• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: to neni moc dobrej napad, ta zavitovka za vrcholy sroubovice tam moc drzet nebude, pri dotazeni je rozlisujes i do drazek klestiny takze pujde blbe vyndat a klestine jakekoliv nedela dobre kdyz upina jine prumery nez na ktere je urcena
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Jak moc odolny jsou cinsky ER11 klestiny? Vyrabim prototyp frezy do dreva s karbidovym insertem a premejslim, ze by se mi hodilo chytit do ER11 zavitku M6. Ale bojim se aby ta zavitka tu klestinu nevohoblovala. Na druhou stranu mi prijde, ze ty klestiny jsou z tvrdsi oceli nez bezna zavitka... Ale nevim, tak se ptam.
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    JVCNC: Jasný, díky.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    WRONSKI: na to asi neni jednoznacna odpoved. Z hlediska odmerovani, alespon u sklenenych pravitek maji 1 montazni bod pevny coz souvisi s konstrukci pravitka, nevim jak to maji magneticke (nektera to maji take napr na osach linearnich motoru), znam jen sklenena a tam je to z konstrukcnich duvodu kde je sklo upevneno pevne, tzv referencni strana, na pravitku byva cervena tecka v dulku, na druhem konci je plovouci. Tedy ten pevny bod byva dobre mit na te strane osy kde je axialni lozisko, pri zmene teplot atd, se osa natahuje od nej, na stejne strane by mel byt i referencni spinac.

    Obecne 0 je dobre mit na pevne celisti protoze se nehybe a nemusis ji porad merit, pokud mas sverak s pevnou celisti skutecne pevnou, jsou i sveraky ktere maji pevnou celist plovouci a tam se to musi merit pokazde na upnutem obrobku (zase ma jine vyhody takovy sverak) a tam kde mas doraz, proste na jedne nebo druhe strane.

    Z praktickeho hlediska je nejlepsi tam kde ti to nejlepe vyhovuje z technologickych duvodu podle toho jak budes dil napr. otacet na obrabeni z vice stran a odkud kam a jak potrebujes dodrzet tolerance, takze klidne pokazde jinde. Muze to byt treba od stredu nejakeho otvoru nebo dutiny na uz castecne hotovem dilu a pak je libovolny roh sveraku nesmysl.

    Tedy zkracene, nic si moc neosvojovat, pouzivat stejne postupy v ruznych situacich je spatne, vzdy je potreba zhodnotit kde to bude technologicky nejvhodnejsi, pripadne nejpohodlnejsi a kam budou pusobit rezne sily.
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Mám nejspíš poněkud přiblbý dotaz ohledně odměřování - kde je zvykem mít nulu? Google mj. říká, že vlevo vzadu (v případě svěráku levá hrana pevné čelisti), přičemž Y pak jde do záporných hodnot. Má smysl si to pro obvyklé úkony takto osvojit?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    FIRGO: diky moc za info, uz to zacinam asi cele chapat
    FIRGO
    FIRGO --- ---
    JVCNC:
    delam na Fanucu, pri G99 drzi posuv vzdy vuci otackam, i kdyz pridavas/ubiras otacky manualne

    to same plati i pokud se nastroj blizi ose rotace pri aktivovane G96 (konstantni rezna rychlost) - otacky by mely byt teoreticky v X0.0 nekonecne - v praxi se vsak stroj dostane na svoje maximum (ci se maximalni otacky pri konstantni rezne rychlosti omezi, aby ti nevyletel dvacetikilovy obrobek roztoceny na 6k) zpomaleni posuvu je teda logicke, aby jsi udrzel konstatni zaber nastroje
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    tak je tu delsi cas ticho, tak se zeptam tentokrat ja na neco okolo rizeni cnc soustruhu, v tom tolik zbehly nejsem.

    jedna se o pouziti kodu G99, otackovy posuv. Pokud ho pouziju, tak nastavuju posuv v mm/ot, napr 0.1mm F0.1. potud je to trivialni. Co ale nevim je jak se chova pak override otacek.

    Moje teorie je takova ze kdyz nastavim posuv na 0.1mm/ot tak pri zvyseni otacek overridem by se mel zvysit i minutovy posuv tak aby nastaveny otackovy posuv byl dodrzen a to co nevim je jak je to v praxi. Jestli se to tak dela nebo se zvednou jen otacky a tim nebude otackovy posuv dodrzen (pripadne jake by bylo nejlepsi reseni bez ohledu na to jestli to nejaky system tak umi). V manualech co jsem procetl se o tomhle nikde zminku nenasel.

    dale me zajima chovani funkce CSS. nastavim reznou rychlost a max otacky, potud trivialni co ale nevim a opet jsem nikde nenasel nebo prehlid je jak se pak stroj chova v pripade ze neni schopen nastavene hodnoty dodrzet.

    Napr kdyz se blizi k ose rotace kde otacky rostou az do nekonecna, zajima me jestli kdyz stroj dojde na omezeni otacek jestli zacne zpomalovat posuv, tak aby dodrzel reznou rychlost, coz jsem na jednom systemu
    potkal (byl cinsky takze to neni uplne relevantni zkusenost) nebo na to pak kasle a jede dal nastavenym posuvem. Pripadne co by bylo nejlepsi resenni bez ohledu na to jestli to nejaky system tak dela. To zpomalovani posuvu sice smysl dava ale z hlediska produktivity mi to neprijde uplne vhodne (upichovani na tom cinskem systemu bylo nekonecne stejne tak zarovnani cela) a tez nejde dodrzet protoze by v ose rotace musel zastavit. Podle videi na YT na to pak po dosazeni limitu nebo max otacek kasle a pokracuje dal.

    manualy k systemum byvaji bohuzel na nektere podrobnosti chovani dosti strucne a casto se omezuji jen na syntaxi a okolnosti kdy lze funkci pouzit, ale jeji chovani v praxi uz popsano nebyva a takovych veci krome mych dotazu je docela dost.





    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    HARVIE: cyklóňák ztrácí účinnost s tim jak jde velikost částic dolů...
    Profi sféra jemnej prach řeší mechanismem kterej filtry pročišťuje. U některejch větších vysavačů je to pomocí klapky a spoléhá se na dynamický jevy, u velkejch filtračních jednotek to na férovku má zásobník na vzduch při asi 6bar a přes sadu ventilů a "parohy" čístí filtr krátkym protiproudem vzduchu. Když vedle toho stojíš, máš pocit že uvnitř něco bouchlo :P
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: na jemnej prach ti nepomuze vubec nic, zalezi teda dost na tom jak casto stroj jede, jestli obcas doma nebo ve firme porad. Nejvetsi legrace je se sklolaminatovym prachem, ktery sezere spolehlive vsechna loziska nebo s grafitovym prachem ktery ublizuje elektronice. odsavani je pak vice ci mene ucine ale nikdy ne bezezbytku takze problem roste s objemem prace stroje.

    no endstopy by hlavne meli odpojit pohony nezavisle na systemu, takze jak stroj na ne najede uz se osa nehne. nektere pohony (hlavne serva) maji extra vstupy pro smer ktery bude blokovan, takze se ve druhem smeru da strojne odjet zpet do prostoru. Hlavne najeti na endstop je havarijni situace, pokud je vse v poradku tak system nesmi dopustit aby stroj na endstopy vubec dojel a pokud se presto tak stane tak se dratuji primo na drivery protoze kdyz je system na ne posle, tak je neco v neporadku.

    da se samozrejme pouzivat referencni spinac i jako endstop, pak ale nemuze byt jako endstop nadratovan a pak to neni endstop.

    na google se da najit hromada nesmyslu, hlavne v oblasti hobby. nejvice se siri z 3d tisku odkud ty nesmysly zbytek hobby sveta prebira a dal siri takze najit na google relevantni informace je cim dal tim tezsi. Doporucuju cerpat z manualu k ridicim systemum z profi sfery nez z hobby cnc/3d tisk sfery. Posledni dobou se tez rozsiruje tentokrat z ciny zase nesvar v chybnem oznacovani os kde jsou prohozene osy X a Y a po cinanech tenhle nesmysl zase prebiraji uzivatele
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    HARVIE: Jenže u dospělých mašin je endstop montovaný tak, že na něj najíždí packa z boku, takže se nedá použít jako hard limit, ten bývá ještě o cm dál ale to už na sebe dosednou masivní kusy železa, které musí zvládnout udržet celou mašinu... a tlačítko je celou dobu samozřejmě sepnuté...
    EndStop na Z:


    HardStop na výložníku Y:
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    HARVIE: nejsem uplne blbej abych tahal prach a piliny primo do vysavace :) ale ani dust ten prach neudrzi je strasne jemnej - projde i molitanovym filtrem - mam konkretne tenhle system
    Cyclone Dust Seperator by Captain_3d - Thingiverse
    https://www.thingiverse.com/thing:2104717
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    SALAM23: no lidi si vetsinou davaj pred vysavac jeste dust extractor z kyblu:




    JVCNC: To je dobrej postreh... Tak nejak sem predpokladal, ze to bude podobny u vsech tehle malejch IC. Co se tyka 1.7A motoru, tak to zduraznuju, protoze jsem nekde cet, ze 1.7A motory fungujou s temahle malejma driverama nejefektivnejc. Jinak DRV ma rating tusim 1.5A uplne bez chlazeni (ma vetsi pouzdro nez konkurence).

    Poznamku o terminologii nechapu. Endstop spinace jsou podle me (i podle googlu) tlacitka do kterejch najizdis pri homingu a ktery pouzivas i na hard limity. Stroj by tedy nemel mit problem do nich v pripade potreby naject, aby mohl provyst homing sekvenci.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC:jj souhlas prach je svine,delam ted docela velkou zakazku na rc era - takze jen balsa a preklizka,rezu to 2britou vroubkovanou 0,8mm frezou,spis teda piluju nez rezu,ale na balsu supr cistej rez bez chloupku, ale ten prach z balsy se dostane uplne vsude i kdyz to mas zatesneny,uz mi odvaril vysavac na odsavani pilin
    ...jinak ja ty drv8825 pouzivam taky "znovu" a kdyz je chladis vetrakem a mas na nich hlinikovej chladic,tak davaji ty + - 3A bez vetsich problemu,mam motory Microcon 1,4nm 2,8A - drivery nastaveny podle pololu na max a uplne bezproblemu,cinskej LPT tb6600 3,5A 4osy jsem upekl asi za mesic pouzivani,shorely kondiky
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: nevim proc motas drv8825 a TMC2130 dohromady ale kdyz se kouknes do datasheetu tak zjistis ze DRV8825 ma prechodovy odpory 0.2-0.25 ohmu a TMC2130 ma prechodove odpory 0.4-0.6 ohmu, tedy TMC ma 2x tolik co DRV.

    jake mas motory je uplne jedno, zalezi kolik do toho poustis z driveru kdyz do 1.7A motoru pustis z driveru jen 0.5A, driver bude topit min a motor se taky tocit bude jen nebude dosahovat jmenovitych parametru a v takovem pripade mensi motor zvladne uplne to same. Pak jestli bude topit vic motor nebo driver zalezi taky jeste na nastaveni decay modu. Kdzbz jsi do toho motoru tech 1.7A poustel tak ten driver za chvilku spolehlive upeces

    ona to zas takova blbost neni, jen tohle neni tak uplne detekce zatizeni, protoze to zdetekuje pretizeni i jen pri vyssich otackach i kdyz motor bude bez zateze.

    Sice se podobna metoda pouziva napr u vzduchovych klapek v aute, kdy si motor dojede na doraz a tim vi kde klapka je, jaksi bych ale par rozdilu mezi obrabecim strojem a klapkou na prepinani kam ti v aute pujde vzduch nasel.

    o zareznuti jsem nic nepsal ale o ucpani prachem napr z obrabeni umeleho dreva (staci kdyz vleze do lozisek), pripadne za 15 let kazdodenniho provozu se nejake spony pod kryty dostanou taky.

    no jestli tobe stroj najizdi na endstopy tak se zamysli spis ty, aspon nad spravnou terminologii :p


    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: ja pouzivam 1.7A motory a taky maly drivery drv8825 (pololu styl) a zatim spokojenost. chladic nemam ani pasivni a jeste se neprehraly. samozrejme detekce loadu u frezy kdy rezes na hrane moznosti motoru je blbost. muselo by se to aktivovat jen pri homing cyklu, aby se to nevyplo pri rezu. Co se tyka presnosti, tak to asi nebude dokonaly, ale na softlimity by to stacit mohlo. pokud se ti stroj moc neprohyba, tak asi i na nalezeni hrany, ze najedes nakou tyckou do obrobku. jestli mas stroj tak zarezlej, ze ho motory ani nedotlaci k endstopu, tak se nad sebou zamysli :-D Ale detekce vynechanej kroku je zajimava. Docela by me zajimalo, jestli je to zvladne i spocitat. Ze bys zastavil stroj, opravil souradnice, snizil feedrate, zvysil otacky, nebo poladil motory a pokracoval.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: uy seobjevili vedle u sousedu v 3D tisku. jen to ma pak nejaka omezeni a je to dobre jen pro nektere aplikace.

    referovat stroj na pretizeni motoru neni moc dobrej napad, jednak to je mene presne coz vadit jeste nemusi ale neodhali to spoustu problemu. Napr kdzy se ti vlivem prachu zadre vedeni osy, nebo se ti usadi bordel u konce pod narazkou zreferujes o dost jinde a neprijdes na to, s klasickzma spinacema na to prijdes kdyz stroj na ne nedojede protoze se zadrelo vedeni nebo se nahromadil bordel pred spinacem tak ze osa k nemu dojet nemuze, v praxi tohle resim asi nejcasteji, ze stroj nejde zreferovat, dojede na kraj tak se zastavi a system nahlasi chybu reference. I kdyz je osa zadeklovana tak tam neni videt a po case se tam bordel stejne nahromadi.

    dalsi vec je ze to podle videa vypada ze zabere jeste driv nez ke ztrate kroku dojde, coz je fajn ale jak moc driv?
    co jsem cetl v datasheetu tak to hlidaj prubehem proudu, jak se zacne menit sinusovka na trojuhelnik tak reknou ze doslo pretizeni. K tomu dojde od urcitych otacek tak jako tak, jak k tomu zacne dochazet, motor nema plny moment a zacne klesat, tedz tahle funkce ti omezi pouzitelne otacky a zrovna pri rychloposuvu plny moment nepotrebujes a nastava to podle charakteristiky motoru, u nekterych to muze nastat hodne brzo, frekvence momentova charakteristika rekne kde, tam kde zacne klesat moment. U remenovych os to nevadi tam se motor moc rychle netoci, sroubove osy budou pomale.

    a nakonec, ten budic ma dost velky prechodovy odpor tedy bude hodne topit a bude problem ho uchladit, spise to teplo dostat vubec do chladice. Spis je to urcene na specificke jednoucelove aplikace pro male motorky kde to je hodne fajn (a nejde na ne nacpat enkoder) nebo 3d tiskarny kde se ignoruje spoustu jinych veci (a obecne dela vsechno spatne) nebo pro hodne male CNC.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Drivery TMC2130 a AMIS-30543 maj vystup na stall detection a da se tak udelat nakej zakladni homing nebo probing i bez senzoru/spinacu, ciste motorama! To je hodne cool.

    Trinamic - linear stallGuard™ movement demo
    https://www.youtube.com/watch?v=7eCLV7pALig
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    tak nasel jsem akorat z prvnich testu cast 1 eur mince (14 631 bodu), vzhledem k pouze Z sonde nemelo smysl ji scanovat celou i s okrajem.
    https://s7.postimg.org/qkqfgdva3/euro1.png

    pak jeste auticko (40 788 bodu) ale to uz jsem delal pujcenou XYZ profi sondou.
    https://s7.postimg.org/tg840nokb/auto.png

    jeste kouknu doma
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: sem zacinal hodne podobne, jen misto paratka jsem pouzil loziskovou jehlu ktera jezdila v mosaznym valecku kterej byl chycenej stahovaci paskou k plastove desticce s mikrospinacem, fungovalo to prekvapive dobre (kousek dreva a paratko v praci nemame) zkusim najit nejake fotky, je to uz 7 let tak snad to nekde jeste budu mit. Testoval jsem to na mincich ktere maji nizky relief a jsou dostatecne odolne.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    A jeste fotka prvniho prototypu Z sondy na 3d scanovani:



    Je naprosto priserna a je na ni spatne asi tak vsechno. Spejli zkratim aby se tak neohybala. Jediny co funguje dobre je ze prumer diry a spejle je tak akorat. spejle nema sanci vypadnout, ale volne jezdi a pruzinka spinace ji krasne vraci zpatky. Jinak diru sem na stojanovce vyvrtal uplne nakrivo, dirky na vruty sem si nepredvrtal, takze mi to naprasklo, a zatim nevim jak to pridelam. Ale je to jednoucelovka na oskenovani docela cennejch sadrovejch plaket. Proto jsem zvolil spejli, aby se zlomila kdyby se neco posralo a neprojelo to sadrou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam