• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    K uvedenemu jsem natocil 5 po sobe jdoucich videi.. vlastne pouze 1x (v pokusu c.4) senzory reaguji jak maji.

    #1:
    https://youtu.be/_XaFPE8R8a4
    This one shows strange behavior, when no sensor can be checked.

    #2:
    https://youtu.be/hFGciiOEj0w
    After checking the X- sensor, machine sensor check freezes, the value of
    0 stays and no other sensor can be checked.

    #3:
    https://youtu.be/hCL_VpNQrMw
    After two failures at start, the machine booted successfully, but sensor
    detection doesn't work again.

    #4:
    https://youtu.be/xy9aRPgeKTQ
    After the first try crashed at Z axis reset, finally there's SUCCESS -
    the test screen displays changing values at various sensors as expected
    (until the voltage measurement, which CAN influence the behaviour. This
    is acceptable for me, it's just for testing).

    #5:
    https://youtu.be/RPib5Gc2ACM
    Again - same as #1. No values changing.

    Trosku smutna bilance, 1x z osmi zapnuti...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    THERIDANE: v Poceplicich, kousek za Prahou (v dosahu PID). Kousek pred Stetim.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TLOUDEV: kde je "u mě"? I pro ostatní :-)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    THERIDANE: hele a nechces se u me nekdy stavit, skouknout, zdiagnostikovat? Nejaky love by za to byly. Vyzva plati i pro ostatni, esli ty cinany mate uz nejak zmakly... kdyztak zpravy, dik. Jsem uz celkem zoufalej, bo po skoro pul roce furt jeste nejsem schopen riznout ksefty, ktery jen cekaj, a mam v tom celkem velky prachy (samo v minusu, bo proinvestovany).
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Já jsem měl na jedné čínské mašince (XY plazma) duchařinu, kdy měl indukční koncák proraženej výstupní tranzistor a zkratoval napájení snímačů. Sranda byla v tom, že to stáhnul na napětí rovný úbytku na tom polovodiči, a z toho necelýho voltu ty koncáky ještě tak nějak fungovaly, ale taky bez LEDky.

    Původně jsme vůbec koncáky neřešili, diagnostikovali jsme nějaký podivnosti v chování CNC, který přežilo i reset tlačítkem, musela se celá mašina odpojit a znova zapojit. Bylo to tím, že přes ten spálenej koncák šlo napětí na pin MCU i během resetu, a z toho napětí se držel ten chybnej stav v RAMce, takže se to tlačítkem neresetovalo úplně :-)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    jednou z mnoha veci cim to muze byt je taky to ze ty indukcaky berou vic nez je zdravo/jejich napajeni je slabsi nez by melo atd. a pak aktivace jednoho muze polzit ostatni.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TLOUDEV: to je proste dan za levnou chinu, to o co to bylo levnejsi nez funkcni veci musis dodat ty sam vlastnim casem a schopnostma. To neni nic zvlastniho ale zcela normalni.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TEAPACK: na to konto uz mi poslali novy senzory. jenze jen na osu X a Y. osobne si myslim, ze primarni pruser je v tech na ose Z, pac se tam deje to, ze (napr. pohyb vzhuru k Z- ):
    1/ hlava jede nahoru, priblizi se k senzoru. ten sepne (rozsviti se LED)
    2/ hlava jede dal, senzor rozepne (zhasne LED)
    3/ hlava jede stale vzhuru, senzor se sepne a hlava se konecne zastavi s hlaskou Trigger limited.
    Ve smeru dolu je chovani obdobne. Tam je hlavni vec ta, ze v okamziku stavu trigger limited stroj odmita pracovat. A ten stav nastane uz pri prvnim kontaktu (tedy ve stavu obdobnem stavu 1). Pokud se mi ho podari prejet do mezipolohy (stav 2), stroj funguje "normalne". Pokud prejedu az do stavu 3, pak opet - nelze pracovat.
    Bud je tam nejaka kovova svina na pocatku hlavy, pak plast a pak dalsi kov, nebo ma senzor hluche misto. Fakt nevim.
    Dnes to zkusim jeste poradne zdokumentovat a poslu to pingpongum k premysleni spolu s nejakymi teoriemi.
    V kazdem pripade jsem objednal stabilizator napajeni: https://ups.heureka.cz/powerwalker-avr-3000-siv-usv/#
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TLOUDEV: zkus jim poslat to video s vrčícím motorem na koncáku... uvidíš, co ti napíšou =)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TEAPACK: super... na to, ze se jedna o v podstate novy stroj v zaruce... jenze vymahej ji od pingpongu.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TLOUDEV: jj, jinými slovy, postupně rozebírat a odpojovat věci (pokud to umožňuje i FW, tak i tam vypnout celou osu atp) a koukat kdy se to přestane dít a co na to má vliv... a ideálně multimetr/osciloskop k ruce, abys dokázal posoudit jestli se to něčím lepší nebo zhoršuje a neměl jen binární rozhodování funguje-nefunguje
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    ...ono je na tom hlavne strasne zvlastni, ze se tahle "buga" chova strasne nahodne, hned po nastartovani stroje. Nekdy senzory jedou jak maji, jindy zase zpusobi uvedene, jindy zase nejedou vubec. Zasuvku mam na prepetove ochrane, nicmene asi budu muset - pro vylouceni "duchu" - predsadit nejakou sofistikovanejsi methodu k dosazeni cisteho proudu.
    Mate nekdo nejake doporuceni na stabilizator, ktery unese cca 3kW na 230V? dik.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TEAPACK: ano, cili jsem opet na zacatku. IMHO chyba jednoho senzoru by danou situaci nemela zpusobit. Za predpokladu, ze senzor neumocni napeti a neprijde z nej nejaka pecka...
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TLOUDEV: abys vyloučil/potvrdil bug/feature v FW, tak musíš buď otestovat celý HW od senzoru až po nožičku procesoru, nebo projít komplet zdrojáky FW ... :-/ To, že ti při sepnutí jednoho čidla přestane fungovat všechno ostatní je velmi divný a nenapadá mě moc logických důvodů proč by to mělo nastávat (na straně FW to může být špatným mapováním interuptů, což pak může vypnout i ostatní, popř. u HW to, že na procesor pustíš větší napětí než je zdrávo a pak máš celou sekci pinů "jako napájecí" a kvuli tomu to nic nedetekuje...

    Já nedávno házel dotaz do průmyslové automatizace a nakonec to asi dopadne tím, že se bude měnit "půlka systému", protože ta chyba není způsobená jednou věcí a nedá se opakovaně nasimulovat, ale na 75% je to chyba zdroje + chyba pravítek....
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    SALAM23: TEAPACK: JVCNC: Kluci ja vim ze se opakuju, ale cim je teda zpusobeny tohle? protoze pote, co se jeden senzor "sekne" v poloze 0, tak ostatni senzory nereaguji vubec. coz mi prijde spis jako buga ve firmware. AFAIK o integracich, tak posilaj stale dokola napeti na jednotlive senzory, a i pokud bude jeden stale ukazovat sepnuti (z jakychkoli duvodu), tak to preci nemuze zpusobit zaseknuti cyklu testovani ostatnich senzoru.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    Presne tak jak pisr Teapack, levne cinske indzkcaky trpi na nekokik neduhu ktere jsem potkal. Urovne signalu, napeti se sice meni ale ne dost, velice caste u levnych cinskych kramu, da se pomoct odporem ty urovne trochu posunout. Proud, spinac nepusti deklarvany proud ale treba jen par uA ktetr nestaci ani na ledku v optronu. Nemaj zsdne chrany takze jednou spatne zapojen jr navzdy ko, nejaka zmena signalua se sice da namerit ale ne dostatecna. Tedy t ze se na indzkcaku nejakym zpusobem sgnaleni vubec ne si a vetsinou neznamena ze je indukcak ok
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TLOUDEV: změna napětí nemusí být dostatečná, pokud to bude používat TTL logiku, tak je tam celkem velké pásmo, kdy to sice detekuje, že tam není ani log. 0 nebo log. 1, ale ještě to nepřelezlo do druhého, tak se nic neděje. Lepší by bylo chytnout ty průběhy na nějaký osciloskop, nebo na něco, něco, co ti to změří přesněji a z čeho budeš schopný říct, jestli je to bezpešně na log.1/0 nebo někde v pásmu "Don't care" =) Občas za tyhle zmršený napětí může i špatná kabeláž nebo spínací tranďák v senzoru.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TLOUDEV: to presne u me taky fungovalo - spinac se tvaril ze je ok,ledka po dotyku problikla i po promereni vse ok,ale byl v prdeli,byl stale sepnuty
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    ...a na druhou stranu, pokud se mi sekne nejaky senzor, preci by ostatni mely nadale reagovat, ne? IMHO nemuze chyba v senzoru zpusobit nefunkcnost jinych senzoru.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    ...ono to prehozeni neni jen tak, bo trocen se po startu resetuje - jede do krajnich bodu - a pokud mu zmenim senzory, tak mi krokace nakopou prdel ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam