• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Mam tohle https://www.aliexpress.com/item/32844498227.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4d9lJdUQ ma to 15 cinskych watu (prepocet na evropske nevim, ale 3mm smrk to reze snadno, slusne a primerene presne)

    Chtel bych to pouzit na vyrobu plosnych spoju - jasne, ze med to neprorizne, ale mam v planu PCB striknout nejakou autobarvou ve spreji, vypalit drazky do te barvy a pak klasicky odleptat - normalni postup prez fotocestu a UV osvit mam zmaknuty, ale laserovka blbe kryje vetsi plochy. PCB je klasicky FR4 a tenka med nahore - neco takovehoto https://www.gme.cz/cuprextit-120x80x1-5-jednovrstvy Pokusy na papiru (bez barvy) davaji uspokojivy vysledek.

    Takze dotazy
    - mam to zkouset a je sance na rozumny uspech, nebo riskuju, ze si odrazem o med odpalim cocku/diodu?
    - je realne predpokladat, ze do tenke vrstvy nitrobarvy ze spreje vypalim tenkou linku (tak 0.05 - 0.3 mm jak se to podari sestelovat) a neodhori mi okoli ci nenastane nejaky jiny podobny problem na krajich?
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TEAPACK: v tom videu to zbytecne honi - a asi to bude mit cely blbe zkalibrovany,je videt ze mu to na konci leti o nejakou desetinu na Z ,takze ty drazky ma od toho ze mu nejde nastroj kolmo na matros a na tu rychlost by to chtelo asi vetsi otacky,chtel jsem jen ukazat,ze nejaky milimetrovy pruhyby a vule jsou uplny nesmysl
    Nechci to vychvalovat,ale na to ze cela masina je postavena z konstrukcnich profilu,par vypalku z oceli a lozisek tak to funguje pekne - ono u zadny metrovy hobby masiny se na nejakou velkou presnost nedostanes,0,1mm je pro hobby pouziti uplne dostatecny - frezoval jsem na tom hlinikovy valce pro co2 moturky uplne super , 50 let stary moturky behaji s vetsim objemem jako z praku -vse tesni a nic se nezadira,navic asi si neporidis takovouhle masinu,aby jsi se snazil vyrabet alu dily s pozadavkem presnosti na 0,02 pro nasa a letadla - ale by jsi uriznul karbon,balsu,tenky hlinik a vsemozny dreva tak uplne dostacujici zalezitost
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SALAM23: když se podíváš jak vypadá dno drážky, tak občas je jako zrcadlo a občas je poškrábané - což je způsobené tím, že mu začne drnčet nástroj/polotovar/kus mašiny, což je důsledek nízké tuhosti... takže pak to ani nedrží rozměr a hrozí, že se ta fréza uštípne, nehledě na to, že to vydává šílený zvuky =/
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAM23: to ze to hloda po 0.1mm je prave presne priznak toho ze srtoj nastroj nezvlada bezproblemu. Standardni delky britu u monolitickych valcovych frez ,maji pro plnou sirku zaberu ve slitinach hliniku hloubku alespon 1/2D, tedy pro 3mm nastroj hloubka rezu 1.5mm, na tom stroji v odkazu nize jedu 2mm nastrojem po 2mm hloubce, 3mm nastrojem by 1.5mm hloubku jeste zvladnul ale tim frezovani hliniku na nem konci.Vreteno, na nem mam jen 150W 24k rpm ale vic nedava ne zduvodu vykonu vretene ale tuhosti.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Tady jsem nasel video jak to asi chodi v hline
    Fix or Fab: X carve cutting aluminum fast!
    http://www.youtube.com/watch?v=MBa_yH5Nxq4

    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC: jo blbe jsem to napsal,omezene to hlinu zvlada,drazku do 0,5mm 3mm nastrojem bezproblemove,Limit jsou 6mm frezy,tam uz jsou na ten ram velky sily a zacne vibrovat a je treba snizit drazku na 0,2 mm a to je na dlouho pak neco delat,vzhledem k tomu ze to mam po 20cm podepreny,vymezeny vsechny vule a dost zpevneny,tam se mi to nekrouti a je to i celkem presny - na tu moji modelarinu uplne ideal,ze to uz par lodi a letadel narezalo,jasny nemuzes to rovnat s masinama nekam do provozu,ale na hobby vyuziti fajn volba za par kacek,kdyz jsi trochu zrucnejsi,zmaknes to sestavit za suchy z nosu doma na stole
    THERIDANE: to neni moc rozumna volba,mam 100w co2 uplne nova trubice a treba letecka preklizka je neprekonatelny problem,klidne i 0,8mm jak ma treba 5 vrstev ,tak ji neproriznes ani na x passu a tlustou balsu to reze hnusne,rez neni pod uhlem 90* a je to takovy hnusny,treba pak hodne brousit - navic toho smradu a koure pri rezani topolovky , fuj, zlata freza - laser dobrej max na balsu do 3mm ,to reze pekne bez opalu a i rychle,ale na preklizku,tvrdy drevo nad 1cm je to taky dost na prd
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    WEWERKA: tim ne jakekoliv drevo jsem myslel nektera hodne tvrda dreva ktera se hustotou blizi hliniku, to co roste u nas asi v pohode ta novejsi konstrukce, ta starsi bude mit problem s tvrdsimi drevy i z ceskych lesu.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    JVCNC: Tak ja tu pevnost konstrukce do hliniku nerozporuju, ale prislo mi divny tvrzeni "rozhodne ne na jakekoliv drevo". Proto rikam, ze ten starsi model je spis podobny shapeoko a novejsi by IMO mel byt na jakekoliv drevo :) Ovsem prakticky to nemam jak dokazat, zatim jsem to poustela jen ve vzduchu nanecisto.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    WEWERKA: tedka koukam, vylozeni osy vretene je stejne ale bude se to kroutit o neco min, jestli to ale jezdi porad rolnama primo po hlinikovem profilu tak to na hlinik stejne neni, muzes porovnat s tihmle http://it-spots.de/wp-content/uploads/2004/06/Isel-1.jpg stul 500x500 bocnice portalu jsou 60mm trluste odlitky vse jezdi po linearnim vedeni ktere je u osy Y prisroubovane na pracovni desku ze spoda, takze namahani mezi nastrojem a prac. deskou je vzdy velice blizko vedeni a zbytek desky se ho neucastni. a i tohle je na hlinik tak max 3mm nastrojem do 5mm desky a povrch neni nic moc, mam je ve firme 2x. Pak jeste vyrazne mensi se stejnyma bocnicema portalu, tedy vyrazne tuzsi a tam bych se toho hliniku uz tolik nebal ale i ta 500x500 verze neni zrovna moc tuha ale porad o rad tuzsi nez to co se doporucuje tady ze jako ze hlinik nejak opatrne zvladne. Znam osobne i vetsi 1000x1000 ale novejsi kde jsou bocnice portalu jen z 20mm desek a ma problem se to nerozkmitat uz jen ve vzduchu a nebylo to dobre ani na laser.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    JVCNC: Ten stary model D ma trosku jinou konstrukci nez letosni M.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAM23: omezene nebo bez vetsich problemu, to si musis vybrat, oboje se vylucuje a po 20 letech zkusenosti v oboru CNC bych rekl ze bezproblemu urcite ne. Tu cinskou CNC 4030 ktera je o nekolik radu tuzsi sama o sobe jsme jeste vyztuzovali 20mm upinaci deskou, aby to bylo frezovani a ne jen vyroba prachu a niceni nastroju. Mel jsem v ruce i ten stepcraft, polovicni ve vsech rozmerech nez to M a tedy asi 16x tuzsi, bylo to gumove az beda a pri zatizeni uz cca 0.5kg se to kroutilo o cele milimetry, na drevo asi ok, rozhodne ne na jakekoliv drevo. Ten stepcraft slouzil jako zalejvacka tesneni, takze u na to to bylo ok.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    QNEDLEEQ: Když teda vynecháš hliník, nesplní požadavky nějakej CO2 laser? Do 50k Kč se už dá docela vybírat, např. tohle s plochou 900x600... máš pak výhodu mnohem menšího prořezu a odpadne ti správa nástrojů.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    QNEDLEEQ: Ja si na drevo vzala Stepcraft radu M. Ale tak bys musel trosku priplatit. Prakticke zkusenosti zatim zadne, protoze stale pod nej stavim stul na koleckach (mala dilna).
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC: mam xcarve a omezene to hlinik zvlada bez vetsich problemu,nesmis to moc honit
    QNEDLEEQ: ti muzu strelit svoji masinu co jsem mel na modelarinu - komplet hotovy oziveny hromada prislusenstvi,vreteno,nastroje,vlecny nuz,vcetne plechovyho stolu - nechal bych komplet za 38 jako bonus bych pridal 4 rotacni osu ... Ovladani arduino + cnc shield,usb.pracovni plocha 80x80x8cm



    JVCNC
    JVCNC --- ---
    QNEDLEEQ: shapeoko nebo bobscnc ano kdyz vynechas ten hlinik. Jestli trvas i na hliniku tak takove minimum je cinska CNC 4030 https://www.aliexpress.com/i/33001149561.html na kterem to neco jako uz skoro opatrne jde a ma nejlepsi pomer cena/vykon. Frezovat pomalu bez spechu nefunguje, musis udrzet nejakou minimalni rychlost/otacky atd. jsou lidi kteri budou tvrdit ze to jde ale uz ti nereknou ze nastroji zkratili zivotnost 1000x, a pak se to obrabeni prodrazuje. No a jestli budes frezovat tak malo ze te nekolikanasobne naklady na nastroje netrapi, protoze to je v souctu mala castka, tak je dobre zamyslet se jestli te nevyjde levneji si to nechat udelat jinde bez investice do neceho co nevyuzijes.
    TIBOREC
    TIBOREC --- ---
    Ahoj, poptávám vyříznutí půlměsíce do překližky (tloušťka 15 mm). Celkem 8 stejných kusů, jde o podpěrné žebrování do přepravního boxu na tubus/válec o průměru cca 23 cm.
    Ideálně Praha 6 a okolí, výměnou nabízím flašku maďarské hruškovice :-)



    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    musím se pochlubit:
    Pamětní deska Václava Levého – Woodcoregang
    https://laser.woodcoregang.cz/2020/09/12/pametni-deska-vaclava-leveho/
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    CHIX: vysledek nedelaji stejny a kazdy pp se v kazdem camu programuje/nastavuje/funguje jinak, casto i hodne rozdilne a vetsina lidi co si zvladne v nejakem camu pp udelat vlastni, to umi vetsinou jen v tom jednom camu. Lidi co zvladaji vice programovacich jazyku najednou vetsinou maji uplne jine starosti nez pp do camu a neznaji problematiku obrabeni/kinematiku apod. Napr pp pro sprutcam se programuje v necem hodne podobnem pascalu. Pro hsm works (nebo solidcam, nejsem si jist) je to zase c/java. Takze bez znalosti camu neni jak radit jak na pp
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: u 5 axis ji musi resit CAM a castecne i pp. Jen RS ji bezezbytku nema jak resit protoze nema dost informaci. Krome samotne drahy pohybu jde i o rychlost pohybu a ta se u 5 axis resi pomoci inverse feedrate a to prave resi kinematika. Ono to pak vsechno vyjde uplne jinak u trunion table nebo u swivel head a nebo u cehokoliv dalsiho. Jen RS a minute feed rate to jde resit u 4 axis obrabeni kdyz je ref. bod v ose otaceni. Vetsina RS to neumi (ten muj jo;)) a resi se to vetsinou taky inverse feedrate. Kdyz kdekoliv jinde dostanes napr. F1000, skutecna rychlost pohybu bude jina u osy rotace a jina na povrchu a to je prave ten problem s kinematikou, protoze RS nemuze vedet kde ze ty osy rotace obrobku vlastne jsou.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    CHIX: kinematiku by neměl řešit PP během generování drah, ale přímo řídicí systém obráběcího stroje...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam