• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    ULO
    ULO --- ---
    GENEVIEVE: já mám s pečlivém a jeho stravitelnosti problém od jakživa. Pekla jsem jednu dobu kvaskovy chleb, muži sice chutnal, ale přišel mi takový nijaky, takže jsem dělala toustovy chleb, maslo, supr mouka ze mlýna. Bylo to chutný, to jo, ale jist denně to nemůžu. Je to, proti chlebu z poradne zraleho testa, takové plytké a neuspokojivé. Leč jednou za čas si dat toustak zapeceny s máslem a pomerancovou marmeladou…nebo croque monsieur…. Mmmmm :P
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    QUANTI: jasně, to by asi šlo podobmě, ale už to není taková hitparáda :-(
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ULO: my začali kupovat toasťák z pekárny, máslovej, a je teda skvělej. Necítím se už tak blbě, že mu ho dávám a sama si moc ráda dám. A aby neplesnivěl, tak mrazím. Z toho co jsem brala předtím a vydržel i tři měsíce zavřenej a neplesnivej, mi bylo ouvej :-D
    ULO
    ULO --- ---
    QUANTI: chápu my máme doma taky toustak (má tu delší tradici, pro kvaskovy chleb se musí do pekárny a cena je vysoká) a je mi spatne už jen z pohledu na nej. Máme ho alespoň z celozrne mouky. Dětem jídlo limituju, varim na porce bezezbytku, pecivo mají na počet. Přídavky jsou pouze omezeně. Syn je hrozne rozežraný, to není imho dobre. Bez omezení mohou jen jablka a okurky (mohly by i mrkev, ale ta je v ukryta v lednici). To je pak vidět jestli je to hlad nebo rozežranost.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GENEVIEVE: tousťák jo, já myslela klasický žitno-pšeničný.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: zkusit pita chleby?
    nebo možná burgery? burger s trhaným masem?
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    QUANTI: toasťák mrazím furt. Vložím mezi něj pečící papír aby šel vyndat jeden plátek a narvhu ho zmražený do toastovače (jako toho vyskakovacího) a je z něj supr toast.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: Zrovna chleba mi přijde, že se blbě rozmrazuje, mívám ho pak vlhkej. Ale zauvažuju tímhle směrem. Pár celozrnných housek v mrazáku mívám.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GENEVIEVE: Bohužel tortilly nejí :/ jídal je jako batole, ale už X let je nechce. Právě se obávám, že tvarohový neprojdou, jak se obecně vyhýbá téměř všem mléčným výrobkům, ale zkusím mu nabídnout, třeba mě překvapí.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: tak dávat do mrazáku a vyndávat jen potřebné množství?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ULO: Jj, občas nahradím, ale chleba má nevýhodu, že ho doma nikdo jiný nejí, tousťák proti tomu vydrží a občas zachrání třeba snídani (dcera teď trochu bojuje, dřív snídala bezlaktózové jogurty, ale po ránu jí nedělají dobře už ani ty, vždycky musí na WC, a zároveň nemá po ránu moc hlad na nějaké velké, třeba pečivové snídaně, ale toust občas projde, atd.). Luštěninové těstoviny jsou super nápad, to vyzkouším (a kdyžtak dojím sama).
    ULO
    ULO --- ---
    QUANTI: a co kvaskovy chleb místo toustoveho? Je urcite stravitelnejsi a prý dodá rychleji pocit sytosti.

    Ještě mě napadá, že můžeš zkusit těstoviny z luštěninove mouky, u nás se to tedy neujalo (měli jsme z dm), jedly jenom čočkove fusiny (z Albert Heina), ale ty přestali u nás prodávat.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    QUANTI: To grahamový pečivo právě bejvá takový kropenatý, ne vyloženě hnědý a taky není tak "uhňáclý" jako klasický celozrnný.
    Co teda koupit nějaký omezený množství bílýho pečiva a zbytek celozrnnej? Na chuť bude mít bílý a na hlad celozrnný:-)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    a ještě mě napadá, co tortily? Tam propašuješ leccos.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    QUANTI: a co obecně tyhle pomazánky? Jakože k cz chlebu nebo tak, zkusit třeba rybičkovou, nebo nějaký na bázi tvarohu?

    Jinak luštěninový placičky mi přijdou super, dá se k tomu dát právě tvarohovej dip. A třeba je neudělat jako placičky ale špalíčky, aby se to dobře namáčelo a je to víc fun.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ADELHAIDA: Už jsme se dopracovali k celozrnné housce do školy, kde jim to docela i hlídá učitelka, takže se děti snaží o zdravé svačiny, ale bílé mu chutná víc, takže se mě "na volný čas" snaží ukecávat na světlé :)) můžu zkusit zase po nějaké době zaexperimentovat s tmavým tousťákem/chlebem, pozvednout třeba tuňákovou pomazánkou, tu má rád.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    QUANTI: Jasně, chápu. A co ještě kupovat celozrnný verze pečiva? Toho sní míň a má to v sobě i nějakou tu bílkovinu. Grahamový pečivo je fajn - působí dost podobně, jako to z bílý mouky, ale benefity jsou o dost jinde.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ADELHAIDA: Má jednou týdně judo a dvakrát týdně trénink u hasičů, v tom problém není. On je obecně takový robustní, nechci z něj určitě dělat kostlivce, ale pomalu nedopne kalhoty a jsem poměrně dost přesvědčená, že je to prostě silnou preferencí sacharidů na úkor ostatního (sladké ani moc nejí, má strach o zuby, jde fakt z 90 % o pečivo a přílohy).
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    QUANTI: Co luštěninový nákypy a placičky? Já dělávám tuhle "sekanou" https://www.ochutnejorech.cz/blog/cockova-sekana
    Zeleninu ale restuju na troše sádla, než se uvaří čočka (tu pro změnu nemixuju. Když je sekaná studená, dá se krájet na krásný plátky, který by šly opéct, ale z tý hmoty jdou dělat a smažit/péct placičky i rovnou.
    Jinak - co pohyb? Dvakrát týdně judo/plavání/floorbal taky dost pomáhá.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: nj, ale inspirovalo mě to si vygooglit https://www.kucharkaprodceru.cz/zeleninove-placicky/ - vypadají podobně a Florentýně poměrně věřím
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a další skrytě bílkovinová bomba, taková podzimní: http://yellowgreentomatoes.blogspot.com/2014/10/dynove-noky.html?m=1
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GENEVIEVE: bez předplatného se člověk k receptu nedostane :-(

    brokolicové já dělám tyhle: https://www.toprecepty.cz/recept/1084-brokolicove-placicky/ taky moc dobré.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: jo a pokud dává mleté maso, tak zkus nějaké chili con carne nebo obecně mexickou/texmex kuchyni, kde maso nastavuješ luštěninama. Pálivý to být nemusí, já i to chili dělám jen se sladkou a uzenou paprikou, dtto tacos, sloppy joes a podobné.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    QUANTI: mě se osvědčily tyhle, jsou fakt hrozně dobrý.

    Samsung Food
    https://s.samsungfood.com/KEsnb
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: z krémových polévek jsem vlastně zkoušela jen bramboračku. Otestuju.

    Zeleninový placičky taky vyzkouším, hell, všechno je lepší osmažený 😂 díky za tipy
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak moje děti taky moc neoblibujou vařenou zeleninu, takže ji pašuju, jak to jde. ale aspoň mají docela rády luštěniny, takže mám i ten alternativní zdroj bílkovin, i když ne tak často, jak bych chtěla.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: co zelenina v krémových polévkách se smaženým hráškem? (smaženej hrášek je důležitej. don't ask, just buy :-)
    boloňská se spoustou zeleniny v základu (dávám strouhanou mrkev nebo dýni, rozvaří se a není poznat)
    smažený/pečený zeleninový placičky?

    ze sladkého jsem včera dělala toto: https://www.prozeny.cz/clanek/recepty-bezmasa-jidla-tvarohove-knedliky-s-jablky-a-skorici-83198 - vzhledem k tomu, že je tam na čtyři porce půl kila tvarohu, je to solidní bílkovinová bomba, na to, že je to sladké jídlo.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Potřebuju pomoct. Viki je schopnej sníst k večeři deset toustů nebo šest rohlíků - a přibírá. Potřebuju nápady na bílkovinný večeře, aby to měl vyváženější, on je schopnej jíst jen pečivo, těstoviny a omáčku s knedlíkama :( blbý je, že skoro nic nejí: nejí sýr, nejí vajíčka, z masa má rád v zásadě jenom hovězí, mletý a občas vezme na milost kuře, ale spíš jen ve vývaru nebo v omáčce, případně řízek; z ryb - myslím že jedl pstruha (teď jsme dlouho neměli), lososa moc nemusí, ale mohla bych zkusit nějaké jiné úpravy. No a nejhorší je zelenina, jí v podstatě jen mrkev, kečup a občas okurku, to budu muset začít nějak pozvolna nabízet všechno.

    Plánuju teď udělat čevabčiči, toho zvládne sníst hromadu i bez přílohy, no a dál nevím... ráda bych do záznamu uvedla, že jsem vždycky měla dost pohrdavej přístup k vybíravým dětem, co se vyhýbaly víc než třeba 2-3 potravinám, s tím, že bych je nechala vyhladovět a pak by snědly cokoli... hahaha.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    IKARIE: já mám recept od Vaňka a tam se zadělá těsto a dává se kynout do lednice na 24 hodin.. Takže by se to dalo udělat i den předem a pak vytáhnout z lednice, rozválet a péct.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    IKARIE: Když to necháš na chladnějším místě, bude kynout pomaleji.
    A kdyby to překynulo (to poznáš - píchni do těsta a jestli "zkolabuje", tak bylo moc), tak pořádně prohníst a na druhé kynutí nechat míň času.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam