá zamrazit.
    Z "váječných" jídel u nás vyhrává chleba ve vajíčku. Nejčastěji namačím toustovy chleba, ten máme doma vždycky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: jinak s tím, jestli potřebuješ remosku i pomaláč...
    no, určitě se to dá všechno udělat i v troubě/na plotně na malý stupeň.

    ale mně osobně přijde, že remoska i pomaláč mi šetří čas a energii (remoska i tu elektrickou, ale vzácnější mi je ta moje) v tom, že tyhle přístroje používám stylem "nacpi a zapomeň až do večeře". Že nejsem omezená ani na to, že bych musela být ve stejném patře, jako je kuchyň, a u pomaláče ve finále ani vůbec doma (s remoskou tak odvážná nejsem). Plus mi to umožní rozfázovat ten večer - docela často u nás třeba do půl šesté holky mají nějakou kamarádku, nebo naopak jsou ony venku / u někoho, nebo se teprve vrací z kroužku, takže mezi půl šestou a sedmou je potřeba udělat úkoly, nachystat aktovky a sednout si k večeři (muž chodí domů mezi půl sedmou a sedmou). Takže cokoli, co se v té době chystá samo, je požehnání.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    QUANTI: Nejsou na nervy lepší sacharidy? Myslela jsem, že ty krměj mozek... Jakože k těm polívkám a vajíčkům, co tu padly (a který bychbradila taky:-)) přihodit ještě pečivo. Ale nejsem odborník, jen jsem to vždycky slyšela, že k večeři maj bejt i nějaký "pomalý" cukry, aby se člověk ráno probudil duševně svěží.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: jasně... no, dělám to, ale přesnej výraz pro to asi není :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: jo, ale lehce zahuštěný a doředěný na potřebnou konzistenci (vodou, vývarem, vínem...)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Jinak přidám for future reference zamraženou rajskou + dneska se chystám nadělat masový kuličky.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: Bomba, děkuju.

    Koukám, že to bude chtít pomaláč i remosku 😁 pan sauce překládám asi jako výpek?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: tak k nokům jde udělat i sýrová omáčka, ať už s kuřetem nebo bez kuřete :-)
    jinak u nás se vaří teplé večeře každý den, většinou se snažím u toho netrávit moc času v kuchyni, takže remoska/trouba/pomalý hrnec nebo něco, se dusí bez dozoru. z poslední doby, co by splňovalo tvoje podmínky:

    - pomalu pečená trhaná masa (gyros-pita, pulled pork burgers, velký úspěch měli i sloppy joes, což je mleté maso v rajčatové omáčce servírované na burgerové housce). tyhle věci miluju, protože naložím pomaláč, kdy se mi hodí, a pak jen opeču housky/pita chleby a nakrájím zeleninu
    - orestované kuřecí/krůtí maso podušené s balíčkem mražené zeleniny (u nás mrkev, hrášek, kukuřice, zelené fazolky), servírované s bramborem
    - různé variace na kari - masové i zeleninové
    - smažená rýže s kuřecím masem
    - husté luštěninové polévky s pečivem (já bych si dala i různé chowdery, tam nacpeš spoustu bílkovin, ale dětem nechutnají)
    - různá přírodní dušená masa vcelku nebo plátky (vcelku v pomaláči, plátky na pánvi/v papiňáku), k tomu rýži nebo brambory a hlavně spoustu vařené/dušené zeleniny a samozřejmě gravy/pan sauce (nevím, jak se tomu říká česky? ale když si tím přeliju kopec vařené zeleniny, tak jsem v sedmém nebi :-)
    - v remosce pečená kuřecí stehna s rýží/kaší a zase vařenou/dušenou zeleninou
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    QUANTI: Tak pro nespenatozrouty jako omacku nakrajim kusy paprik, mrkev, cibule, rajce, hodim do trouby upict a pak jenom rozmixuju a pridam smetanu. To se i dobre mrazi a pak vytahuje prave na ty vecere.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    VENIKA: Hm, pomaláč/multifunkční hrnec asi budu muset pořídit. Díky za inspiraci.

    Ty noky jsme za mýho mládí dělali jako rychlý jídlo ještě s kouskama kuřecího, ale harantíci nechtějí špenát :/
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    QUANTI: Zvlast ted v zime tocim polivky, hodne lusteniny a papinak/pomalej hrnec jsou kamosi - vyvary, pak napr. cockova klasik, cockova z cervene cocky, gulasovka, zeleninovy kremy - hraskovej treba. K tomu pak vetsinou jeste pecivo. A varim je aspon na dva dny.

    A za posledni dobu jsme meli: curry s cizrnou, kam zase prihodim i cervenou cocku, chilli con carne (bez chilli). Smazenou ryzi (zbytek ryze, mrazena zelenina, vajicka).
    Zachrana je pak pytlik noku a k nemu spenatova smetanova omacka, to cely trva 10 min, bilkovin teda zas tak moc ne, ale parmezan pomuze. A spagety jakoze carbonara s vajickem a zase parmezanem jsou taky rychly a vdecny.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    QUANTI:
    - míchaná vejce, chleba s máslem a solí, posypaný pažitkou
    - volská oka, chléb s máslem a šunkou
    - selská omeleta (vejce, brambiry, vařené kuře... co dům dá)
    ...
    k jídlům podávat jako nápoj vlažné kakao
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Desetiletá čtvrťačka je poslední dobou v rozkladu, každou chvíli meltdown, nervy na pochodu. Chceme upravit spánek a fyzickou zátěž, ale říkala jsem si, že by pomohly i energeticky a bílkovinově vydatnější večeře - teď máme většinou studené. Co ale vařit ve všední dny, aby to nezabralo zas moc času a taky aby to děti jedly? Tipy?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ADELHAIDA: Upgrade pro držitele takovejch těch malejch hajzlů, chci říct ekologickejch jablíček, co jsou tak malinký, že doufáme, že shnijou dřív, než se s nima budem muset zaobírat. Daj se jen vyškrábnout jádřince a čtvrtky pak jdou rozmixovat na přijatelnou strukturu v příručním mixéru, s aspoň nahrubo oloupanýma to jde líp. Děti jablek ještě aspoň jednou tolik při "pomáhání" snědly, takže už jsou ty padavky skoro všechny pryč.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam